Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΗΠΑ: Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές υπό τον Ted Cruz δεν επικυρώνουν τη νίκη Biden στις 6/1

ΗΠΑ: Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές υπό τον Ted Cruz δεν επικυρώνουν τη νίκη Biden στις 6/1
Με επικεφαλής τον Ted Cruz από το Τέξας, 12 γερουσιαστές του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος σκοπεύουν να αντιταχθούν στην επικύρωση από το αμερικανικό Κογκρέσο του αποτελέσματος των προεδρικών εκλογών την ερχόμενη Τετάρτη (6/1/2021) .
Πρόκειται για μία ύστατη προσπάθεια, που θα μπορούσε να καθυστερήσει την επικύρωση της νίκης του Joe Biden, όχι όμως να την εμποδίσει.
Η ομάδα, η οποία περιλαμβάνει τους γερουσιαστές Ron Johnson, James Lankford, Steve Daines, John Kennedy Marsha Blackburn, και  Mike Braun και τους εκλεγμένους γερουσιαστές  Cynthia Lummis Roger Marshall, Bill Hagerty και Tommy Tuberville, ζητούν επίσης τη σύσταση εκλογικής επιτροπής για τη διενέργεια  έκτακτου ελέγχου των αποτελεσμάτων των προεδρικών εκλογών της 3ης Νοεμβρίου 2021.

Κίνηση εναντίον του McConnell

Επίσης συνιστά μία πράξη, η οποία έρχεται σε αντίθεση με την ηγεσία της πλειοψηφίας των Ρεπουμπλικάνων υπό τον Mitch McConnell, ο οποίος ήλπιζε να αποφύγει το θέαμα ενός κόμματος διχασμένου.
Έως το Σάββατο (2/1/2021) μόνο ένας γερουσιαστής, ο Josh Hawley  είχε γνωστοποιήσει την πρόθεσή του να αμφισβητήσει τη νίκη του Δημοκρατικού την προσεχή Τετάρτη.

Το κοινό ανακοινωθέν

«Το Κογκρέσο πρέπει να ορίσει αμέσως μια εκλογική επιτροπή, με πλήρη εξουσία για να ερευνήσει» το ενδεχόμενο «εκλογικής νοθείας», επισημαίνουν σε κοινό ανακοινωθέν το Σάββατο άλλοι 11 γερουσιαστές, αναπαράγοντας τις κατηγορίες που ο Donald Trump διατυπώνει εδώ και δύο μήνες.
Αυτή η επιτροπή θα πρέπει να «διεξαγάγει έναν έκτακτο έλεγχο 10 ημερών με αντικείμενο τα αποτελέσματα στις πολιτείες», όπου το αποτέλεσμα μεταξύ των δύο υποψηφίων ήταν αμφίρροπο, ζητούν οι γερουσιαστές αυτοί, των οποίων ηγείται ο γερουσιαστής του Τέξας Ted Cruz.
Εάν αυτός ο έλεγχος δεν γίνει, «θα ψηφίσουμε στις 6 Ιανουαρίου για να απορρίψουμε τους Εκλέκτορες των αμφισβητούμενων πολιτειών», προσθέτουν.

Η διαδικασία

Η Βουλή των Αντιπροσώπων και η Γερουσία αναμένεται να συνεδριάσουν την Τετάρτη (6/1) για να επικυρώσουν τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας των Εκλεκτόρων, μια διαδικασία που θεωρείται συνήθως τυπική.
Ωστόσο, ο απερχόμενος πρόεδρος συνεχίζει να αρνείται να αναγνωρίσει την ήττα του και κάλεσε τους υποστηρικτές του να συγκεντρωθούν στην Ουάσιγκτον εκείνη την ημέρα.
Στη Βουλή των Αντιπροσώπων, την οποία ελέγχουν οι Δημοκρατικοί, περισσότεροι από 100 Ρεπουμπλικάνοι βουλευτές προβλέπεται ότι θα ψηφίσουν κατά της επικύρωσης του εκλογικού αποτελέσματος, μεταδίδει το CNN.

Για την τιμή των όπλων

Ωστόσο, τόσο στη Βουλή των Αντιπροσώπων όσο και στη Γερουσία, οι ψήφοι δεν επαρκούν για να επιτύχει το εγχείρημά τους.
«Δεν είμαστε αφελείς. Περιμένουμε ότι οι περισσότεροι Δημοκρατικοί, εάν όχι όλοι και ίσως μερικοί Ρεπουμπλικάνοι θα ψηφίσουν αλλιώς», παραδέχονται οι 11 γερουσιαστές στο ανακοινωθέν τους.
Τις τελευταίες τρεις φορές, που εξελέγη Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος (George Bush 2000 και 2004 και Trump  to 2016) οι Δημοκρατικοί είχαν αρνηθεί την επικύρωση του αποτελέσματος

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης