Τελευταία Νέα
Διεθνή

Bloomberg: Οι απειλές Macron σε Erdogan… δεν πιάνουν, ας αναλάβει η Merkel

Bloomberg: Οι απειλές Macron σε Erdogan… δεν πιάνουν, ας αναλάβει η Merkel
Ο Macron θα αγωνιστεί να οικοδομήσει μια διεθνή συναίνεση για να αναγκάσει μια τουρκική υποχώρηση
Για τον Emmanuel Macron, η στιγμή της αλήθειας πλησιάζει με γοργούς ρυθμούς.
Ο Γάλλος πρόεδρος έχει καταφερθεί και πάλι ρητορικά κατά του Τούρκου ομολόγου του για την κρίση στην Ανατολική Μεσόγειο.
Αλλά τα λόγια δεν πρόκειται να σπάσουν τα κόκαλα του Recep Tayyip Erdogan και ο Macron θα αγωνιστεί να οικοδομήσει μια διεθνή συναίνεση για να αναγκάσει μια τουρκική υποχώρηση, αναφέρει νέα ανάλυση του Bloomberg.
Οι λεκτικές βολές του Γάλλου ηγέτη έχουν ήδη χάσει ένα συγκεκριμένο ζήτημα.
Στη συγκέντρωση της Πέμπτης στην Κορσική των ηγετών του λεγόμενου MED7 - Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Ελλάδα, Κύπρος και Μάλτα - ο Macron κάλεσε τις ευρωπαϊκές χώρες να καθιερώσουν «κόκκινες γραμμές» για τις τουρκικές προκλήσεις.
Αλλά το έχουμε ήδη ακούσει.
Πράγματι, πριν από λίγες εβδομάδες, ο Macron ισχυριζόταν ότι είχε ήδη σχεδιάσει αυτές τις κόκκινες γραμμές και καυχιέται ότι η Τουρκία θα σέβεται τις ενέργειες και όχι τα λόγια.
Αλλά οι μέχρι τώρα ενέργειές του - είτε συμμετέχουν σε στρατιωτικές ασκήσεις στα ταραγμένα νερά είτε φιλοξενούν συνόδους κορυφής - κέρδισαν μόνο περισσότερη περιφρόνηση στην Άγκυρα.
Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, χωρίς καθυστέρηση απάντησε στον Γάλλο πρόεδρο με ένα δικό του enfilade: ο Macron θα πρέπει να σταματήσει να προσπαθεί «να δώσει μαθήματα μιλώντας με τα παλιά αποικιακά αντανακλαστικά του».
Και η Τουρκία πραγματοποίησε στρατιωτικές ασκήσεις στη βόρεια Κύπρο την περασμένη εβδομάδα, με την ονομασία «Μεσογειακή καταιγίδα».
Αυτό αφήνει στον Macron δύο επιλογές: κλιμάκωση ή σιωπή.
Μπορεί να στείλει περισσότερα γαλλικά πολεμικά πλοία σε νερά που έχουν ήδη γεμίσει με ναυτική δραστηριότητα (και οι Ρώσοι εμφανίστηκαν).
Αλλά είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι αυτό θα αναγκάσει τον Erdogan να ανακαλέσει τα ναυτικά και εξερευνητικά του πλοία.
Η Γαλλία δεν μπορεί να ελπίζει σε στρατιωτική υποστήριξη από τους εταίρους του ΝΑΤΟ εναντίον ενός άλλου εταίρου.
Αν και οι ΗΠΑ έχουν χαλαρώσει το μακροχρόνιο αμερικανικό εμπάργκο στις πωλήσεις όπλων στην Κύπρο, δεν είναι πιθανό να υποστηρίξουν αυστηρότερα μέτρα εναντίον του Erdogan, ο οποίος έχει καλές σχέσεις με τον πρόεδρο Donald Trump.
Την ίδια ώρα, οι Έλληνες και οι Κύπριοι θα κουραστούν σύντομα από τις γαλλικές εκφράσεις αλληλεγγύης και η Άγκυρα μπορεί να διασκεδάσει με το Παρίσι.
Και τι γίνεται με το Βερολίνο;
Η Γερμανία κατέχει επί του παρόντος την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ και η καγκελάριος Angela Merkel προσπαθεί να βρει λύση μέσω διαπραγματεύσεων στη διαμάχη μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας.
Αν και η ΕΕ έχει προειδοποιήσει για πιθανές κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας, φαίνεται απρόθυμη να τις επιβάλει.
Ο Γερμανός Υπουργός Εξωτερικών H. Maas έχει καταστήσει σαφές ότι οι στρατιωτικές ασκήσεις δεν βοηθούν.
Παρά την παρουσία έξι άλλων Ευρωπαίων ηγετών στην Κορσική, η Γαλλία είναι μόνη μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων που θέλει να αντιμετωπίσει την Τουρκία.
Και ο Macron έχει άλλες κρίσεις που απαιτούν την προσοχή του.
Στη χώρα του, τα κρούσματα κορωνοϊού αυξάνονται ανησυχητικά, υπενθυμίζοντας την κακή διαχείριση της πανδημίας.
Το σχέδιο οικονομικής τόνωσης, που ονομάστηκε «France Relaunch» και παρουσιάστηκε την περασμένη εβδομάδα, είναι ένα στοίχημα 100 δισ. ευρώ.
Επίσης, στο εξωτερικό, υπάρχουν και άλλες κρίσεις που πρέπει να αντιμετωπίσει: οι δεσμεύσεις του για διάσωση των Λιβάνων από τους πολιτικούς και η πολιτική αναταραχή στο Μάλι.
Υπό τις συνθήκες, ο πρόεδρος θα ήταν συνετό να κρατήσει τη ρητορική χαμηλά στη διαμάχη της Ανατολικής Μεσογείου και να αφήσει τη συζήτηση στην καγκελάριο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης