Τελευταία Νέα
Διεθνή

Markit: Βελτιώθηκε ο κατασκευαστικός κλάδος στη Γερμανία τον Ιούνιο 2020 - Στις 41,3 μονάδες ο δείκτης PMI

Markit: Βελτιώθηκε ο κατασκευαστικός κλάδος στη Γερμανία τον Ιούνιο 2020 - Στις 41,3 μονάδες ο δείκτης PMI
Η δραστηριότητα του κατασκευαστικού κλάδου απομακρύνθηκε από τα χαμηλά 10 ετών στα οποία είχε υποχωρήσει τον Απρίλιο
Περαιτέρω βελτίωση κατέγραψε η δραστηριότητα στον κατασκευαστικό κλάδο της Γερμανίας για τον Ιούνιο του 2020, σύμφωνα με τα σημερινά (6/7) στοιχεία της Markit, παρά το γεγονός ότι οι νέες παραγγελίες υποχώρησαν για τέταρτο συνεχόμενο μήνα.
Ειδικότερα, ο δείκτης PMI διαμορφώθηκε στις 41,3 μονάδες, έναντι 40,1 μονάδων τον Μάιο του 2020, με τη δραστηριότητα να απομακρύνεται ακόμα περισσότερο από τα χαμηλά δέκα ετών στα οποία είχε υποχωρήσει τον Απρίλιο.
Ωστόσο, ο δείκτης παρέμεινε κάτω από τις 50 μονάδες για τέταρτο συνεχόμενο μήνα, δεχόμενος πιέσεις από την πτώση που σημειώθηκε τόσο στον τομέα εμπορικών κτηρίων όσο και στον τομέα πολιτικής μηχανικής.
Αντίθετα, ο τομέας κατοικιών εμφάνισε περισσότερα σημάδια σταθεροποίησης σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, καθώς η πτώση ήταν η μικρότερη που έχει καταγραφεί τους τελευταίες μήνες, παραμένοντας περιορισμένη σε σχέση με τον Μάιο.
Ο υποδείκτης των νέων παραγγελιών κατέγραψε επίβραδυνση για τέταρτο συνεχόμενο μήνα, γεγονός που οφείλεται κυρίως στη διστακτικότητα μεταξύ των πελατών, με τον ρυθμό πτώσης να είναι οριακά αμετάβλητος σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα.
Παράλληλα, οι επιχειρήσεις παρέμειναν απαισιόδοξες όσον αφορά τις προοπτικές των επόμενων δώδεκα μήνών, επικαλούμενες ανησυχίες για τον μακροπρόθεσμο αντίκτυπο του κορωνοϊού στις επενδύσεις του κλάδου.
Ο υποδείκτης αισιοδοξίας των επιχειρήσεων ωστόσο βελτιώθηκε για τρίτο συνεχόμενο μήνα τον Ιούνιο, αποκτώντας ακόμα μεγαλύτερη απόσταση σε σχέση με τα πολυετή χαμηλά του Μαρτίου.
«Τα στοιχεία για τον δείκτη PMI υποδεικνύουν ότι η δραστηριότητα του κατασκευαστικού κλάδου έχει καταγράψει επιβράδυνση τους τελευταίες τέσσερις μήνες, αν και επηρεάστηκε λιγότερο από την πανδημία του Covid-19 σε σχέση με τους κλάδους μεταποίησης και υπηρεσιών», τόνισε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Markit, Phil Smith, διευκρινίζντας ότι «ο Ιούνιο έδειξε ελάχιστα σημάδια ανάκαμψης πέραν του τομέα των κατοικιών».
«Οι επιχειρήσεις ανέφεραν ότι οι πελάτες είναι περισσότερο διστακτικοί να προχωρήσουν σε νέες εργασίας εξαιτίας τους τρέχοντος κλίματος αβεβαιότητας», υπογράμμισε ο κ. Smith, ο οποίος πρόσθεσε ότι «οι κατασκευαστές παραμένουν επιφυλακτικοί σχετικά με τις προοπτικές δραστηριότητας και τις εργασίες σε εμπορικά έργα».
Ο κ. Smith υπογράμμισε ότι «μετά από σχεδόν τεσσεράμιση χρόνια συνεχούς δημιουργίας θέσεων εργασίας στον κλάδο, είδαμε μία περίοδο περιορισμών, καθώς οι κατασκευαστές αναζητούσαν μείωση των αριθμών μισθοδοσίας, εν μέσω χαμηλότερου φόρτου εργασίας και ανησυχιών για τις προοπτικές».
Image

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης