Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σκάνδαλο Wirecard: Αστοχίες της Bafin παραδέχθηκε ο Scholz - Ελεύθερος με εγγύηση 5 εκατ. ευρώ ο πρώην CEO

Σκάνδαλο Wirecard: Αστοχίες της Bafin παραδέχθηκε ο Scholz - Ελεύθερος με εγγύηση 5 εκατ. ευρώ ο πρώην CEO
Η Wirecard ανακοίνωσε χθες ότι ποσό 1,9 δισ. ευρώ, που είχε εγγράψει στους ισολογισμούς της, πιθανόν να μην υπήρξε ποτέ
Αστοχίες σχετικά με το λογιστικό σκάνδαλο στην εταιρία πληρωμών Wirecard που αμαύρωσε τη φήμη του εποπτικού φορέα του γερμανικού χρηματοπιστωτικού τομέα, παραδέχθηκε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Olaf Scholz.
Όπως τόνισε, οι βουλευτές χρειάζεται άμεσα να καθορίσουν το πώς θα αυστηροποιήσουν το ρυθμιστικό πλαίσιο.
«Η περίπτωση της Wirecard εγείρει κρίσιμα ερωτήματα για την εποπτεία της εταιρίας, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τον έλεγχο επί των λογιστικών και του ισολογισμού», δήλωσε ο Scholz σήμερα στο Reuters.
«Φαίνεται πως εδώ ούτε οι ελεγκτές ούτε οι ρυθμιστικοί φορείς ήταν αποτελεσματικοί», πρόσθεσε.
Τα σχόλιά του έρχονται σε αντίθεση με τη σύντομη δήλωση που έκανε χθες, όταν είπε πως οι ρυθμιστικές αρχές εργάστηκαν σκληρά και έκαναν τη δουλειά τους.
Η Wirecard ανακοίνωσε χθες ότι ποσό 1,9 δισ. ευρώ, που είχε εγγράψει στους ισολογισμούς της, πιθανόν να μην υπήρξε ποτέ –μια «μαύρη τρύπα» που οδήγησε στη σύλληψη του πρώην διευθύνοντος συμβούλου της και απειλεί να «καταπιεί» ολόκληρη τη γερμανική εταιρία πληρωμών.
Ο Solz δήλωσε ότι τα όποια λάθη έγιναν από τον χρηματοπιστωτικό ρυθμιστικό φορέα Bafin σε ό,τι αφορά την εποπτεία της Wirecard «πρέπει τώρα να εντοπιστούν και να απαλειφθούν άμεσα».
«Και χρειάζεται να καθορίσουμε άμεσα ποιες αλλαγές απαιτούνται στους ρυθμιστικούς κανόνες προκειμένου να επιθεωρούμε περίπλοκες εταιρικές δομές με ολοκληρωμένο τρόπο, έγκαιρα και γρήγορα», δήλωσε ο υπουργός.
Ο πρώην επικεφαλής της Wirecard Marcus Braun συνελήφθη σήμερα με την υποψία ότι παραποίησε ισολογισμούς της εταιρίας.
Ο 50χρονος Braun παραδόθηκε ο ίδιος στις εισαγγελικές αρχές του Μονάχου χθες, αφού ταξίδεψε από τη Βιένη.
Οι εισαγγελείς του Μονάχου ανακοίνωσαν ότι ο πρώην διευθύνων σύμβουλος θα αφεθεί ελεύθερος υπό την προϋπόθεση καταβολής χρηματικής εγγύησης 5 εκατ. ευρώ και με την υποχρέωση να εμφανίζεται κάθε εβδομάδα σε αστυνομικό τμήμα.
Στα 18 χρόνια που ήταν επικεφαλής της εταιρίας, ο Braun μεταμόρφωσε την εταιρία, η οποία ήταν γνωστή για τη διαχείριση πληρωμών για διαδικτυακό στοιχηματισμό και ιστοσελίδες για ενήλικες, σε μια επιχείρηση χρηματοοικονομικής τεχνολογίας 'fintech' αξίας άνω των 20 δισεκ. δολαρίων, εξασφαλίζοντας μια θέση στον γερμανικό χρηματιστηριακό δείκτη των blue-chips DAX.
Ο πρώην σύμβουλος άφησε στην άκρη το κοστούμι του για ένα μαύρο ζιβάγκο πουλόβερ και παρουσίασε τον εαυτό τον ως οραματιστή της τεχνολογίας, λέγοντας σε επενδυτές το περασμένο φθινόπωρο ότι η Wirecard θα αυξήσει τα έσοδά της έξι φορές έως το 2025 λόγω της άνθησης των ψηφιακών πληρωμών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης