Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πετρέλαιο +20,5% και επανεκκίνηση της οικονομίας έδωσαν ώθηση στις αγορές - Κέρδη +0,9 ο S&P 500 - Στο +2,51% ο DAX

Πετρέλαιο +20,5% και επανεκκίνηση της οικονομίας έδωσαν ώθηση στις αγορές - Κέρδη +0,9 ο S&P 500 - Στο +2,51% ο DAX
Στο ταμπλό, πρωταγωνιστούν οι μετοχές των τραπεζών και του κλάδου της ενέργειας
Θετικό κλίμα επικράτησε στις διεθνείς αγορές σήμερα (5/5) καθώς οι επενδυτές «ποντάρουν» σε δυναμική επανεκκίνηση της οικονομίας των ΗΠΑ, μετά την έναρξη της σταδιακής χαλάρωσης των μέτρων περιορισμού που έχουν επιβληθεί λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, ενώ καταβάλλονται προσπάθειες να αποκλιμακωθεί η ένταση μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας.
Βασικός φόβος των επενδυτών παραμένει ωστόσο ένα πιθανό δεύτερο κύμα αύξησης κρουσμάτων κορωνοϊού, το οποίο θα μπορούσε να απειλήσει την επανέναρξη λειτουργίας των επιχειρήσεων και τη χαλάρωση των μέτρων περιορισμού.
Στο ταμπλό, πρατωγνίστησαν οι μετοχές των τραπεζών και του κλάδου της ενέργειας.
Για πέμπτη συναπτή ημέρα, εξάλλου, οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου κινήθηκαν επίσης ανοδικά, καθώς η αγορά ελπίζει σε τόνωση της ζήτησης, με την σταδιακή έξοδο των οικονομιών στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ από τα περιοριστικά μέτρα.   
Οι προοπτικές της ζήτησης μοιάζουν ευνοϊκότερες, καθώς διάφορες Πολιτείες των ΗΠΑ, καθώς και χώρες όπως η Ιταλία, η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Ινδία και η Ταϊλάνδη, αρχίζουν να επιτρέπουν στους πολίτες τους να επιστρέψουν στις δουλειές τους και ανοίγουν τις δραστηριότητες στις κατασκευές, καθώς και τα πάρκα και τις βιβλιοθήκες.  
Το προθεσμιακό συμβόλαιο Ιουλίου 2020 για το Brent κατέγραψε άνοδο (στις 22.00) της τάξεως του +14,15% στα 31 δολ. ανά βαρέλι.
Η τιμή για το αμερικανικό αργό West Texas Intermediate (WTI) παραδόσεως Ιουνίου 2020 ενισχύθηκε κατά +20,5%, στα 24,56 δολ. ανά βαρέλι.
Στην Ευρώπη το Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας, έκρινε αντισυνταγματικές μερικές ενέργειες της ΕΚΤ στο πλαίσιο του QE.
Μάλιστα, όπως ανέφερε η απόφαση της ΕΚΤ δεν υποστηρίζεται από τη Συνθήκη της ΕΕ, άρα δεν ισχύουν στη Γερμανία.
Όπως τονίζεται, οι αποφάσεις της ΕΚΤ για το PSPP δεν διαθέτουν επαρκείς εκτιμήσεις αναλογικότητας και ισοδυναμούν με υπέρβαση των αρμοδιοτήτων της ΕΚΤ.
Για τους παραπάνω λόγους η Bundesbank, μετά από μία μεταβατική περίοδο 3 μηνών, θα πρέπει να πάψει να συμμετέχει στο πρόγραμμα.
Από την πλευρά της, η ΕΚΤ απέφυγε να σχολιάσει άμεσα την απόφαση του γερμανικού δικαστηρίου επισημαίνοντας ότι η αντίδραση της θα έρθει μετά την ανάλυση της απόφασης.
«Αναλύουμε την απόφαση του γερμανικού δικαστηρίου και θα προβούμε σε σχόλιο εν ευθέτω χρόνω» δήλωσε εκπρόσωπος της ΕΚΤ.

Ο δείκτης Dow Jones έκλεισε με άνοδο +0,56% στις 23.883 μονάδες.
Ο δείκτης – βαρόμετρο S&P 500 κατέγραψε κέρδη +0,9% στις 2.868 μονάδες.
Ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq ενισχύθηκε +1,13% στις 8.809 μονάδες.
Ο δείκτης μεταβλητότητας VIX, γνωστός και ως δείκτης φόβου, υποχώρησε στις 33,66 μονάδες.
Στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX ενισχύθηκε +2,51% κλείνοντας στις 10.729 μονάδες.
Στο Μιλάνο ο FTSE MIB σημείωσε άνοδο +2,06% στις 17.387 μονάδες.
Image
Image
Στα νέα από το μέτωπο της μακροοικονομίας κατά 11,6%, στα 44,42 δισ. δολ. διευρύνθηκε το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ τον Μάρτιο του 2020.
Το lockdown λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, οδήγησε σε κατάρρευση της εμπορικής δραστηριότητας, καθήλωσε τις διεθνείς πτήσεις και «πάγωσε» την παγκόσμιο τουριστική βιομηχανία.
Τον Φεβρουάριο το έλλειμμα είχε διαμορφωθεί στα 39,8 δισ. δολ.
Οι αναλυτές ανέμεναν αύξηση στα 44 δισ. δολ.
Οι εισαγωγές υποχώρησαν 6,2%, ενώ οι εξαγωγές σημείωσαν πτώση 9,6%.
Στα εταιρικά νέα της ημέρας αίτηση πτώχευσης ετοιμάζεται να υποβάλει η Hertz Global Holdings, εάν αποτύχει να επεξεργαστεί εκ νέου ένα σχέδιο διαχείρισης χρέους.
Η εταιρεία ενοικίασης αυτοκινήτων έχει μιλήσει με ορισμένους από τους πιστωτές της για το πώς να μειώσει το χρέος της χωρίς να χρεοκοπήσει, αλλά οι διαπραγματεύσεις είναι μέχρι στιγμής άκαρπες, καθώς δεν μπορεί να ζητήσει από τους δανειστές να παρατείνουν την περίοδο χάριτος.
Σύμφωνα με πληροφορίες που διαρρέονται, η εταιρεία ετοιμάζεται να υποβάλει αίτηση για δικαστική προστασία στο Κεφάλαιο 11, σήμερα (5/5) απόγευμα, αν εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία.
Η κατάθεση του Κεφαλαίου 11 θα επέτρεπε στην Hertz να παραμείνει σε λειτουργία, ενώ επεξεργάζεται ένα σχέδιο για να πληρώσει τους πιστωτές της.
Ενώ η αμερικανική κυβέρνηση έχει ένα σχέδιο διάσωσης 50 δισ. δολαρίων για τις αεροπορικές εταιρείες, η Hertz δεν μπόρεσε να αποκτήσει πρόσβαση σε αυτό το πρόγραμμα, ενώ ο κύριος αντίπαλός της, η Avis Budget Group, είχε έναν ισχυρότερο ισολογισμό που έπαιρνε κρίση.
Έτσι, η Hertz άρχισε να απολύει τους εργαζόμενους για να διατηρήσει τη ρευστότητά της τον Μάρτιο, καθώς οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί σχεδόν μηδένισαν τις πωλήσεις.
Μέχρι τις 29 Απριλίου, η Hertz αποκάλυψε ότι είχε χάσει σημαντικές πληρωμές μισθώσεων που σχετίζονται με τα ενοικιαζόμενα αυτοκίνητά της.
Η Virgin Atlantic θα απολύσει ως και το ένα τρίτο του εργατικού δυναμικού καθώς προσπαθεί να εξασφαλίσει χρηματοδότηση για να κατορθώσει να επιβιώσει από την πανδημία.
Όπως μεταδίδουν οι Financial Times, η εταιρεία του R. Bransin θα περικόψει 3.150 θέσεις εργασίας, ενώ θα αποχωρήσει από το αεροδρόμιο Gatwick.
O στόλος της αεροπορικής θα μειωθεί από 43 σε 36 αεροσκάφη με την παραχώρηση επτά Boeing 747.
Συμφωνία με την πολωνική εταιρεία cloud, Chmura Krajowa, έκλεισε η Microsoft, προσθέτοντας ότι θα επενδύσει 1 δισ. δολάρια σε κέντρο δεδομένων που θα παρέχει υπηρεσίες cloud σε επιχειρήσεις και οργανισμούς της Πολωνίας.
Σχολιάζοντας τη συμφωνία, ο πρωθυπουργός της Πολωνίας, Ματέους Μοραβιέτσκι, δήλωσε ότι πιστεύει βαθιά πως η επένδυση της Microsoft στην Πολωνία θα είναι σημαντική για τις επιχειρήσεις, τα δημόσια ιδρύματα και το εκπαιδευτικό σύστημα, ενώ θα τους επιτρέψει να περάσουν σε ψηφιακά πρότυπα εργασίας.
Το συμβόλαιο μεταξύ των δύο εταιρειών θα διαρκέσει 7 χρόνια, σε μία περίοδο κατά την οποία πολλοί άνθρωποι θα διδαχθούν να εργάζονται χρησιμοποιώντας τεχνολογία cloud.
Η AMC Networks ανακοίνωσε ότι εμφάνισε καθαρά κέρδη 68,7 εκατ. δολαρίων ή 1,22 δολαρίων ανά μετοχή στο α΄ τρίμηνο, χαμηλότερα από τα 143,4 εκατ. δολάρια ή 2,48 δολάρια ανά μετοχή πριν από ένα χρόνο.
Η μητρική των BBC America, IFC, Sundance TV καθώς και της εταιρείας κινηματογραφικών παραγωγών AMC Studios, ανακοίνωσε ότι τα προσαρμοσμένα κέρδη ανά μετοχή διαμορφώθηκαν στα 1,47 δολάρια, χαμηλότερα από τα 1,86 δολάρια.
Τα έσοδα υποχώρησαν 6,4% στα 734,4 εκατ. δολάρια από τα 784,2 εκατ. δολάρια. Οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις έκαναν λόγο για έσοδα 739 εκατ. δολαρίων.
Τα τηλεοπτικά δίκτυα της εταιρείας εμφάνισαν αύξηση της τηλεθέασης κατά τη διάρκεια του Μαρτίου, ωστόσο οι διαφημιστικές πωλήσεις δέχθηκαν πλήγμα και έπρεπε να αναστείλει την παραγωγή, κάτι που έχει οδηγήσει σε καθυστερήσεις στη δημιουργία νέων προγραμμάτων.
Η Wayfair Inc ανακοίνωσε σήμερα μικρότερες του αναμενόμενου ζημιές στο α΄ τρίμηνο, καθώς τα έσοδα αυξήθηκαν κατά 20%.
Η αμερικανική εταιρεία πώλησης επίπλων μέσω διαδικτύου, ανακοίνωσε ζημιές 285,9 εκατ. δολαρίων ή 3,04 δολαρίων ανά μετοχή, σε σχέση με τις ζημιές των 200,4 εκατ. δολαρίων ή 2,20 δολαρίων ανά μετοχή πριν από ένα χρόνο.
Σε προσαρμοσμένη βάση, οι ζημιές της εταιρείας διαμορφώθηκαν στα 2,30 δολάρια ανά μετοχή, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν προσαρμοσμένες ζημιές 2,60 δολαρίων ανά μετοχή.
Τα έσοδα αυξήθηκαν 19,8% στα 2,33 δισ. δολάρια, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν έσοδα 2,31 δισ. δολαρίων.
Η DuPont εμφάνισε ζημιές 616 εκατ. δολαρίων ή 83 σεντς ανά μετοχή, έναντι των καθαρών κερδών 521 εκατ. δολαρίων ή 69 σεντς ανά μετοχή πριν από ένα χρόνο.
Εάν αφαιρεθούν τα έκτακτα, τα προσαρμοσμένα κέρδη ανά μετοχή διαμορφώθηκαν στα 84 σεντς έναντι εκτιμήσεων για 73 σεντς.
Οι πωλήσεις υποχώρησαν 4% στα 5,22 δισ. δολάρια αλλά διαμορφώθηκαν υψηλότερα των εκτιμήσεων για 5,07 δισ. δολάρια.
Μεταξύ των δράσεων που ανέλαβε στη διάρκεια της πανδημίας, η DuPont αύξησε την παραγωγή των ενδυμάτων Tyvek, ανανένει να μειώσει τις κεφαλαιακές δαπάνες κατά περίπου 500 εκατ. δολάρια από πέρυσι, και να σταματήσει την παραγωγή σε αρκετές εγκαταστάσεις παραγωγής.

Θετικό κλίμα στις ευρωπαϊκές αγορές

Θετικό κλίμα επικράτησε στις ευρωπαϊκές αγορές, παρά την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Γερμανίας, το οποίο έκρινε αντισυνταγματικές μερικές ενέργειες της ΕΚΤ στο πλαίσιο του QE.
Μάλιστα, όπως ανέφερε η απόφαση της ΕΚΤ δεν υποστηρίζεται από τη Συνθήκη της ΕΕ, άρα δεν ισχύουν στη Γερμανία.
Όπως τονίζεται, οι αποφάσεις της ΕΚΤ για το PSPP δεν διαθέτουν επαρκείς εκτιμήσεις αναλογικότητας και ισοδυναμούν με υπέρβαση των αρμοδιοτήτων της ΕΚΤ.
Για τους παραπάνω λόγους η Bundesbank, μετά από μία μεταβατική περίοδο 3 μηνών, θα πρέπει να πάψει να συμμετέχει στο πρόγραμμα.
Από την πλευρά της, η ΕΚΤ απέφυγε να σχολιάσει άμεσα την απόφαση του γερμανικού δικαστηρίου επισημαίνοντας ότι η αντίδραση της θα έρθει μετά την ανάλυση της απόφασης.
«Αναλύουμε την απόφαση του γερμανικού δικαστηρίου και θα προβούμε σε σχόλιο εν ευθέτω χρόνω» δήλωσε εκπρόσωπος της ΕΚΤ.
Το κλίμα στις αγορές είναι θετικό, με τα κέρδη νωρίτερα να ξεπερνούν το 2%, καθώς αίρονται σταδιακά τα περιοριστικά μέτρα κατά του κορωνοϊού, ενώ καταβάλλονται προσπάθειες να αποκλιμακωθεί η ένταση μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας.
Η μετοχή της Total σημείωσε άνοδο 5,8% καθώς η γαλλική ενεργειακή εταιρία διατήρησε το μέρισμά της παρά την ανακοίνωση σημαντικής πτώσης στα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη πρώτου τριμήνου λόγω της βουτιάς στις τιμές του πετρελαίου.
Ώθηση στον ευρωπαϊκό κλάδο πετρελαίου και αερίου έδωσε επίσης η αύξηση των τιμών του αργού χάρη στις προσδοκίες ότι η ζήτηση για καύσιμα θα αρχίσει να ανακάμπτει καθώς κάποιες αμερικανικές πολιτείες καθώς και χώρες στην Ευρώπη και την Ασία προχωρούν σε χαλάρωση των μέτρων περιορισμού.
Image
Στα νέα από το μέτωπο της μακροοικονομίας πτώση κατέγραψαν οι τιμές παραγωγού στην Ευρωζώνη τον Μάρτιο του 2020, σύμφωνα με τα σημερινά (5/5) στοιχεία της Eurostat, τα οποία επιβεβαίωσαν σε μεγάλο βαθμό τις εκτιμήσεις των αναλυτών.
Ειδικότερα, ο δείκτης τιμών παραγωγού για την ενιαία νομισματική ένωση υποχώρησε κατά -1,5% σε μηνιαία βάση, έναντι πτώση -0,7% τον Φεβρουάριο του 2020, ποσοστό το οποίο αναθεωρήθηκε επί τα χείρω σε σχέση με το -0,6% των αρχικών εκτιμήσεων.
Παράλληλα, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους, ο δείκτης τιμών παραγωγού κατέγραψε πτώση της τάξεως του -2,8%, έναντι ετήσιας πτώσης -1,4% τον Φεβρουάριο του 2020 και έναντι εκτιμήσεων των αναλυτών στο -2,7%.
Όσον αφορά το σύνολο των 27 χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι τιμές παραγωγού υποχώρησαν κατά -1,4% σε μηνιαία βάση, την ίδια στιγμή που η ετήσια πτώση διαμορφώθηκε στο -2,5%.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, η μεγαλύτερη μηνιαία πτώση για την Ευρωζώνη καταγράφηκε στον τομέας της ενέργειας, όπου οι τιμές υποχώρησαν κατά -5,5%, ενώ η πτώση για τον τομέα ενδιάμεσων αγαθών διαμορφώθηκε στο -0,5%.
Οι τιμές στους τομείς κεφαλαιουχικών και μη διαρκών καταναλωτικών αγαθών παρέμειναν αμετάβλητες, ενώ σημειώθηκε άνοδος της τάξεως του +0,1% στις τιμές μη διαρκών καταναλωτικών αγαθών.
Εάν εξαιρεθούν οι ευμετάβλητες τιμές στον τομέα της ενέργειας, οι τιμές παραγωγού υποχώρησαν κατά -0,2% σε μηνιαία βάση, ενώ η ετήσια πτώση διαμορφώθηκε στο -0,1%.
Μεταξύ των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η μεγαλύτερη μηνιαία πτώση καταγράφηκε στην Ελλάδα (-5,3%) και τη Λιθουανία (-5,1%), ενώ οι μόνες αυξήσεις που σημειώθηκαν ήταν στην Κύπρο (+0,5%), τη Λετονία και την Μάλτα (αμφότερες στο +0,2%).
Προς μια πρωτοφανή συρρίκνωση οδεύει η βρετανική οικονομία μετά τα μέτρα που επιβλήθηκαν για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της IHS Markit, η οικονομία αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 7% σε τριμηνιαία βάση.
Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, ο μηνιαίος δείκτης ΡΜΙ για τον τομέα των υπηρεσιών υποχώρησε στο χαμηλότερο σημείο μετά το 1996, στις 13,4 μονάδες τον Απρίλιο από 34,5 τον Μάρτιο.
Εξίσου αρνητική είναι η εικόνα του μεταποιητικού ΡΜΙ και σύμφωνα με την IHS Markit ο συνδυασμός των δύο δεικτών δείχνει τη βαθύτερη οικονομική συρρίκνωση στην ιστορία.
Ο σύνθετος δείκτης ΡΜΙ υποχώρησε σε 13,8 τον Απρίλιο από 36 τον Μάρτιο, πολύ πιο κάτω από το 50 που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση.
«Η έρευνα του Απριλίου συμβαδίζει με την πτώση της οικονομίας σε τριμηνιαίο ποσοστό περίπου 7%, αλλά αναμένουμε ότι η πραγματική μείωση του ΑΕΠ θα μπορούσε να είναι ακόμη μεγαλύτερη», δήλωσε ο οικονομολόγος της IHS Markit, Tim Moore.
Στα εταιρικά νέα της ημέρας ζημίες κατέγραψε η Fiat Chrysler Automobiles (FCA) για το πρώτο τρίμηνο του 2020, καθώς η πανδημία του κορωνοϊού είχε έναν άνευ προηγουμένου αντίκτυπο στις δραστηριότητες της εταιρείες και στη ζήτηση των οχημάτων της.
Ειδικότερα, η ιταλο-αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία ανακοίνωσε ζημίες ύψους 1,7 δισ. ευρώ, έναντι κερδών 508 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο τρίμηνο του 2019, ενώ οι απομειωμένες ζημίες ανά μετοχή διαμορφώθηκαν στα 1,08 ευρώ, έναντι κερδών ύψους 0,32 ευρώ ανά μετοχή το προηγούμενο έτος.
Παράλληλα, τα έσοδα της Fiat Chrysler Automobiles κατέγραψαν πτώση της τάξεως του -16% στα 20,6 δισ. ευρώ, έναντι 24,5 δισ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του προηγούμενου έτους.
«Η πανδημία είχε, και εξακολουθεί να έχει, έναν σημαντικό αντίκτυπο στις δραστηριότητές μας», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η FCA μετά τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων, ενώ απέσυρε τις εκτιμήσεις της για το σύνολο του 2020, διευκρινίζοντας ότι θα προχωρήσει σε νέες εκτιμήσεις όταν θα υπάρξει μεγαλύτερη σαφήνεια σχετικά με τις επιπτώσεις της κρίσης.
«Με την έμπειρη ηγετική ομάδα μας και το αφοσιωμένο προσωπικό, έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στην ικανότητά μας να προχωρήσουμε μέσα σε αυτή την κρίση και να αναδυθούμε σε καλή θέση ώστε να ευδοκιμήσουμε στην απέναντι πλευρά», ανέφερε χαρακτηριστικά ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Mike Manley.
Η Fiat Chrysler Automobiles πρόσθεσε ότι η διαθέσιμη ρευστότητά της ανήλθε στα 18,6 δισ. ευρώ τον Μάρτιο, και ότι σημειώθηκε περαιτέρω ενίσχυση κατά 3,5 δισ. ευρώ τον Απρίλιο.
Μάλιστα, η ιταλο-αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία τόνισε ότι παρά την «άνευ προηγουμένου κατάσταση» που επικρατεί, αναμένει ότι η συγχώνευσή της με την PSA θα προχωρήσει κανονικά.
Πτώση κατέγραψαν τα κέρδη της γαλλικής πετρελαϊκής εταιρείας Total SA για το πρώτο τρίμηνο του 2020, μετά την κατάρρευση των τιμών του πετρελαίου σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, καθώς η πανδημία του κορωνοϊού προκάλεσε σημαντική μείωση στην παγκόσμια ζήτηση.
Ειδικότερα, τα κέρδη της γαλλικής εταιρείας υποχώρησαν κατά -35% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, στα 1,8 δισ. ευρώ, έναντι 2,8 δισ. ευρώ το αντίστοιχο τρίμηνο του 2019.
Ωστόσο, τα καθαρά κέρδη της Total SA αποδείχθηκαν μεγαλύτερα σε σύγκριση με τις εκτιμήσεις των αναλυτών, οι οποίοι ανέμεναν περαιτέρω μείωση στα 1,4 δισ. ευρώ.
Παράλληλα, τα έσοδα της πετρελαϊκής εταιρείας κατέγραψαν πτώση της τάξεως του -14% στα 43,9 δισ. ευρώ, έναντι 51,21 δισ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2019.
Η παραγωγή υδρογονανθράκων της Total SA αυξήθηκε κατά +5% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2019, στα 3,09 εκατ. βαρέλια ισοδύναμου πετρελαίου ημερησίως, έναντι 2,95 εκατ. βαρελιών το προηγούμενο έτος, λόγω ενίσχυσης των εργών της εταιρείας σε Ηνωμένο Βασίλειο, Νιγηρία, Νορβηγία και Αυστραλία.
Για το σύνολο του 2020, η εταιρεία αναμένει ότι η παραγωγή πετρελαίου θα διαμορφωθεί στα 2,95 με 3 εκατ. βαρέλια ημερησίως, γεγονός που αποτελεί μείωση της τάξεως του -5% σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις, ενώ θα μειώσει τις επενδύσεις της κατά -25%.
«Ο όμιλος βρίσκεται αντιμέτωπος με ασυνήθιστες περιστάσεις», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Total, Patrick Pouyanne, διευκρινίζοντας ότι αυτές οι περιστάσεις αφορούν «την κρίση υγείας του COVID-19, η οποία επηρεάζει την παγκόσμια οικονομία και δημιουργεί μεγάλες αβεβαιότητες, και την κρίση στην αγορά πετρελαίου, με τη σημαντική πτώση των τιμών».
«Σε ένα περιβάλλον όπου οι τιμές υποχώρησαν κατά περισσότερο από -30% το πρώτο τρίμηνο, οι ταμειακές ροές του ομίλου μειώθηκαν κατά -31% σε ετήσια βάση, στα 4,5 δισ. ευρώ, και τα καθαρά κέρδη υποχώρησαν κατά -35% αυτό το τρίμηνο, στα 1,8 δισ. ευρώ», πρόσθεσε ο CEO της πετρελαϊκής εταιρείας.
Υποχώρηση των καθαρών εσόδων για το α' τρίμηνο του 2020 ανακοίνωσε η BNP Paribas, καθώς προειδοποίησε για τρεις «σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις» του κορωνοϊού στον ισολογισμό της.
Ειδικότερα, η γαλλική τράπεζα ανακοίνωσε καθαρά έσοδα 1,3 δισ. ευρώ για τους τρεις πρώτους μήνες του 2020, μειωμένα κατά 33% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους.
«Το α' τρίμηνο άρχισε πάρα πολύ καλά και μετά προς το τέλος του επηρεάστηκε από τον κορωνοϊό» δήλωσε στο CNBC, ο Lars Machenil, διευθυντής της BNP Paribas, επισημαίνοντας ότι τρεις βασικοί παράγοντες επηρέασαν το αποτέλεσμα.
«Ο πρώτος, βέβαια, είναι η αύξηση του κόστους ρίσκου.
Έτσι, αυξήσαμε το κόστος ρίσκου μας στο μισό δισεκατομμύριο και στη συνέχεια υπάρχουν δύο μοναδικά γεγονότα στην πρώτη γραμμή», δήλωσε.
Η τράπεζα έκανε προβλέψεις 502 εκατ. ευρώ για επισφαλή δάνεια ως αποτέλεσμα της συνεχιζόμενης πανδημίας.
Επίσης, παρουσίασε απώλεια εσόδων 184 εκατ. ευρώ από νέους περιορισμούς μερισμάτων και μείωση της αξίας της αγοράς κατά 384 εκατ. ευρώ.
«Η ανάκαμψη θα είναι σταδιακή» δήλωσε ο Machenil τονίζοντας ότι αποκλείεται η οικονομία να επιστρέψει στα προ κρίσης επίπεδα πριν το τέλος του έτους.
«Στο σενάριο μας, η επιστροφή του ΑΕΠ στα επίπεδα που ήταν το 2019 δεν επιτευχθεί πριν το 2022» τόνισε αναφερόμενος στη γαλλική οικονομία.
Η Intesa Sanpaolo SpA ανακοίνωσε ότι τα καθαρά κέρδη α΄ τριμήνου αυξήθηκαν 9,6%, κυρίως λόγω των ενισχυμένων εσόδων και του χαμηλότερου κόστους.
Τα καθαρά κέρδη της περιόδου διαμορφώθηκαν στα 1,15 δισ. ευρώ και τα έσοδα στα 4,88 δισ. ευρώ, ανακοίνωσε η ιταλική τράπεζα.
Στην ίδια περίοδο πέρυσι, είχε ανακοινώσει κέρδη 1,05 δισ. ευρώ και έσοδα 4,37 δισ. ευρώ.
Η Adecco Group ανακοίνωσε ότι εμφάνισε ζημιές στο α΄ τρίμηνο και ανέλαβε κόστος απομείωσης του goodwill για κάποιες ευρωπαϊκές χώρες, εν όψει των δύσκολων συνθηκών της αγοράς που οφείλονται στην πανδημία.
Η ελβετική εταιρεία ανθρώπινων πόρων εμφάνισε ζημιές 348 εκατ. ευρώ, έναντι των καθαρών κερδών 133 εκατ. ευρώ στην αντίστοιχη περίοδο πέρυσι.
Τα έσοδα μειώθηκαν 9% σε οργανική βάση στα 5,14 δισ. ευρώ, τόνισε η εταιρεία.
Επίσης ανακοίνωσε ότι αναγνώρισε απομείωση του goodwill ύψους 362 εκατ. ευρώ στη Γερμανία, στην Αυστρία και στην Ελβετία, κυρίως λόγω του βαθμού πρόβλεψης της αβεβαιότητας αναφορικά με την πανδημία.
Η Adecco εμφάνισε λειτουργικές ζημιές α΄ τριμήνου, 247 εκατ. ευρώ, ενώ τα προσαρμοσμένα EBITDA διαμορφώθηκαν στα 154 εκατ. ευρώ, και το μεικτό περιθώριο διαμορφώθηκε στο 19,3%.
Η Infineon ανακοίνωσε ότι τα καθαρά κέρδη για το β΄ τρίμηνο χρήσης υποχώρησαν σε ετήσια βάση ενώ τα έσοδα αυξήθηκαν ελαφρώς χάρη στη συνεισφορά και των τεσσάρων τομέων της εταιρείας.
Η γερμανική εταιρεία κατασκευής επεξεργαστών δήλωσε πως τα κέρδη τριμήνου μειώθηκαν στα 178 εκατ. ευρώ από τα 231 εκατ. ευρώ. Οι αναλυτές ανέμεναν καθαρά κέρδη 201 εκατ. ευρώ.
Τα έσοδα της περιόδου αυξήθηκαν στα 1,99 δισ. Ευρώ από τα 1,98 δισ. ευρώ έναντι εκτιμήσεων για 1,98 δισ. ευρώ.
Το περιθώριο αποτελεσμάτων της εταιρείας για την περίοδο μειώθηκε στο 13,8% από το 16,7%.
Η Infineon αναμένει έσοδα γ΄ τριμήνου για τον όμιλο στο εύρος των 1,9-2,3 δισ. ευρώ, καθώς και πτώση 5% σε ετήσια βάση για τα έσοδα του 2020, στα περίπου 7,6 δισ. Ευρώ.
Ζημιές εμφάνισε στο α΄ τρίμηνο η Hugo Boss καθώς η πανδημία του κορονοϊού έπληξε τις δραστηριότητές της, ενώ η εταιρεία προειδοποίησε ότι αναμένει κατακόρυφη πτώση των πωλήσεων και των κερδών στο επόμενο τρίμηνο.
Η Boss ανακοίνωσε καθαρές ζημιές 18 εκατ. ευρώ για το τρίμηνο, έναντι των καθαρών κερδών 37 εκατ. ευρώ στο προηγούμενο έτος.
Η εταιρεία εμφάνισε λειτουργικές ζημιές 14 εκατ. ευρώ.
Η γερμανική εταιρεία ειδών ένδυσης ανακοίνωσε ότι οι πωλήσεις στο τρίμηνο μειώθηκαν 16% στα 555 εκατ. ευρώ, έναντι εκτιμήσεων για 540,9 εκατ. ευρώ.

Κέρδη στις αγορές της Ασίας μετά την άνοδο στη Wall - Στο +1,2% ο Hang Seng, αργία σε Ιαπωνία και Κίνα

Με κέρδη έκλεισαν σήμερα Τρίτη (5/5) οι αγορές της Ασίας, δεχόμενες ώθηση από την άνοδο που σημειώθηκε στη Wall Street, ενώ οι αργία στις μεγαλύτερες οικονομίες της περιοχής συνεχίστηκε για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα.
Ειδικότερα, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ καταγράφει άνοδο της τάξεως του +1,2% στις 23.897 μονάδες, μετά την πτώση άνω του -4% που σημείωσε χθες, στον απόηχο της ανακοίνωσης για την ανάπτυξη της οικονομίας το πρώτο τρίμηνο του 2020.
Σύμφωνα με την κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ, το ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 8,9% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2019, γεγονός που αποτελεί τη μεγαλύτερη πτώση από το 1974.
«Το εξωτερικό περιβάλλον παραμένει ιδιαίτερα δύσκολο, ακόμα και εάν η κατάσταση με τον κορωνοϊό στην πόλη φαίνεται ότι βρίσκεται υπό έλεγχο», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών του Χονγκ Κονγκ, Paul Chan, διευκρινίζοντας ότι «καθώς προχωράμε στο δεύτερο τρίμηνο, πιστεύουμε ότι ακόμα και εάν υπάρξει βελτίωση, αυτή θα είναι σταδιακή και περιορισμένη».
Παράλληλα, στην Ταϊβάν, ο δείκτης Taiwan Weighted έκλεισε με κέρδη της τάξεως του +0,50% στις 10.774,61 μονάδες, ενώ παρόμοια είναι η άνοδος και για τον δείκτη IDX Composite στην Ινδονησία, ο οποίος διαπραγματεύεται στο +0,45% και τις 4.626,19 μονάδες.
Σημειώνεται ότι οι αγορές την ηπειρωτική Κίνα, την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα παρέμειναν κλειστές λόγω αργίας.
Όσον αφορά την Αυστραλία, ο δείκτης S&P/ASX 200 έκλεισε με κέρδη της τάξεως του +1,64% στις 5.407,10 μονάδες, μετά την απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας να διατηρήσει αμετάβλητο το βασικό της επιτόκιο, παρά το ισχυρό πλήγμα που έχει δεχθεί μέχρι στιγμής η οικονομία από την πανδημία του κορωνοϊού.
Η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής της Reserve Bank of Australia αποφάσισε να διατηρήσει σταθερό το βασικό της επιτόκιο στο 0,25%, το οποίος αποτελεί ιστορικό χαμηλό, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών.
Επιπλέον, ο στόχος για την απόδοση του τριετούς ομολόγου παρέμεινε επίσης αμετάβλητος σε σχέση με τη συνεδρίαση του Απριλίου, στο 0,25%.
Η RBA τόνισε ότι δεν πρόκειται να αυξήσει τα επιτόκια μέχρι να επιτευθχεί πρόοδος στην πλήρη απασχόληση, καθώς και μέχρι να είναι σίγουρη ότι ο στόχος της για τον δείκτη τιμών καταναλωτή θα είναι βιώσιμος.
«Η Τράπεζα της Αυστραλίας είναι έτοιμη να αυξήσει τις αγορές ομολόγων και να κάνει οτιδήποτε είναι απαραίτητο», διευκρινίζει η RBA, προσθέτοντας ότι «θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες ώστε να διατηρήσουμε το κόστος χρηματοδότησης χαμηλό».
Όσον αφορά το δεύτερο τρίμηνο του 2020, η Τράπεζα αναμένει ότι ο πληθωρισμός θα βρεθεί προσωρινά σε αρνητικό έδαφος, ενώ το βασικό σενάριο για το 2021 είναι ότι ο πληθωρισμός θα διαμορφωθεί στο εύρος του 1% με 1,5%.
«Το βασικό μας σενάριο για το ποσοστό ανεργίας είναι ότι μέσα στους επόμενους μήνες θα αγγίξει σχεδόν το 10%», υπογραμμίζει η Τράπεζα, ενώ αναφερόμενη στον ΑΕΠ δήλωσε ότι αναμένει συρρίκνωση κατά περίπου 10% το πρώτο εξάμηνο του 2020».
Για το σύνολο του 2020, η RBA αναμένει ότι το ΑΕΠ της Αυστραλία θα συρρικνωθεί κατά περίπου 6%, ενώ αντίθετα προβλέπει ανάπτυξη της οικονομίας κατά 6% το 2021.
«Η παγκόσμια οικονομία αντιμετωπίζει μία σοβαρή κάμψη, καθώς οι χώρες επιχειρούν να περιορίσουν τον κορωνοϊό», δήλωσε ο επικεφαλής της Τράπεζας, Philip Lowe, διευκρινίζοντας ότι «πολλοί άνθρωποι έχουν χάσει τις δουλειές τους και παρατηρείται μία απότομη αύξηση της ανεργίας».
Παράλληλα, ο κ. Lowe υπογραμμίζει ότι εάν τα μέτρα συνεχιστούν, «η ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας θα ξεκινήσει αργότερα φέτος, υποστηριζόμενη τόσο από τα μεγάλα πακέτα δημοσιονομικής στήριξης, όσο και από τη σημαντική χαλάρωση των νομισματικών πολιτικών».
Οι επενδυτές συνεχίζουν να παρακολουθούν με προσοχή και τις εξελίξεις τόσο γύρω από την πανδημία του κορωνοϊού, όσο και γύρω από τις νέες εντάσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης