Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΔΝΤ: Ακραία αβεβαιότητα λόγω κορωνοϊού - Ύφεση 3% στην παγκόσμια οικονομία το 2020, στο -7,5% η Ευρωζώνη - Συρρίκνωση -5,9% στο ΑΕΠ των ΗΠΑ

ΔΝΤ: Ακραία αβεβαιότητα λόγω κορωνοϊού - Ύφεση 3% στην παγκόσμια οικονομία το 2020, στο -7,5% η Ευρωζώνη - Συρρίκνωση -5,9% στο ΑΕΠ των ΗΠΑ
Το ΔΝΤ υπογραμμίζει την ανάγκη ενίσχυσης των δημοσιονομικών μέτρων, εάν επιμείνουν τα περιοριστικά μέτρα στην οικονομική δραστηριότητα
Δραματικές είναι οι εαρινές προβλέψεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την παγκόσμια και την ευρωπαϊκή οικονομία, λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας του κορωνοϊού, με τους αναλυτές να κάνουν λόγο για κρίση άνευ προηγουμένου και τη χειρότερη ύφεση από τη δεκαετία του '30.
Σύμφωνα με τις Παγκόσμιες Οικονομικές Προοπτικές του ΔΝΤ, το οποίο κάνει λόγο για ακραία αβεβαιότητα, η παγκόσμια οικονομία αναμένεται να καταγράψει ύφεση 3% το 2020, με το ΑΕΠ να καταγράφει συρρίκνωση υψηλότερη της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008.
Το παγκόσμιο ΑΕΠ αναμένεται να ανακάμψει με ρυθμό 5,8% το 2021.
Στις ΗΠΑ η ύφεση για το 2020 αναμένεται στο -5,9%, με την οικονομία να ανακάμπτει το 2021 με ρυθμό 4,7%.
Στην Κίνα το ΑΕΠ αναμένεται να αναπτυχθεί με ρυθμό 1,2% το 2020 και 9,2% το 2021.
Για την Ευρωζώνη το ΔΝΤ προβλέπει συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά -7,5% το 2020και ανεργία στο 1,4%.
Το 2021 το ΑΕΠ της Ευρωζώνης εκτιμάται ότι θα ανακάμψει με ρυθμό 4,7% και η ανεργία θα υποχωρήσει στο 8,9%.
Το ΑΕΠ της Γερμανίας αναμένεται να υποχωρήσει -7% το 2020, με την ανάκαμψη να τοποθετείται στο 5,2% το 2021.
Η ανεργία θα αυξηθεί στο 3,9% το 2020, για να υποχωρήσει στο 3,5% το 2021.
Στη Γαλλία η ύφεση αναμένεται στο -7,2% το 2020, με την ανεργία στο 10,4%.
Το 2021 η ανάκαμψη εκτιμάται στο 4,5% και η ανεργία αμετάβλητη στο 10,4%.
Στην Ισπανία το ΑΕΠ αναμένεται να συρρικνωθεί με ρυθμό 8% το 2020 και η ανεργία στο 20,8%.
Το 2021 η ισπανική οικονομία θα ανακάμψει με ρυθμό 4,3%, ενώ η ανεργία θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα στο 17,5%.
Στην Ιταλία, η οποία έχει δεχθεί το ισχυρότερο πλήγμα από τον κορωνοϊό, η οικονομία θα καταγράψει ύφεση 9,1% το 2020, ενώ το 2021 θα ανακάμψει με ρυθμό 4,8%.
Η ανεργία θα αυξηθεί το 2020 στο 12,7% για να υποχωρήσει στο 10,5% το 2021.

Image
Image
Image

Image
Η παρουσίαση της έκθεσης έγινε από την επικεφαλής οικονομολόγο Γκίτα Γκοπίνατ, η οποία εξήγησε ότι υπάρχει ακόμα μεγάλη αβεβαιότητα για τον χρονικό ορίζοντα της πανδημίας αλλά και για τους μακροοικονομικούς κραδασμούς που πρόκειται να προκαλέσει.
Όπως διευκρίνισε, το βασικό σενάριο που έχει υιοθετήσει το ΔΝΤ προβλέπει ότι η πανδημία θα εξασθενήσει προς το τέλος του τρέχοντος έτους.
Η πανδημία COVID-19 προκαλεί υψηλό και αυξανόμενο ανθρώπινο κόστος παγκοσμίως, σημειώνει το ΔΝΤ, στο εισαγωγικό σημείωμα της έκθεσης.
Ως εκ τούτου οι κυβερνήσεις έχουν προχωρήσει σε εκτεταμένα περιοριστικά μέτρα, προκειμένου να περιορίσουν τη μετάδοση του ιού.
Η υγειονομική κρίση ωστόσο, έχει σοβαρό αντίκτυπο στην οικονομική δραστηριότητα.
Η παγκόσμια οικονομία αναμένεται να συρρικνωθεί με ρυθμό 3% το 2020.
Το βασικό σενάριο, σύμφωνα με το οποίο η πανδημία θα περιοριστεί στο β΄εξάμηνο του 2020, προβλέπει ότι η παγκόσμια οικονομία θα ανακάμψει το 2021 με ρυθμό 5,8%.
Ωστόσο, το ταμείο κάνει λόγο για ακραία αβεβαιότητα σχετικά με τις εκτιμήσεις που αφορούν την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας.
Η πορεία της οικονομίας εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, οι οποίοι είναι δύσκολο να προβλεφθούν, όπως η εξέλιξη της πανδημίας, η ένταση και η αποτελεσματικότητα των προσπαθειών για τον περιορισμό της μετάδοσης, η δραματική σύσφιξη των συνθηκών στις αγορές κτλ/
Πολλές χώρες βρίσκονται αντιμέτωπες με πολυεπίπεδες κρίσεις, όπως το υγειονομικό σοκ, η οικονομική κρίση, η κατάρρευση της εξωτερικής ζήτησης και των τιμών στα commodities.
Τα απαραίτητα μέτρα που έχουν ληφθεί για να περιοριστεί η μετάδοσης του κορωνοϊού θα επηρεάσουν βραχυπρόθεσμα την οικονομική δραστηριότητα, ωστόσο πρέπει να αντιμετωπιστούν ως μία σημαντική επένδυση για τη μακροπρόθεσμη υγεία και οικονομική υγεία.
Όσον αφορά τα δημοσιονομικά μέτρα που έχουν ανακοινώσει οι κυβερνήσεις, το Ταμείο χαρακτηρίζει σημαντικές τις παρεμβάσεις από χώρες όπως η Γερμανία, η Γαλλία, η Αυστραλία, η Ιταλία, η Ισπανία οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά και σε πολλές αναδυόμενες οικονομίες.
Το ΔΝΤ υπογραμμίζει την ανάγκη ενίσχυσης των δημοσιονομικών μέτρων, εάν επιμείνουν τα περιοριστικά μέτρα στην οικονομική δραστηριότητα.
Την ίδια ώρα, το Ταμείο υπογραμμίζει τη σημασία των μέτρων που έχουν ανακοινώσει οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες για τη μείωση του συστημικού στρες.


Πιθανό να υποστούν ζημιές οι τράπεζες σε παγκόσμιο επίπεδο

Η έξαρση του νέου κορονοϊού αποκάλυψε «ρωγμές» στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα και οι τράπεζες πιθανόν θα υποστούν ζημιές - τόσο από τα δάνεια που έχουν χορηγήσει όσο και από την μείωση των τιμών των στοιχείων ενεργητικού στην αγορά - που θα δοκιμάσουν τα αποθεματικά τους, προειδοποίησε σήμερα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).
Αν και οι τράπεζες έχουν σχηματίσει ισχυρά «μαξιλάρια» όσον αφορά τα κεφάλαια και τη ρευστότητά τους μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2007-2009, το ενδεχόμενο μίας μακράς και μεγάλης ύφεσης θα θέσει σε δοκιμασία τα αποθεματικά αυτά. «Αυτή η κρίση αποτελεί μία πολύ σοβαρή απειλή για τη σταθερότητα του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος», ανέφερε το Ταμείο στην έκθεσή του για την παγκόσμια χρηματοπιστωτική σταθερότητα εν όψει της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, η οποία θα πραγματοποιηθεί μέσω βιντεοδιάσκεψης.
Τα μέτρα για την ανάσχεση της εξάπλωσης του ιού έχουν θέσει 16 εκατομμύρια Αμερικανούς εκτός της αγοράς εργασίας, προκάλεσαν πτώση των τιμών των μετοχών ύψους τρισεκατομμυρίων δολαρίων και θα μπορούσαν να οδηγήσουν στη μεγαλύτερη οικονομική συρρίκνωση από τη Μεγάλη Ύφεση της δεκαετίας του 1930, σύμφωνα με το ΔΝΤ.
«Οι μειώσεις στις τιμές των στοιχείων ενεργητικού αναμένεται να οδηγήσουν σε ζημιές στα τραπεζικά χαρτοφυλάκια πιο ριψοκίνδυνων αξιογράφων, αν και αυτές θα μπορούσαν να αντισταθμιστούν εν μέρει από κέρδη στο χαρτοφυλάκιο τους ασφαλών στοιχείων ενεργητικού», σημείωσε το ΔΝΤ.
Το Ταμείο τόνισε ότι η πίεση που εμφανίζεται στον τομέα εμπορικών ακινήτων των ΗΠΑ, καθώς οι ενοικιαστές πασχίζουν να πληρώσουν τους ιδιοκτήτες, αποτελεί ένα σημείο πιθανής δυσκολίας για τις τράπεζες, στις οποίες αντιστοιχεί το 70% του δανεισμού στον τομέα αυτό.
Εταιρείες έχουν σπεύσει να ενεργοποιήσουν αχρησιμοποίητες πιστωτικές γραμμές τους στα τέλη του 2019, ύψους 10 τρισ. δολαρίων όπως εκτιμά το ΔΝΤ, θέτοντας υπό πίεση τις τράπεζες να μειώσουν τα «μαξιλάρια» ρευστότητάς τους.
Η πτώση των τιμών του πετρελαίου είναι, επίσης, πιθανόν να οδηγήσει σε πιστωτικές ζημιές τις τράπεζες που χορηγούν δάνεια στον ενεργειακό κλάδο, ενώ οι τράπεζες μπορεί να πάρουν ζημιές και από δάνεια σε νοικοκυριά που δυσκολεύονται, ανέφερε το Ταμείο.
«Όσο περισσότερο συνεχισθεί η ξαφνική πτώση της οικονομικής δραστηριότητας, τόσο πιο πιθανό είναι να δουν οι τράπεζες πιστωτικές ζημιές», πρόσθεσε.
Οι υπεύθυνοι για την άσκηση πολιτικής έχουν λάβει ήδη αποφασιστικά δημοσιονομικά και νομισματικά μέτρα για να μειώσουν τον αντίκτυπο της πανδημίας, σύμφωνα με το ΔΝΤ.
Στις ΗΠΑ, η κεντρική τράπεζα (Fed) έχει λάβει μία σειρά πρωτοφανών μέτρων για να στηρίξει την οικονομία.
Ωστόσο, ορισμένες αναδυόμενες και πιο προχωρημένες αναπτυσσόμενες οικονομίες δεν έχουν τη «δύναμη πυρός» των οικονομιών της Δύσης και αντιμετωπίζουν μία «τέλεια καταιγίδα», καθώς η εγχώρια οικονομική πίεση μεγεθύνεται από εκροές - ρεκόρ κεφαλαίων και μειωμένη πρόσβαση σε εξωτερική χρηματοδότηση του χρέους τους.
«Αυτή η απώλεια εξωτερικής χρηματοδότησης του χρέους είναι πιθανόν να ασκήσει πίεση στους πιο μοχλευμένους και λιγότερο αξιόχρεους δανειολήπτες», προειδοποίησε το Ταμείο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης