Τελευταία Νέα
Διεθνή

Βρετανία: Βελτιώθηκε ο κλάδος υπηρεσιών τον Οκτώβριο του 2019 - Στις 50 μονάδες ο δείκτης PMI

Βρετανία: Βελτιώθηκε ο κλάδος υπηρεσιών τον Οκτώβριο του 2019 - Στις 50 μονάδες ο δείκτης PMI
Ο σύνθετος δείκτης PMI κατέγραψε επίσης άνοδο στις 50 μονάδες
Άνοδο κατέγραψε η δραστηριότητα του κλάδου υπηρεσιών στη Μεγάλη Βρετανία για τον Οκτώβριο του 2019, σύμφωνα με τα σημερινά (5/11) στοιχεία της Markit, χωρίς ωστόσο να καταφέρει να βρεθεί πάνω από τη ζώνη των 50 μονάδων, η οποία διαχωρίζει την επέκταση από τη συρρίκνωση.
Ειδικότερα, ο δείκτης PMI διαμορφώθηκε στις 50 μονάδες, γεγονός που υποδεικνύει στασιμότητα στον κλάδο, έναντι 49,5 μονάδων τον προηγούμενο μήνα, την ίδια στιγμή που οι αναλυτές προέβλεπαν ότι η άνοδος θα περιοριστεί στις 49,7 μονάδες.
Ο υποδείκτης που αφορά τις νέες επιχειρήσεις υποχώρησε για δεύτερο συνεχόμενο μήνα, με τον ρυθμό πτώσης μάλιστα να είναι ο ταχύτερος από τον περασμένο Απρίλιο, εν μέσω της αβεβαιότητας που σχετίζεται με το Brexit.
Παράλληλα, οι νέες εξαγωγές υποχώρησαν με τον ίδιο ρυθμό που είχαν υποχωρήσει τον Σεπτέμβριο, ενώ αντίθετα ο ρυθμός μείωσης των θέσεων εργασίας ήταν ηπιότερος σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.
Όσον αφορά την αισιοδοξία των επιχειρήσεων για τους επόμενους δώδεκα μήνες, ο σχετικός υποδείκτης σκαρφάλωσε σε υψηλά τριών μηνών, καθώς ορισμένες επιχειρήσεις δήλωσαν ότι η αβεβαιότητα θα περιοριστεί εάν υπάρξει επίλυση του Brexit στις αρχές του 2020.
Ο σύνθετος δείκτης PMI, στον οποίο περιλαμβάνονται και οι κλάδοι μεταποίησης και κατασκευών, κατέγραψε επίσης άνοδος στις 50 μονάδες, έναντι 49,3 μονάδων τον προηγούμενο μήνα και έναντι εκτιμήσεων των αναλυτών στις 49,5 μονάδες.
«Η έρευνα για το PMI της Βρετανίας έδειξε μία περαιτέρω συνολική πτώση στην παραγωγή του ιδιωτικού τομέα τον Οκτώβριο», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Markit, Chris Williamson, προσθέτοντας ότι «τους τέσσερις από τους τελευταίους πέντε μήνες έχει σημειωθεί συρρίκνωση, γεγονός που αποτελεί το χειρότερο σερί από το 2009, εν μέσω της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης».
«Ενώ τα επίσημα στοιχεία ενδέχεται να δέιχνουν μεγαλύτερη ανάπτυξη το τρίτο τρίμηνο, ο δείκτης PMI προειδοποιεί ότι ορισμένα από αυτά τα στοιχεία θα μπορούσαν απλά να δείξουν μία επιστροφή από την απότομη πτώση που σηματοδότησαν οι έρυνες το δεύτερο τρίμηνο, και ότι η υποκείμενη τάση των επιχειρήσεων παραμένει σε στασιμότητα στην καλύτερη περίπτωση», πρόσθεσε ο κ. Williamson.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης