Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μεικτά πρόσημα στις αγορές της Ασίας μετά τις απώλειες στη Wall - Στο -0,44% και τις 21.726,28 μονάδες ο Nikkei

tags :
Μεικτά πρόσημα στις αγορές της Ασίας μετά τις απώλειες στη Wall - Στο -0,44% και τις 21.726,28 μονάδες ο Nikkei
Ο δείκτης Shanghai Composite έκλεισε με κέρδη της τάξεως του +0,88% στις 3.054,25 μονάδες
Με μεικτά πρόσημα ολοκλήρωσαν τη σημερινή (5/3) συνεδρίαση οι αγορές της Ασίας, δεχόμενες εν μέρει πιέσεις από τις απώλειες που σημειώθηκαν στη Wall Street.
Ωστόσο, οι αγορές στην Κίνα έκλεισαν με θετικό πρόσημο, μετα τα σχέδια ανάπτυξης που ανακοίνωσε η κυβέρνηση της χώρας για τον τρέχον έτος, και τα οποία υποδεικνύουν ισχυρή στήριξη της οικονομίας.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε με πτώση της τάξεως του -0,44% στις 21.726,28 μονάδες, παρά το γεγονός ότι ο κλάδος υπηρεσιών της χώρας επεκτάθηκε με τους ταχύτερους ρυθμούς των τελευταίων έξι ετών κατά τη διάρκεια του Φεβρουαρίου 2019.
Ο δείκτης PMI διαμορφώθηκε στις 52,3 μονάδες, έναντι 51,6 μονάδων τον προηγούμενο μήνα, παραμένοντας πάνω από τη ζώνη των 50 μονάδων για 29ο συνεχόμενο μήνα.
Ο υποδείκτης που σχετίζεται με τη δημιουργία νέων επιχειρήσεων σκαρφάλωσε στα υψηλότερα επίπεδα από τον Μάιο του 2013, και συγκεκριμένα στις 54,5 μονάδες έναντι 52,1 μονάδων τον Ιανουάριο, εν μέσω ισχυρότερων πωλήσεων, νέων προϊόντων και αύξησης της ζήτησης από το εξωτερικό.
Όσον αφορά τον σύνθετο δέικτη PMI, ο οποίος περιλαμβάνει τόσο τον μεταποιητικό κλάδο όσο και τον κλάδο υπηρεσιών, καταγράφηκε ορικαή επιβράδυνση στις 50,7 μονάδες, έναντι 50,9 μονάδων τον Ιανουάριο, καθώς η μεταποιητική δραστηριότητα υποχώρησε με τους ταχύτερους ρυθμούς των τελευταίων δυόμισι ετών.
Παράλληλα, ο δείκτης Kopsi στη Νότια Κορέα υποχώρησε κατά -0,52% στις 2.179,23 μονάδες, καθώς οι μετοχές των Samsung και SK Hynix σημείωσαν πτώση της τάξεως του -1,34% και -0,57% αντίστοιχα.
Ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ παρέμεινε οριακά αμετάβλητος, κλείνοντας στο -0,02% και τις 28.955 μονάδες, παρά το γεγονός ότι η μετοχή της Tencent ενισχύθηκε κατά +4,21%.
Όσον αφορά την ηπειρωτική περιοχή της Κίνας, ο δείκτης Shanghai Composite έκλεισε με κέρδη της τάξεως του +0,88% στις 3.054,25 μονάδες, ενώ ο δείκτης SZSE Component σημείωσε «άλμα» της τάξεως του +2,25% στις 9.595,74 μονάδες.
Κατά τη διάρκεια της ετήσιας συνόδου στο κινεζικό κοινοβούλιο, ο πρωθυπουργός της χώρας, Li Keqiang, δήλωσε ότι ο στόχος ανάπτυξης για το 2019 ανέρχεται στο 6 με 6,5%, γεγονός που δείχνει την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να επεκτείνει την εγχώρια ανάπτυξη και να διατηρήσει μία ισχυρή αγορά εργασίας.
Ο κ. Li πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση αναμένεται να αυξήσει τις δαπάνες για την ανάπτυξη της τεχνολογίας, ενώ επιδιώκει επίσης και αύξηση των στρατιωτικών δαπανών κατά 7,5%.
Νωρίτερα, η Markit δημοσίευσε τα στοιχεία που αφορούν τον κλάδο υπηρεσιών της χώρας για τον Φεβρουάριο του 2019, σύμφωνα με τα οποία η δραστηριότητα του κλάδου υποχώρησε σε χαμηλά τεσσάρων μηνών.
Ο δείκτης PMI διαμορφώθηκε στις 51,1 μονάδες, έναντι 53,6 μονάδων τον Ιανουάριο του 2019, με τα στοιχεία της Markit να επιβεβαιώνουν τα επίσημα στοιχεία της κυβέρνησης, τα οποία επίσης έδειξαν επιβράδυνση στη δραστηριότητα του κλάδου.
Σύμφωνα με τις επιχειρήσεις που συμμετείχαν στην έρευνα, οι νέες παραγγελίες επεκτάθηκαν με τους βραδύτερους ρυθμούς από τον περασμένο Οκτώβριο, ενώ τα λειτουργικά έξοδα συνέχισαν να αυξάνονται.
Η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας μειώθηκε επίσης οριακά, ενώ υποδείκτης που αφορά την αισιοδοξία των επιχειρήσεων για το τρέχον έτος υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων τριών μηνών.
Όσον αφορά τον σύνθετο δείκτης PMI, ο οποίος αφορά τη συνολική δραστηριότητα τόσο του κλάδου υπηρεσιών όσο και του μεταποιητικού κλάδου, σημειώθηκε επιβράδυνση στις 50,7 μονάδες, έναντι 50,9 μονάδων τον προηγούμενο μήνα.
Πτώση καταγράφει σήμερα το πετρέλαιο, εν μέσω ανησυχιών στις τάξεις των επενδυτών ότι η εμπορική συμφωνία ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνα δε θα αντισταθμίσει τα αυξανόμενα σημάδια επιβράδυνσης της παγκόσμιας οικονομίας.
Συγκεκριμένα, το προθεσμιακό συμβόλαιο Μαΐου 2019 για το Brent υποχωρεί κατά -0,44% με την τιμή του να διαμορφώνεται στα 65,38 δολ. ανά βαρέλι, την ίδια στιγμή που το προθεσμιακό συμβόλαιο Απριλίου 2019 για το αμερικανικό αργό καταγράφει πτώση της τάξεως του -0,49% στα 56,31 δολ. ανά βαρέλι.
Οι τιμές του πετρελαίου έχουν ενισχυθεί σημαντικά κατά το τρέχον έτος, δεχόμενες στήριξη κυρίως από τη συμφωνία του ΟΠΕΚ και της Ρωσίας για περικοπές στην παραγωγή τους κατά 1,2 εκατ. βαρέλια ημερησίως.
Ωστόσο, η αυξημένη παραγωγή στις ΗΠΑ έχει οδηγήσει σε άνοδο της παγκόσμιας προσφοράς κατά σχεδόν 3 εκατ. βαρέλια ημερησίως, ενώ η επιβράδυνση στις οικονομίες της Ασίας και της Ευρώπης έχει επηρεάσει τη ζήτηση προς τον «μαύρο χρυσό».
«Το 2018 ήταν το ασθενέσθερο έτος στην ανάπτυξη της ζήτησης από το 2011», ανέφερε σε σημείωμά της η Bank of America Merrill Lynch.
Αργότερα εντός της ημέρας αναμένεται να δημοσιευθούν τα προκαταρκτικά στοιχεία του Αμερικανικού Ινστιτούτου Πετρελαίου, τα οποία αφορούν τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ για την περασμένη εβδομάδα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης