Τελευταία Νέα
Διεθνή

Βρετανία: Σε χαμηλά 11 μηνών υποχώρησε ο κατασκευαστικός κλάδος τον Φεβρουάριο 2019 - Στις 49,5 μονάδες ο PMI

Βρετανία: Σε χαμηλά 11 μηνών υποχώρησε ο κατασκευαστικός κλάδος τον Φεβρουάριο 2019 - Στις 49,5 μονάδες ο PMI
Ο δείκτης δραστηριότητας του κατασκευαστικού κλάδου υποχώρησε κάτω από τις 50 μονάδες για πρώτη φορά από τον Μάρτιο του 2018
Την πρώτη της πτώση μετά από έντεκα συνεχόμενους μήνες επέκτασης κατέγραψε η δραστηριότητα του κατασκευαστικού κλάδου στη Μεγάλη Βρετανία για τον Φεβρουάριο του 2019, σύμφωνα με τα σημερινά (4/3) στοιχεία της Markit, καθώς η αβεβαιότητα γύρω από το Brexit έχει καθυστερήσει τις μελλοντικές κινήσεις των επιχειρήσεων.
Ειδικότερα, ο δείκτης PMI υποχώρησε στις 49,5 μονάδες, έναντι 50,6 μονάδων τον προηγούμενο μήνα, γεγονός που αποτελεί το χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 2018, ενώ παράλληλα είναι η πρώτη φορά που ο δείκτης υποχωρεί κάτω από τη ζώνη των 50 μονάδων μετά από έντεκα μήνες.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Markit, η καλύτερη επίδοση σημειώθηκε στον τομέα κατοικιών, ο οποίος ενισχύθηκε για 13ο συνεχόμενο μήνα, χωρίς ωστόσο να καταφέρει να αντισταθμίσει τις πτώσεις που σημειώθηκαν στους τομείς πολιτικών μηχανικών και εμπορικών κτηρίων.
Οι δύο από τους τρεις τομείς του κλάδου σημείωσαν τη μεγαλύτερη πτώση από τον Μάρτιο του 2018, με τις επιχειρήσεις να επικαλούνται για μία ακόμη φορά το Brexit ως τον κύριο λόγο για τα αρνητικά αποτελέσματα.
«Ο κατασκευαστικός κλάδος βρέθηκε σε πτώση κατά τη διάρκεια του Φεβρουαρίου, καθώς οι ανησυχίες για το Brexit αυξήθηκαν και οι πελάτες επέλεξαν να καθυστερήσουν τις αποφάσεις τους σχετικά με την υλοποίηση κατασκευαστικών έργων», σχολίασε ο αναπληρωτής διευθυντής της Markit, Tim Moore, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, προσθέτοντας ότι «η πτώση των εμπορικών εργασιών υποδηλώνει την περαιτέρω μείωση των εγχώριων επιχειρηματικών επενδύσεων κατά το πρώτο τρίμηνο, συνεχίζοντας τις μειώσεις που παρατηρήθηκαν το 2018».
Από την πλευρά του, ο διευθυντής του Chartered Institute of Procurement & Supply ,Duncan Brock, ανέφερε ότι «οι πρόσφατοι φόβοι σχετικά με τις επιπτώσεις του Brexit στον κλάδο πραγματοποιήθηκαν αυτόν τον μήνα, καθώς με εξαίρεση των Μάρτιο του προηγούμενου έτους, ο κλάδος σημείωσε τις χειρότερες επιδόσεις από τον Σεπτέμβριο του 2017, με τον PMI να υποχωρεί κάτω από τη στασιμότητα».
«Εν ολίγοις, τα θεμέλια του κατασκευαστικού κλάδου καταρρέουν κάτω από το βάρος του Brexit και οι επιχειρήσεις βρίσκονται σε κατάσταση επιβίωσης μέχρι να εκκαθαριστεί ο δρόμος», πρόσθεσε ο κ. Brock, ο οποίος επίσης συμμετείχε στην έρευνα της Markit.

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης