Τελευταία Νέα
Διεθνή

Βρετανία: Απομακρύνθηκε από τα χαμηλά 28 μηνών ο κλάδος υπηρεσιών τον Δεκέμβριο 2018 - Στις 51,2 μονάδες ο PMI

Βρετανία: Απομακρύνθηκε από τα χαμηλά 28 μηνών ο κλάδος υπηρεσιών τον Δεκέμβριο 2018 - Στις 51,2 μονάδες ο PMI
Παρά την άνοδο που σημειώθηκε, ο δείκτης παρέμινε στο δεύτερο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο ετών
Άνοδο σημείωσε η δραστηριότητα του κλάδου υπηρεσιών στη Μεγάλη Βρετανία για τον Δεκέμβριο του 2018, σύμφωνα με τα σημερινά (4/12) στοιχεία της Markit, καθώς ο δείκτης απομακρύνθηκε από τα χαμηλά 28 μηνών στα οποία βρέθηκε τον Νοέμβριο.
Ειδικότερα, ο σύνθετος δείκτης PMI ενισχύθηκε στις 51,2 μονάδες, έναντι 50,4 μονάδων τον προηγούμενο μήνα, παραμένοντας ωστόσο στο δεύτερο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο ετών.
Παράλληλα, ο υποδείκτης που αφορά τη δημιουργία θέσεων εργασίας στον βρετανικό κλάδο υπηρεσιών επιβραδύνθηκε στα χαμηλόερα επίπεδα παό τον Ιούλιο του 2016.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής οικονομολόγο της Markit, Chris Williamson, «ο κλάδος υπηρεσιών διαδραματίζει συνήθως έναν σημαντικό ρόλο στην οικονομική ανάπτυξη, ωστόσο τώρα εμφανίζει ανησυχητικά σημάδια απώλειες της δυναμικής, εν μέσω αυξημένων ανησυχιών για το Brexit».
«Οι τελευταίοι δύο μήνες του 2018 εμφάνισαν την ασθενέσθερη επέκταση της επιχειρηματικής δραστηριότητας από τα τέλη του 2012, ενώ υπογράμμισαν πως η σαφήνεια γύρω από το Brexit είναι αναγκαία ώστε να αποφευχθεί η συρρίκνωση της οικονομίας», προσθέτει ο επικεφαλής οικονομολόγος της Markit.
Νωρίτερα, σε ξεχωριστά στοιχεία που δημοσειύθηκαν από την Εθνική Υπηρεσία Κτηρίων, ο πληθωρισμός στις τιμές των κατοικιών αυξήθηκαν με τους ασθενέσθερους ρυθμούς από τις αρχές του 2013, καθώς η εμπιστοσύνη των αγοραστών αντισταθμίστηκε από την αβεβαιότητα γύρω από το Brexit.
Ο δείκτης τιμών των κατοικιών αυξήθηκε κατά 0,5% σε ετήσια βάση, έναντι ανόδου 1,9% τον Νοέμβριο, την ίδια στιγμή που οι οικονομολόγοι προέβλεπαν άνοδο κατά 1,5%.
Μάλιστα, η παραπάνω άνοδος ήταν η ασθενέσθερη που σημειώθηκε από τον Φεβρουάριο του 2013, όταν και οι τιμές είχαν παραμείνει αμετάβλητες.
«Είναι πιθανό ότι η πρόσφατη επιβράδυνση οφείλεται στον αντίκτυπο των αβέβαιων οικονομικών προοπτικών στο συναίσθημα των αγοραστών, έναντι ενός πλαισίου αύξησης της απασχόλησης, ισχυρότερης αύξησης των μισθών και συνεχιζόμενου χαμηλού κόστους δανεισμού», σχολιάζει ο επικεφαλής οικονομολόγος της Υπηρεσίας, Robert Gardner.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης