Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ευρωζώνη: Σε χαμηλά 2 ετών υποχώρησε η επιχειρηματική δραστηριότητα τον Οκτώβριο 2018 - Στις 52,7 μονάδες ο PMI

Ευρωζώνη: Σε χαμηλά 2 ετών υποχώρησε η επιχειρηματική δραστηριότητα τον Οκτώβριο 2018 - Στις 52,7 μονάδες ο PMI
Τα στοιχεία για τη δραστηριότητα του ιδιωτικού τομέα στην Ευρωζώνη ήταν χαμηλότερα σε σύγκριση με τις εκτιμήσεις
Με τους βραδύτερους ρυθμούς από τον Σεπτέμβριο του 2016 υποχώρησε η δραστηριότητα των επιχειρήσεων του ιδιωτικού τομέα για τον Οκτώβριο του 2018, σύμφωνα με τα σημερινά (6/11) στοιχεία της Markit, τα οποία αποδείχθηκαν χαμηλότερα σε σύγκριση με τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις.
Ειδικότερα, ο ο σύνθετος δείκτης PMI διαμορφώθηκε στις 52,7 μονάδες, έναντι 54,1 μονάδων τον προηγούμενο μήνα, και έναντι εκτιμήσεων στις 53,1 μονάδες.
Σύμφωνα με την Markit, η μείωση του ρυθμού ανάπτυξης αποδόθηκε στο ασθενέσθερο κέρδος στις εισερχόμενες νέες επιχειρήσεις, ενώ αντίθετα η απασχόληση στον ιδιωτικό τομέα σημείωσε περαιτέρω άνοδο.
Τόσο ο μεταποιητικός κλάδος όσο και ο κλάδος των υπηρεσιών αυξήθηκαν με βραδύτερους ρυθμούς, με τον δείκτη PMI του δεύτερου να υποχωρεί στις 53,7 μονάδες, έναντι 54,7 μονάδων τον προηγούμενο μήνα.
Μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης, Ιρλανδία, Γαλλία και Ισπανία σημείωσαν επιτάχυνση στη δραστηριότητά τους για τον Οκτώβριο του 2018, ενώ αντίθετα η ανάπτυξη της Γερμανίας μειώθηκε σε χαμηλά πέντε μηνών.
Σε ότι αφορά την Ιταλία, η δραστηριότητα του ιδιωτικού τομέα για τον ίδιο μήνα συρρικνώθηκε για πρώτη φορά μετά από τέσσερα χρόνια.
«Η επιβράδυνση που προκαλείται από τις εξαγωγές, και που συνδέεται με τις αύξηση των εμπορικών εντάσεων και των δασμών, επιδεινώθηκε από την αύξηση της πολιτικής αβεβαιότητας, την αυξανόμενη αποστροφή κινδύνου και τη συρρίκνωση των οικονομικών συνθηκών», σχολιάζει ο επικεφαλής οικονομολόγος της Markit, Chris Williamson.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης