Τελευταία Νέα
Διεθνή

Βρετανία: Σε χαμηλά 27 μηνών υποχώρησε ο μεταποιητικός κλάδος τον Οκτώβριο 2018 - Στις 51,1 μονάδες ο δείκτης PMI

Βρετανία: Σε χαμηλά 27 μηνών υποχώρησε ο μεταποιητικός κλάδος τον Οκτώβριο 2018 - Στις 51,1 μονάδες ο δείκτης PMI
Τόσο οι νέες παραγγελίες όσο και η στελέχωση του μεταποιητικού κλάδου στη Μεγάλη Βρετανία υποχώρησαν για πρώτη φορά από τον Ιούλιο του 2016
Σημαντική πτώση κατέγραψε η δραστηριότητα του μεταποιητικού κλάδου στη Μεγάλη Βρετανία για τον Οκτώβριο του 2018, σύμφωνα με τα σημερινά (1/11) στοιχεία της Markit, εν μέσω της κλιμάκωσης των εμπορικών εντάσεων καθώς και της αβεβαιότητας για το Brexit.
Ειδικότερα, ο δείκτης PMI υποχώρησε στις 51,1 μονάδες, έναντι 53,6 μονάδων τον προηγούμενο μήνα, γεγονός που αποτελεί το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 27 μηνών, καθώς οι νέες παραγγελίες και στελέχωση του κλάδου υποχώρησαν για πρώση φορά παό τον Ιούλιο του 2016.
Οι εταιρείες που συμμετείχαν στην έρευνα συνέδεσαν τις χαμηλότερες νέες παραγγελίες με την ασθενέσθερη ζήτηση από το εξωτερικό, καθώς και την περιορισμένη ζήτηση στο εσωτερικό.
Η σημαντικότερη πτώση σημειώθηκε στον τομέα των καταναλωτικών αγαθών, με τα ενδιάμεσα και τα επενδυτικά αγαθά να σημειώνουν οριακή επέκταση.
Η ζήτηση από το εξωτερικό υποχώρησε για δεύτερο φορά κατά τους τελευταίους τρεις μήνες, με ορισμένες εταιρείες να αναφέρουν ότι η αβεβαιότητα του Brexit επηρέασε αρνητικά τις εισροές νέων παραγγελιών εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Παράλληλα, άλλες εταιρείες που συμμετείχαν στην έρευνα της Markit έδωσαν περισσότερο προσοχή στις αυξανόμενες εμπορικές εντάσεις και την ασθενέσθερη ζήτηση στον τομέα των οχημάτων.
Η μείωση των νέων παραγγελιών είχε ως αποτέλεσμα την πτώση στο ρυθμό παραγωγής του μεταποιητικού κλάδου, η οποία ήταν η πρώση από τον Αύγουστο του 2016, με τον τομέα των καταναλωτικών αγαθών να σημειώνει τη μεγαλύτερη μείωση.
Σε ότι αφορά τις προοπτικές των επιχειρήσεων για τους επόμενους δώδεκα μήνες, το 48% αυτών που συμμετείχαν στην έρευνα αναμένουν υψηλότερη παραγωγή το επόμενο διάστημα.
«Ο Οκτώβριος έδειξε μία ανησυχητική στροφή στις επιδόσεις του βρετανικού μεταποιητικού κλάδου», σημειώνει ο διευθυντής της Markit, Rob Dobson, προσθέτοντας ότι «στα τρέχοντα επίπεδα, η έρευνα δείνει ότι η παραγωγή θα μπορούσε να συρρικνωθεί το τέταρτο τρίμηνο, υποχωρώντας κατά -0,2%».
«Οι νέες παραγγελίες και η απσχόληση υποχώρησαν αμφότερες για πρώτη φορά από το δημοψήφισμα του Brexit, καθώς οι εγχώρια και η εξωτερική ζήτηση επλήγησαν από έναν συνδυασμό αβεβαιοτήτων για το Brexit, τις αυξανόμενες εμπορικές εντάσεις και ειδικά την ασθενή ζήτηση για τα οχήματα».



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης