Τελευταία Νέα
Διεθνή

Dombrovskis: Η Ιταλία δεν τηρεί τους δημοσιονομικούς κανόνες - Tria: Να μην ανησυχεί η ΕΕ, το χρέος θα μειωθεί - Στο 3,3% το 10ετές ομόλογο

Dombrovskis: Η Ιταλία δεν τηρεί τους δημοσιονομικούς κανόνες - Tria: Να μην ανησυχεί η ΕΕ, το χρέος θα μειωθεί - Στο 3,3% το 10ετές ομόλογο
O υπουργός Οικονομικών της Ιταλίας δήλωσε σε συνέντευξη του στην Sole 24 Ore ότι "ποτέ δεν έχει απειλήσει ότι θα αποχωρήσει από την κυβέρνηση"
(upd) Παρά τις διαβεβαιώσεις του υπουργού Οικονομικών της Ιταλίας Giovanni Tria για τη βιωσιμότητα του ιταλικού προϋπολογισμού, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι και αγορές δεν πείθονται, με τις αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων να παραμένουν σε υψηλά επίπεδα.
Το ενδιαφέρον στρέφεται στη συνεδρίαση του Eurogroup, καθώς παρά την απουσία της Ιταλίας από την ατζέντα (όπως δήλωσε και ο πρόεδρος Mario Centeno), οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα συζητήσουν τις κρίσιμες εξελίξεις.
Προσερχόμενος στη συνεδρίαση, ο υπ. Οικονομικών της Ιταλίας επιχείρησε να κατευνάσει τις ανησυχίες.
«Η ΕΕ μπορεί να είναι ήσυχη για το προσχέδιο του προϋπολογισμού.
Ο δείκτης χρέους/ΑΕΠ της Ιταλίας θα υποχωρήσει το 2019.
Θα εξηγήσω στους εταίρους μας τι συμβαίνει» δήλωσε ο Tria.
Πάντως σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το Reuters, o Ιταλός υπουργός Οικονομικών ενημέρωσε τους ομολόγους του κατά τη συνεδρίαση του Eurogroup, οι συνομιλίες εντός της κυβέρνησης για τις λεπτομέρειες του προϋπολογισμού συνεχίζονται.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, όταν Ολλανδός υπουργός Οικονομικών αλλά και ο Γάλλος ζήτησαν από τον Tria να εξηγήσει τα σχέδια της ιταλικής κυβέρνησης για τον προϋπολογισμό, ο ίδιος τόνισε ότι τα σχέδια δεν είναι τα τελικά και ότι λεπτομέρειες είναι υπό συζήτηση.
«Η Ιταλία είναι στο μυαλό όλων αλλά όχι στη σημερινή ατζέντα» δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Mario Centeno, προσερχόμενος στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Eυρωζώνης.

Dombrovskis: Η Ιταλία δεν τηρεί τους δημοσιονομικούς κανόνες

Στον προϋπολογισμό της Ιταλίας για το 2019 αναφέρθηκε και ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Valdis Dombrovskis, στις δηλώσεις του προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup.
«Ο προϋπολογισμός της Ιταλίας δεν είναι συμβατός με Σύμφωνο Σταθερότητας» επεσήμανε στον απόηχο της κατάθεσης του προσχεδίου του προϋπολογισμού, όπου ο στόχος του ελλείμματος τίθεται στο 2,4%

Moscovici: Η ιταλική κυβέρνηση πρέπει να πει την αλήθεια στο λαό της

Η ιταλική κυβέρνηση πρέπει να πει την αλήθεια στο λαό της, ώστε να μην δείχνει ασυνεπής στον προϋπολογισμό της, ανέφερε ο P. Moscovici, επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup.

Le Maire (Γάλλος ΥΠΟΙΚ): Οι κανόνες της ΕΕ ισχύουν για όλους

Από την πλευρά του, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Bruno Le Maire  προειδοποίησε την ιταλική κυβέρνηση ότι οι κανόνες της ΕΕ για τον προϋπολογισμό είναι οι ίδιοι για όλα τα κράτη της ευρωζώνης.
«Αυτοί οι κανόνες είναι οι ίδιοι για κάθε κράτος, επειδή το μέλλον μας συνδέεται» τόνισε προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup.

Hoekstra (Ολλανδός ΥΠΟΙΚ): Τα σημάδια από την Ιταλία δεν είναι καθησυχαστικά

Την ανησυχία του για το μέλλον της Ιταλίας εξέφρασε ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών, Wopke Hoekstra, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup.
«Τα σημάδια από την Ιταλία και όσον αφορά τον προϋπολογισμό της δεν είναι ενθαρρυντικά» επεσήμανε χαρακτηριστικά.
Νωρίτερα, ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών, Giovanni Tria, επεσήμανε ότι «η ΕΕ μπορεί να είναι ήσυχη για το προσχέδιο του προϋπολογισμού».

Στα ύψη οι αποδόσεις των ομολόγων

Η απόδοση του 10ετούς ιταλικού ομολόγου ενισχύεται στο 3,3%, ενώ η απόδοση του 2ετους στο 1,365%.

https://www.zerohedge.com/sites/default/files/inline-images/2018-10-01.jpg?itok=BowluE6o

Πιέσεις και στο ιταλικό χρηματιστήριο με τον δείκτη FTSE MIB να υποχωρεί 0,49% στις 20.609 μονάδες, με τις τραπεζικές μετοχές να βρίσκονται στο στόχαστρο των επενδυτών και να εμφανίζουν ιδιαίτερα ισχυρές απώλειες.

https://www.zerohedge.com/sites/default/files/inline-images/2018-10-01%20%281%29.jpg?itok=d0lfnZ6q

La Repubblica: Η Κομισιόν θα απορρίψει το προσχέδιο του προϋπολογισμού

H Κομισιόν θα απορρίψει το προσχέδιο του προϋπολογισμού της Ιταλίας για το 2019, μεταδίδει ιταλική εφημερίδα Repubblica, καθώς δεν έχει περιθώρια για διαφορετική αντίδραση.
Η ιταλική εφημερίδα, επικαλούμενη πηγές της ΕΕ, σημειώνει ότι η διαμάχη Ρώμης - Βρυξελλών θα επιδεινωθεί καθώς τον Νοέμβριο η Επιτροπή θα δείξει «κόκκινη κάρτα» στον ιταλικό προϋπολογισμό, ο οποίος προβλέπει έλλειμμα στο 2,4% του ΑΕΠ για τρία χρόνια.
Ο υπουργός Οικονομικών Giovanni Tria, ο οποίος δεν κατάφερε να πείσει τους κυβερνητικούς εταίρους για χαμηλότερο έλλειμμα , θα συναντηθεί σήμερα με τους ομολόγους του στο Eurogroup και θα επιχειρήσει να διασκεδάσει τις ανησυχίες τους, στο περιθώριο της συνεδρίασης.

Να κατευνάσει την ανησυχία επιχειρεί ο Tria


O υπουργός Οικονομικών της Ιταλίας δήλωσε σε συνέντευξη του στην Sole 24 Ore ότι "ποτέ δεν έχει απειλήσει ότι θα αποχωρήσει από την κυβέρνηση"
«Είμαι υπουργός μιας κυβέρνησης και ως εκ τούτου είμαι πολιτικός.
Ποτέ δεν έχω απειλήσει ότι θα παραιτηθώ.
Το έλλειμμα 2,4% είναι αποτέλεσμα πολιτικών διαπραγματεύσεων και σας διαβεβαιώνω ότι υπήρξε διαμεσολάβηση και όχι μόνο.
Ο Tria παρουσίασε τη δική του εκδοχή για τις διαπραγματεύσεις που οδήγησαν σε συμφωνία για το δημοσιονομικό έλλειμμα 2,4%.
«Ένας ισορροπημένος προϋπολογισμός παραμένει βασικός στόχος της Ιταλίας και της Ευρώπης
«Γνωρίζω πολύ καλά τις ανησυχίες της ΕΕ, ο στόχος της Ιταλίας είναι τα μέτρα να λειτουργήσουν με αντι-κυκλικό τρόπο σε μια περίοδο οικονομικής επιβράδυνσης .
Να σημειωθεί ότι η εφημερίδα «ll Messagero» είχε αναφέρει ότι ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών Giovanni Tria, σχεδίαζε να παραιτηθεί, αμέσως μετά την έγκριση του σχεδίου του προϋπολογισμού.   
Προηγήθησαν έντονες ενδοκυβερνητικές συνομιλίες για τον στόχο του ελλείμματος του προϋπολογισμού, που οριοθετείται στο 2,4% του ΑΕΠ για το 2019 αντί για το 1,6% που επεδίωκε ο Tria και σε κάποιο βαθμό είχαν δεχθεί οι Βρυξέλλες.

Η Ιταλία με 2,4 τρισ χρέος και 1,75 τρισ ΑΕΠ δεν είναι η αδύναμη Ελλάδα - Η πορεία σύγκρουσης με την ΕΕ θα καταλήξει σε συμβιβασμό

Ο επικοινωνιακός πόλεμος Ιταλίας με την ΕΕ, την Commission και τις Βρυξέλλες με αφορμή και αιτία την απόφαση της Ιταλικής κυβέρνησης να διαμορφώσει το έλλειμμα του προϋπολογισμού για το 2019, 2020 και 2021 στο 2,4% του ΑΕΠ (η Ελλάδα έχει πλεονάσματα 3,5% κατ΄ ελάχιστο) αποτελεί την μεγαλύτερη δοκιμασία της Ευρώπης.
Για την ιστορία το 2017 ο M. Renzi ο σοσιαλιστής πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας, είχε προτείνει δημοσιονομικό έλλειμμα 2,9% για 5 χρόνια ώστε να εξοικονομεί η Ιταλια 30 δισεκ. ευρώ για ανάπτυξη.
Οι αγορές βλέπουν να ξεσπάει κρίση και αυτό είχε ως αποτέλεσμα το ιταλικό 10ετές ομόλογο να εκτιναχθεί από 2,94% στο 3,26% για να υποχωρήσει οριακά στο 3,14%.
Το Ιταλικό χρηματιστήριο έκλεισε με απώλειες -3,7% στις 28 Σεπτεμβρίου 2018, απόρροια προφανώς αυτής της κρίσης με τις Βρυξέλλες.
Η πολιτική του Salvini των εθνικιστών της Lega και του Κινήματος 5 Αστέρων εάν περάσει θα αποτελέσει μια ιστορική ανατροπή καθώς θα αμφισβητηθεί ο αυστηρός οικονομικός φιλελευθερισμός και η επικρατούσα γερμανική θέση ότι η λιτότητα αποτελεί την λύση στο υψηλό χρέος.
Η Ιταλία ή θα πετύχει και θα αλλάξει τα δεδομένα στην Ευρώπη ή θα ηττηθεί και θα ακολουθήσει τον δρόμο της υποταγής της Ελλάδος όπου αποδέχθηκε πλήρως τις μνημονιακές ρήτρες.
Η Ιταλία δεν είναι Ελλάδα με 2,4 τρισεκ. ευρώ χρέος και 1,75 τρισεκ. ευρώ ΑΕΠ η Ιταλία μπορεί να περάσει μέρος των πολιτικών της θέσεων.
Το πιθανότερο σενάριο είναι ότι αυτή η κλιμάκωση της σύγκρουσης δεν θα καταλήξει σε σύγκρουση γιατί η Ιταλία είναι πολύ μεγάλη για να της συμπεριφερθούν όπως στην Ελλάδα.
Η Ελλάδα με 345 δισεκ. χρέος και 182 δισεκ. ΑΕΠ είναι π.χ. με όρους ΑΕΠ 9,6 φορές μικρότερη από την Ιταλία.

Η Ιταλική κυβέρνηση με 61% ποσοστά αποδοχής στις δημοσκοπήσεις και ως η 3η ισχυρότερη οικονομία της Ευρώπης…δεν θα εξελιχθεί ως το εύκολο θύμα των γραφειοκρατών των Βρυξελλών.


Η παρέμβαση του επιτρόπου Moscovici (Γάλλος σοσιαλιστής) ήταν τουλάχιστον απαράδεκτη καθώς δεν μίλησε ως ευρωπαίος επίτροπος αλλά ως γάλλος σοσιαλιστής που αντιμάχεται τους ιταλούς εθνικιστές.
Στις 15 Οκτωβρίου 2018 η ΕΕ θα αξιολογήσει τον προϋπολογισμό της Ιταλίας – όπως και όλων των χωρών – έως τότε όμως μπορεί να υπάρξει κάποιος συμβιβασμός.
Ποια είναι τα δεδομένα.
Η Ιταλία ανακοίνωσε ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα του προϋπολογισμού για το 2019 θα διαμορφωθεί στο 2,4% του ΑΕΠ, πάνω από την αρχική πρόταση του υπουργού οικονομικών Tria που ήταν 1,6%

Πρόκειται για μια διαφορά 2,4% του ΑΕΠ στο δημοσιονομικό έλλειμμα στην 3ετία ή 42 δισεκ. ευρώ με ΑΕΠ 1,75 τρισεκ. ευρώ.
Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου A. Tajani δήλωσε ότι οι δημοσιονομικοί στόχοι που έθεσε η ευρωσκεπτικιστική κυβέρνηση της Ιταλίας ήταν «ενάντια στον λαό» καθώς θα μπορούσε να πλήξει τους καταθέτες χωρίς να βελτιώσει τα δημόσια οικονομικά.
«Ανησυχώ πολύ για αυτό που συμβαίνει στην Ιταλία», δήλωσε ο Tajani, ο οποίος είναι πολιτικός που προέρχεται από την κεντροδεξιά και στενός σύμμαχος του πρώην πρωθυπουργού Berlusconi.
Ο προϋπολογισμός της κυβέρνησης «θα προκαλέσει πολλά προβλήματα στο βόρειο τμήμα της Ιταλίας χωρίς να επιλύσει τα προβλήματα στο νότο»
Αυτή η αναφορά είχε στόχο να υπενθυμίσει στην κυβέρνηση ότι ο Salvini που προέρχεται από τον Βορά θα πλήξει την ανεπτυγμένη βόρεια Ιταλία.
Ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ, Pierre Moscovici, δήλωσε ότι «η Ιταλία, η οποία έχει χρέος 132% του ΑΕΠ, επιλέγει προϋπολογισμό που εκτός των κανόνων μας»
Υπενθυμίζεται ότι η Ιταλία έχει το μεγαλύτερο δημόσιο χρέος οποιασδήποτε ευρωπαϊκής χώρας, ξεπερνώντας τόσο της Γαλλίας όσο και της Γερμανίας.
Η σχέση χρέους προς ΑΕΠ είναι το δεύτερο υψηλότερο στην ΕΕ μετά της Ελλάδας.
Τα προφορικά πυροτεχνήματα συνεχίστηκαν, με τον Moscovici να υπενθυμίζει στην Ιταλία ότι ο μόνος λόγος για τον οποίο το "εκρηκτικό"  χρέος δεν έχει καταρρεύσει οφείλεται στις αγορές της ΕΚΤ, που έχει στηρίξει ενεργά την Ιταλία τα τελευταία χρόνια.
Ωστόσο έσπευσε να αναφέρει «δεν έχουμε κανένα συμφέρον να προκληθεί μια κρίση μεταξύ της Επιτροπής και της Ιταλίας», δήλωσε ο Moscovici.
«Δεν είναι όμως προς το συμφέρον μας η Ιταλία να μην σέβεται τους κανόνες και να μην μειώνει το δημόσιο χρέος της, το οποίο παραμένει εκρηκτικό».
Με τη σειρά του, ο Ιταλός Di Maio αντέκρουσε τον Moscovici, "οι ανησυχίες είναι εύλογες αλλά η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να διατηρήσει το έλλειμμα ως προς το ΑΕΠ στο 2,4% ενώ το χρέος θα μειωθεί.
Το ίδιο ανέφερε και ο Salvini που συμμετέχει με την Lega στην κυβέρνηση της Ιταλίας και είναι πρώτο κόμμα στις δημοσκοπήεις.
Η Γερμανική Commerzbank, υποστηρίζει ότι οι επενδυτές έχουν δίκιο να είναι νευρικοί λόγω του προϋπολογισμού της Ιταλίας, καθώς έχει πληγεί η αξιοπιστία του Tria του Ιυταλού ΥΠΟΙΚ που είχε ανακοινώσει ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα θα είναι 1,6% και τελικώς διαμορφώνεται στο 2,4%.
Οι αγορές όταν βλέπουν ότι ο Ιταλός ΥΠΟΙΚ είναι έρμαιο εσωτερικών δυνάμεων, δεν θα του έχουν εμπιστοσύνη και θα ζητούν υψηλότερο ασφάλιστρο κινδύνου.
Προς το παρόν, η ευρωπαϊκή απάντηση στην ανυπακοή της Ιταλίας περιορίζεται σε μια λεκτική κλιμάκωση.
Η Ιταλία πρέπει να υποβάλει τον προϋπολογισμό της για το 2019 προς έγκριση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέχρι τις 15 Οκτωβρίου, οπότε οι Βρυξέλλες έχουν την δυνατότητα να επιβάλλουν πρόστιμα έως 0,2% του ΑΕΠ ή 3,5 δισεκ. ευρώ σε χώρες που παραβιάζουν επίμονα τους δημοσιονομικούς κανόνες.
Ωστόσο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή π.χ. το 2016 επέλεξε να μην τιμωρήσει την Ισπανία και την Πορτογαλία επιβάλλοντας συμβολικές μηδενικές κυρώσεις.
Πως θα δικαιολογήσει την στάση της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην Ιταλία;
Οποιαδήποτε επιβολή κυρώσεων στην Ιταλία θα θεωρηθεί ως vendetta κατά της μεσογειακής χώρας και θα ισχυροποιήσει την κυβέρνηση Lega και Κινήματος 5 Αστέρων.

www.bankingnews.gr


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης