Διεθνή

Τη μεγαλύτερη μεταναστευτική κρίση στην ιστορία της διανύει η Λ. Αμερική λόγω των μεταναστών από τη Βενεζουέλα

Τη μεγαλύτερη μεταναστευτική κρίση στην ιστορία της διανύει η Λ. Αμερική λόγω των μεταναστών από τη Βενεζουέλα
Ο ΟΗΕ εκτιμά σε 2,3 εκατομμύρια τον αριθμό των ανθρώπων που έχουν φύγει από τη Βενεζουέλα τα τελευταία χρόνια λόγω της οικονομικής δυσπραγίας
Στη δίνει της μεγαλύτερης μεταναστευτικής κρίσης στην ιστορία της βρίσκεται η Λατινική Αμερική μετά την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στη Βενεζουέλα και την τεράστια κρίση που πλήττει τη χώρα.
Χιλιάδες κάτοικοι της Βενεζουέλας του Μaduro προσπαθούν να βρουν καταφύγιο σε γειτονικές χώρες με το Περού να επαναφέρει τη χρής διαβατηρίου σε μια προσπάθεια να μειώσει την τεράστια μετανάστευση που δέχεται.
Την ίδια στιγμή, ο Ισημερινός ανέστειλε την υποχρέωση επίδειξης διαβατηρίου ανοίγοντας έναν «ανθρωπιστικό διάδρομο» για τη διέλευση των μεταναστών από τη Βενεζουέλα..
«Ο δικαστής αποδέχεται τις συνοπτικές διαδικασίες που παρουσίασε η @DEFENSORIAEC έναντι της απαίτησης του κράτους του Ισημερινού να απαιτεί διαβατήριο από τους υπηκόους της Βενεζουέλας», ανακοίνωσε ο Συνήγορος του πολίτη στον λογαριασμό του στο Twitter.
Ανθρωπιστικές οργανώσεις έχουν θέσει σε λειτουργία μια δωρεάν υπηρεσία λεωφορείων για τους Βενεζουελάνους που έχουν διασχίσει την Κολομβία και κατευθύνονται στο Περού, μία από τις πιο δυναμικές οικονομίες στην περιοχή.
«Τριάντα πέντε λεωφορεία κυκλοφορούν αυτή τη στιγμή στον ανθρωπιστικό διάδρομο και θα συνεχίσουμε όσο είναι δυνατό», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών του Ισημερινού.
Από σήμερα, το Περού απαιτεί από τους Βενεζουελάνους υπηκόους την επίδειξη διαβατηρίου, ενώ μέχρι τώρα αρκούσε ένα απλό δελτίο ταυτότητας.
Ο Ισημερινός, χώρα τράνζιτ για πολλούς από αυτούς τους μετανάστες που θέλουν να πάνε στο Περού, στη Χιλή ή την Αργεντινή, είχε θέσει σε ισχύ ένα παρόμοιο μέτρο το περασμένο Σάββατο, μέτρο που τελικά ήρε.
Στα λεωφορεία που έχει ναυλώσει η κυβέρνηση του Ισημερινού βρίσκονται ήδη Βενεζουελάνοι χωρίς διαβατήρια, οι οποίοι «βρίσκονταν ήδη στη χώρα πριν (…) και προφανώς πρέπει να τους μεταφέρουμε», εξήγησε ο ΥΠΕΞ του Ισημερινού.
Ο ρυθμός των αφίξεων στην περουβιανή μεθόριο, που μέχρι τώρα ανέρχεται σε 2.500 έως 3.000 πρόσφυγες την ημέρα, αναμένεται να αυξηθεί.
Το Περού αναμένει 100.000 Βενεζουελάνους πρόσφυγες μέσα στις ερχόμενες εβδομάδες, αριθμός που θα ανεβάσει το σύνολό τους σε μισό εκατομμύριο.
Η απόφαση του Περού και του Ισημερινού να ζητήσουν διαβατήριο από τους Βενεζουελάνους ισοδυναμεί ουσιαστικά με τον αποκλεισμό πολλών από αυτούς: η απόκτηση διαβατηρίου στη χώρα αυτή θεωρείται δύσκολη λόγω της οικονομικής κρίσης και των γενικευμένων ελλείψεων που αφορούν επίσης το χαρτί.
Από την πλευρά της, η κυβέρνηση της Βενεζουέλας διαβεβαιώνει τους μετανάστες ότι «θα επιστρέψουν» χάρη στις οικονομικές μεταρρυθμίσεις του προέδρου Maduro.
Ο ΟΗΕ εκτιμά σε 2,3 εκατομμύρια τον αριθμό των ανθρώπων που έχουν φύγει από τη Βενεζουέλα τα τελευταία χρόνια λόγω της οικονομικής δυσπραγίας, ή το 7,5% των 30,6 εκατομμυρίων κατοίκων, σύμφωνα με την τελευταία απογραφή.
Αντιμέτωπα με μια τέτοια έκταση του φαινομένου, τα Ηνωμένα Έθνη θα συστήσουν μια περιφερειακή μονάδα αντιμετώπισης κρίσεων, ανακοίνωσε την Παρασκευή ο Stefan Nuzaric, εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Antonio Guterres.
Από την πλευρά τους, δύο οργανισμοί του ΟΗΕ, η Υπάτη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (HCR) και ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης, κάλεσαν την Πέμπτη της χώρες της Λατινικής Αμερικής να συνεχίσουν να υποδέχονται Βενεζουελάνους πρόσφυγες και κατήγγειλαν τις απαιτήσεις που έχουν τεθεί σε εφαρμογή στα σύνορα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης