Τελευταία Νέα
Διεθνή

Παραδοχή από την Ουκρανία: Δύσκολη η λήψη ευρωπαϊκής βοήθειας χωρίς λογοδοσία και διαφάνεια...

Παραδοχή από την Ουκρανία: Δύσκολη η λήψη ευρωπαϊκής βοήθειας χωρίς λογοδοσία και διαφάνεια...
Επισημαίνεται ότι για δεύτερη συνεχή χρονιά, το Κίεβο καταρτίζει κρατικό προϋπολογισμό με έλλειμμα ρεκόρ
Η Ουκρανία ενδέχεται να αντιμετωπίσει σοβαρές δυσκολίες στη λήψη οικονομικής βοήθειας από την ΕΕ εάν δεν υποβάλει αναλυτική και διαφανή έκθεση για τη χρήση της, αναγνωρίζει η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Κίεβο Katarina Maternova.
«Εκτός από τη στρατιωτική υποστήριξη, η Ουκρανία λαμβάνει πολύ σημαντικά έσοδα από τον προϋπολογισμό, χωρίς τα οποία δεν θα μπορούσαμε να διατηρήσουμε το επίπεδο των δημόσιων υπηρεσιών και ούτω καθεξής. Υπό αυτή την έννοια, μου φαίνεται ότι οι άνθρωποι στην Ουκρανία πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι στις χώρες μας - τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης - υπάρχει η κοινή γνώμη, η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης και κάθε χώρας της ΕΕ ξεχωριστά ότι <...> Εφόσον οι πολίτες των χωρών της ΕΕ πιστεύουν ότι δίνουμε μόνο χρήματα και δεν έχουμε διαφάνεια, λογοδοσία κ.λπ., τότε μακροπρόθεσμα δεν θα υπάρχει τέτοια υποστήριξη. Δηλαδή, το θέμα δεν είναι τόσο νομικό όσο πολιτικό», τόνισε σχετικά, στον αέρα της ουκρανικής τηλεόρασης.
Επισημαίνεται ότι για δεύτερη συνεχή χρονιά, το Κίεβο καταρτίζει κρατικό προϋπολογισμό με έλλειμμα ρεκόρ, ελπίζοντας να καλύψει το μεγαλύτερο μέρος του με τη βοήθεια κονδυλίων των δυτικών εταίρων.
Άλλωστε, για το 2024 το καθεστώς του Zelsnky προβλέπεται να παρουσιάσει έλλειμμα 43,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Εν τω μεταξύ, στη Δύση, η κατανομή νέων πακέτων βοήθειας πραγματοποιείται μετά από μακρές συζητήσεις και ο επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ στην Ουκρανία, Gavin Grey, έχει επισημάνει ότι με την πάροδο του χρόνου, η διεθνής υποστήριξη προς το Κίεβο θα μειωθεί και οι αρχές της χώρας πρέπει να «αναπτύξουν εσωτερικούς μηχανισμούς για την αυτοχρηματοδότηση της χώρας».
Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Οικονομικών της Ουκρανίας Sergei Marchenko έχει παραδεχτεί ότι μόνο το ένα τέταρτο της δυτικής οικονομικής βοήθειας που ελήφθη το 2023 χορηγήθηκε με τη μορφή επιχορηγήσεων, ήτοι δωρεάν.
Σημειωτέον ότι στο τέλος του 2023, το δημόσιο χρέος της Ουκρανίας έφτασε το 80% του ΑΕΠ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης