Τελευταία Νέα
Διεθνή

MarketWatch: Οι 6 λόγοι για τους οποίους η πρόσφατη άνοδος της τιμής του πετρελαίου είναι μόνο η αρχή

MarketWatch: Οι 6 λόγοι για τους οποίους η πρόσφατη άνοδος της τιμής του πετρελαίου είναι μόνο η αρχή
To αργό πετρέλαιο WTI έχει αυξηθεί κατά 50% από τον Αύγουστο
Σημαντικές αποδόσεις καταγράφει τις τελευταίες εβδομάδες η τιμή του πετρελαίου συμπαρασύροντας και τις ενεργειακές μετοχές.
Ενδεικτικά αναφέρεται ότι το WTI έχει καταγράψει κέρδη άνω του 50% μετά τον Αύγουστο, για να φτάσει να διαπραγματεύεται στα 71 δολ.
Την ίδια στιγμή, ανοδικά κινούνται και οι ενεργειακές μετοχές, με το ETF SPDR S&P Oil & Gas Exploration & Production να ενισχύεται κατά 48% έναντι 13% του S&P 500.
Παρ' όλα αυτά, όμως, όπως αναφέρεται σε άρθρο του MarketWatch είναι πολύ νωρίς για πωλήσεις στις ενεργειακές εταιρείες.
Ένας από τους λόγους είναι ότι οι περισσότεροι επενδυτές δεν πιστεύουν ότι οι τιμές του πετρελαίου και οι ενεργειακές μετοχές θα διατηρηθούν σε αυτά τα επίπεδα ή θα κινηθούν υψηλότερα.
Ωστόσο, το MarketWatch περιγράφει τους έξι λόγους για τους οποίους το πετρέλαιο θα συνεχίσει να κινείται ανοδικά μεσοπρόθεσμα, οδηγώντας έτσι και τις μετοχές υψηλότερα.

1. Ισχυρή ζήτηση πετρελαίου

Χάρη στη συγχρονισμένη ανάπτυξη, η ημερήσια ζήτηση πετρελαίου θα ενισχυθεί κατά 1,5 εκατ. βαρέλια φέτος φτάνοντας σε νέο υψηλό 99,3 εκατ. βαρελιών.

2. Η πειθαρχία στη συμφωνία του ΟΠΕΚ

Ο ΟΠΕΚ έχει συμφωνήσει στη μείωση της ημερήσιας παραγωγής πετρελαίου κατά 1,2 εκατ. βαρέλια το 2016 και έχει διατηρήσει αυτή την πορεία.

3. Το γεωπολιτικό ρίσκο

Το γεωπολιτικό ρίσκο έχει επιστρέψει στην αγορά πετρελαίου, λόγω της κλιμάκωσης των εντάσεων μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και του Ισραήλ και του Ιράν στη Συρία και οπουδήποτε αλλού.

4. Οι μειωμένες επενδύσεις σε μεγάλα έργα

Όταν οι τιμές του πετρελαίου ενισχύθηκαν πριν μερικά χρόνια, οι ενεργειακοί κολοσσιαίοι περιορίζουν τις επενδύσεις στα ακριβά μακροπρόθεσμα project.
Ενδεικτικά αναφέρεται ότι έχει σημειωθεί η μεγαλύτερη πτώση των κεφαλαιουχικών δαπανών σε 20 χρόνια.

5. Πρωτοφανής πειθαρχία στις ΗΠΑ

Μεγάλος φόβος είναι ότι οι παραγωγοί αμερικανικού σχιστολιθικού πετρελαίου θα προχωρήσουν σε νέα δάνεια και θα ξοδέψουν πολλά για να αυξήσουν την παραγωγή, πιέζοντας τις τιμές του πετρελαίου.
Αλλά αυτό δεν είναι πιθανό να συμβεί, καθώς πολλές εταιρείες έχουν πάρει το μάθημα τους δεδομένου ότι έφτασαν ένα βήμα πριν το θάνατο.

6. Η απαίτηση "μεσαίων αποσταγμάτων"

Τα πλοία προκαλούν τεράστια ρύπανση επειδή χρησιμοποιούν πετρέλαιο μαζούτ με θείο.
Για να καθαρίσουν τη δράση τους, ο Διεθνής Ναυτιλιακός Οργανισμός επέβαλε κανονισμούς που ενθαρρύνουν τους πλοιοκτήτες να χρησιμοποιούν καθαρότερα καύσιμα από το 2020.
Αυτό θα αυξήσει τη ζήτηση για ένα είδος πετρελαίου που ονομάζεται "μεσαία αποστάγματα", γεγονός που θα αυξήσει τη ζήτηση για συνολικό αργό πετρέλαιο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης