Τελευταία Νέα
Διεθνή

FT: Γιατί ο Kim Jong Un άλλαξε στρατηγική - Πώς κατάφερε να γίνει κυρίαρχος στη γεωπολιτική σκακιέρα

FT: Γιατί ο Kim Jong Un άλλαξε στρατηγική - Πώς κατάφερε να γίνει κυρίαρχος στη γεωπολιτική σκακιέρα
FT: Γιατί ο Kim Jong Un άλλαξε στρατηγική - Πώς κατάφερε να γίνει κυρίαρχος στη γεωπολιτική σκακιέρα
Ελέγχει έναν στρατό εκατομμυρίων και διαθέτει πυρηνικά όπλα, ωστόσο για χρόνια ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Kim Jong Un κυβερνά με το αίσθημα του φόβου αναφέρουν σε εκτενή τους ανάλυση οι Financial Times προσπαθώντας να αποκωδικοποιήσουν την αλλαγή στάση του ηγέτη της Βορείου Κορέας, ενόψει της ιστορικής του συνάντησης με τον πρόεδρο των ΗΠΑ αλλά και των δηλώσεών του για αποπυρηνικοποίηση της χώρας του.
Σύμφωνα με τους FT o νεαρός δικτάτορας φοβόταν να εγκαταλείψει το απομονωμένο έθνος του, καθώς υπήρχε το ενδεχόμενο κάποιοι από τους στρατηγούς του να ξεκινούσαν πραξικόπημα, ή ξένες δυνάμεις να χρησιμοποιούσαν την ευκαιρία προκειμένου να βάλουν τέλος στη βίαιη βασιλεία του.
Αυτές οι αντιλήψεις καταστρατηγήθηκαν αυτή την εβδομάδα καθώς ένα ιδιωτικό τρένο μετέφερε τον Kim Jong Un από την Πιονγκγιάνγκ στο Πεκίνο για το πρώτο ταξίδι του στο εξωτερικό ως ηγέτης της Βόρειας Κορέας.
Η επίσκεψη, αρχικά περιβαλλόταν από μυστικότητα με την κινεζική πρωτεύουσα να βρίσκεται σε "απομόνωση", θεωρήθηκε από πολιτικούς αναλυτές ως μια προσπάθεια να αποκατασταθούν οι φθαρμένοι δεσμοί της Πιονγκγιάνγκ με το Πεκίνο - κύριος υποστηρικτής της - μπροστά σε μια πιθανή σύνοδο κορυφής μεταξύ του Kim Jong Un και του αμερικανικού προέδρου Donald Trump τον Μάιο.
Ωστόσο σε άλλους αναλυτές σηματοδότησε κάτι περισσότερο.
Την αυξανόμενη εμπιστοσύνη του Kim Jong Un στην εξουσία του, μια θέση την οποία εδώ και χρόνια έχει ενισχύσει σχολαστικά μέσα από μια σειρά πολιτικών, οικονομικών και στρατιωτικών πολιτικών που γίνονται συνώνυμες με τη διακυβέρνησή του.
«Το ταξίδι στην Κίνα σηματοδοτεί μια σημαντική αλλαγή στον τρόπο λειτουργίας του Kim Jong Un και σηματοδοτεί ότι αισθάνεται αρκετά σίγουρος για την εξουσία του και αισθάνεται αρκετά ασφαλής για να απομακρυνθεί από τη χώρα του για λίγες μέρες», λέει ο Hank Morris, σύμβουλος στο Erudite Risk στη Σεούλ.
«Αυτό από μόνο του έχει νόημα».
Για το Πεκίνο ήταν μια ευκαιρία να εισέλθει στις συνομιλίες Kim-Trump.
Μετά από χρόνια ενθάρρυνσης του άμεσου διαλόγου μεταξύ Πιονγιάνγκ και Ουάσιγκτον, η Κίνα κινδυνεύει να μην συμμετάσχει στον τελευταίο διπλωματικό γύρο.
Κατά τους μήνες που προηγήθηκαν της επίσκεψής του Kim Jong Un, η Κίνα ενίσχυσε τις πιέσεις της στην Πιονγκγιάνγκ υπερβαίνοντας τις δεσμεύσεις της σύμφωνα με τις κυρώσεις των Ηνωμένων Εθνών, με στόχ να σταματήσει ουσιαστικά τις εξαγωγές πετρελαιοειδών, άνθρακα και άλλων βασικών υλικών από τη Βόρεια Κορέα, μια υπενθύμιση στο κρίσιμο ρόλο της Κίνας για την επιβίωση του καθεστώτος της Βόρειας Κορέας.
Στη χώρα του ο Kim ακολούθησε μια στρατηγική τριών στρωμάτων για να εδραιώσει την εξουσία του.
Tην πολιτική καταπίεσης υψηλού επιπέδου, την οικονομική απελευθέρωση της βάσης και την αδιάκοπη ανάπτυξη του πυρηνικού προγράμματος του έθνους του.
Οι έρευνες μεταξύ των Βορειοκορεατών που έχουν αυτομολήσει δείχνουν ότι οι πολιτικές του έχουν αντίκτυπο.
Υποδεικνύουν ότι ο Kim  απολαμβάνει ευρεία υποστήριξη μεταξύ των απλών Βορειοκορεατών, παρά τη στρατικοποίηση και την αστυνόμευση.
«Αυτό είναι το μοντέλο δικτάτορα στο άκρο», λέει ο Andrei Lankov, ειδικός στα θέματα της Βόρειας Κορέας στο Πανεπιστήμιο Kookmin στη Σεούλ.
«Ο Kim θέλει να έχει τα στομάχια των πολιτών του γεμάτα από τρόφιμα και τις καρδιές τους γεμάτες φόβο».
Οι εξελίξεις είναι ζωτικής σημασίας για την διπλωματία στην περιοχή.
Ο Kim Jong Un αισθάνεται τώρα έτοιμος να ακολουθήσει φιλόδοξες εξωτερικές πολιτικές, όπως η σύνοδος κορυφής με τον κ. Trump και μια συνάντηση με τον Πρόεδρο της Νότιας Κορέας Moon Jae-in, στις 27 Απριλίου.
Για πολλούς στρατηγικούς αναλυτές, το βορειοκορεατικό καθεστώς υποκινείται μόνο από ένα πράγμα: την επιβίωση.
Ο Kim Jong Un 34 ετών, θέλει «να πεθάνει από φυσικά αίτια και σε προχωρημένη ηλικία», λέει ο καθηγητής Lankov.
Ως εκ τούτου, η χάραξη της πολιτικής του, από την κατασκευή πυρηνικών όπλων στην ανάπτυξη της οικονομίας, έχουν βαρύνουσα σημασία για την υποστήριξη αυτού του στόχου.
Το πρώτο εμπόδιο του Kim Jong Un όταν ανέλαβε την εξουσία μετά το θάνατο του πατέρα του το 2011, ήταν η αντίθεσή τόσο της ελίτ της χώρας όσο και του στρατού της χώρας στο πρόσωπό του, καθώς τον έβλεπαν ως άγνωστο.
Αυτός ο σκεπτικισμός του, πυροδότησε μια αιματηρή χρόνια εκκαθαρίσεων.
Στα θύματά του συμπεριλαμβάνονταν μερικοί από τους σημαντικότερους αξιωματούχους της Βόρεις Κορέας, συμπεριλαμβανομένου του Kim Jong Nam, του ετεροθαλούς αδελφού του Kim, ο οποίο δολοφονήθηκε στη Μαλαισία το 2017.
"Η καταστολή των ελίτ ήταν μια κίνηση για την εδραίωση της εξουσίας με την απομάκρυνση των ανθρώπων του πατέρα του και την τοποθέτησή στη θέση τους, ανθρώπους της δικής τους εμπιστοσύνης", λέει ο Ahn Chan Il, πρόεδρος του Παγκόσμιου Ινστιτούτου Βορειοκορεατικών Σπουδών.
Σε αντίθεση με τον πατέρα του Kim Jong Un τον Kim Jong Il, κατά τη διακυβέρνηση του οποίου πέθαναν από λιμό εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες στη δεκαετία του 1990, ο Kim Jong Un είχε ως εχθρό του κυρίως στη βορειοκορεάτικη ελίτ και το στρατό, αφήνοντας τον ευρύτερο πληθυσμό άθικτο.
«Από την οπτική γωνία των Βορειοκορεατών, οι εκκαθαρίσεις του Kim κατά των ελίτ θεωρείται σωστή κίνηση λόγω των εικαζόμενων αδικημάτων τους», λέει ο Kim Young-soo, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Sogang στη Σεούλ.
Ο καθηγητής Lankov τονίζει ότι οι κινήσεις του Kim απηχούν το κοινό συναίσθημα, λέγοντας ότι ο κ. Kim «απλά δολοφόνησε ανθρώπους που κρατούσαν όπλα».
«Δεν έχει αγγίξει ούτε έναν οικονομικό αξιωματούχο.
Εάν κάποιος είναι επικεφαλής τράπεζας, είναι ασφαλής.
Μέσα σε έξι χρόνια, έχει αλλάξει επτά υπουργούς Άμυνας, αριθμός ο οποίος είναι μεγαλύτερος από τους υπουργούς Άμυνας που είχαν τόσο ο πατέρας όσο και ο παππούς του (Kim Il Sung) σε 60 χρόνια.
Δεν παίζει με τη δική του ασφάλεια», λέει.
Ο Kim αποδυνάμωσε ακόμη περισσότερο τη δύναμη της στρατιωτικής ιεραρχίας, μεταφέροντας τα δικαιώματα εκμετάλλευσης ξένων νομισμάτων από ορισμένους στρατηγούς πίσω στο κυβερνών Εργατικό Κόμμα, σύμφωνα με τον κ. Ahn, ο οποίος προηγουμένως υπηρέτησε στο βορειοκορεατικό στρατό.
Παράλληλα με τις εκκαθαρίσεις της ελίτ, ο Kim έλαβε επίσης μέτρα, μέσω μιας επανενεργοποιημένης επιχείρησης προπαγάνδας, για να ενισχύσει την εικόνα του στους απλούς Βορειοκορεάτες.
Οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εξακολουθούν να πλήττουν το έθνος, με συλλήψεις, αναγκαστική εργασία και εκτελέσεις.
Αλλά όπως και στην Μαοϊκή Κίνα, ο Kim έχει καταφέρει να έχει ύψη τη δημοτικότητά του και οι Βορειοκορεάτες να τον λατρεύουν.
Ο Kim εμφανίζεται τακτικά στα κρατικά ΜΜΕ με ένα μεγάλο χαμόγελο και ασχολείται με καθημερινές δραστηριότητες με πολίτες και στρατιώτες.
Το κυριότερο όμως για τη φήμη του, ο κ. Kim έχει εποπτεύσει μια περίοδο ηρεμίας αλλά αποτελεσματικής και σταδιακής οικονομικής μεταρρύθμισης επιτρέποντας την εξάπλωση των αγορών και των de facto ιδιωτικών επιχειρήσεων, οι οποίες οδήγησαν σε σαφή αύξηση των μισθών και του βιοτικού επιπέδου.
«Ειρωνικά, καθώς οι κυρώσεις των Ηνωμένων Εθνών έχουν γίνει αυστηρότερες τα τελευταία χρόνια, η οικονομία της Βόρειας Κορέας έχει γίνει πιο αποκεντρωμένη και παραγωγική, καθώς η αποδυνάμωση των κρατικών ελέγχων έχουν ωθήσει τη διάδοση των δραστηριοτήτων της αγοράς, παρέχοντας κίνητρα στους πολίτες να εργάζονται για το δικό τους συμφέρον» αναφέρει ο William Brown, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Georgetown και πρώην αξιωματικός των ΗΠΑ.
Στα μάτια του κοινού, αυτές οι αλλαγές συνδέονται στενά με τον ανώτατο ηγέτη.
Αποτελούν ένα κρίσιμο στοιχείο της ιδεολογίας του.
Παράλληλα είναι ένα δόγμα επιβίωσης που προωθεί τη διπλή ανάπτυξη της οικονομίας και των πυρηνικών όπλων.
«Αυτή είναι η πολιτική υπογραφής του.
Η ταυτότητά του βασίζεται σε αυτό», λέει ο Daniel Pinkston, εμπειρογνώμονας της Βόρειας Κορέας στη σχολή διεθνών σχέσεων του Πανεπιστημίου Troy στη Σεούλ.
Οι μεταρρυθμίσεις προκάλεσαν μια ανοδική πορεία της οικονομίας, η Τράπεζα της Κορέας μέτρησε την αύξηση του ΑΕΠ κατά 4% το 2016.
Με την ανάπτυξη της οικονομίας ο κ. Kim εκτιμά ότι μπορεί - τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα - να αποθαρρύνει τη λαϊκή διαφωνία.
«Αυτός είναι ο κώδικας επιβίωσης του.
Για τον Kim, οι οικονομικές μεταρρυθμίσεις είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση του στην εξουσίας», λέει ο Kim Byung-yeon, καθηγητής στο Εθνικό Πανεπιστήμιο της Σεούλ.
Προσθέτοντας ότι η απόφαση του αρχηγού της Βόρειας Κορέας να συναντηθεί με τον κ. Trump είναι ένα στρατηγικό εργαλείο προκειμένου να μειωθούν οι κυρώσεις.
Η εκλαΐκευση της κοινής γνώμης είναι αδύνατη στη Βόρεια Κορέα.
Ωστόσο, ακαδημαϊκοί στη Νότια Κορέα έχουν καταγράψει πώς ένας περιορισμένος αριθμός Βορειοκορεάτων αντιλαμβάνεται το καθεστώς.
Σχεδόν το 65% μιας ομάδας 650 πολιτών της Βορείου Κορέας που αυτομόλησαν από το καθεστώς του Kim Jong Un, λένε ότι η γενική αντίληψη του πληθυσμού προς τον ηγέτη της χώρας είναι θετική, σύμφωνα με έρευνα του Εθνικού Πανεπιστημίου της Σεούλ.
«Η φήμη του Kim Jong Un είναι σχετικά καλή σε σύγκριση με τον πατέρα του», λέει ο Kang Myung Do, πρώην υψηλόβαθμος αστυνομικός και γαμπρός του πρώην βορειοκορεάτη πρωθυπουργού Kang Sung San, ο οποίος αυτομόλησε.
«Οι απλοί πολίτες δεν ενδιαφέρονται πολύ για τον Kim Jong Un, όσο δεν διακόπτει τις δραστηριότητές του στην επιχειρηματική αγορά και στην καθημερινότητα τους», λέει ο καθηγητής Kang, ο οποίος διδάσκει στο πανεπιστήμιο Kyonggi στο Suwon.
Τον Νοέμβριο του 2017, η κορεατική χερσόνησος βρισκόταν στα πρόθυρα της σύγκρουσης, καθώς ο Kim εκτόξευση τον τρίτο διηπειρωτικό βαλλιστικό δοκιμαστικό πύραυλο, πυροδοτώντας παγκόσμια καταδίκη, η οποία ήταν ιδιαίτερα απότομη από τον Λευκό Οίκο.
Στο μεταξύ, πολλοί παρατηρητές παραβλέπουν τα σχόλια του ηγέτη ότι η Βόρεια Κορέα είχε ολοκληρώσει την «πυρηνική δύναμη της χώρας».
Για τον Kim Jong Un αυτή η ανακοίνωση αντιπροσώπευε το αποκορύφωμα της επιτυχίας.
Είχε επιτύχει τους στόχους του πατέρα και του παππού του, ενώ ενίσχυσε τη θέση του στο εσωτερικό της χώρας.
Παράλληλα η ανάπτυξη των πυρηνικών όπλων του δίνει τη δυνατότητα να έχει σημαντικό πλεονέκτημα στις συναντήσεις με τις ΗΠΑ, τη Νότια Κορέα, ακόμη και την Κίνα.
Είναι εξαιρετικά απίθανο ο κ. Kim να εγκαταλείψει το πρόγραμμα πυρηνικών όπλων του καθεστώτος παρά τις επανειλημμένες δηλώσεις ότι είναι πρόθυμος για αποπυρηνικοποίηση.
Κατά τη σύνοδο κορυφής με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, ενδέχεται να προσφέρει ένα "πάγωμα" σε δοκιμές όπλων σε αντάλλαγμα την ελάφρυνση των κυρώσεων.
Ωστόσο, ο Kim Jong Un πιστεύει ότι διαθέτει αρκετά "όπλα" για να αποτρέψει μια επίθεση των ΗΠΑ και να εξασφαλίσει έτσι την επιβίωσή του.
Ένας ανώτερος αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης δήλωσε στους FT ότι μετά τη συνάντηση στο Πεκίνο η Ουάσιγκτον ήταν αποφασισμένη να διατηρήσει την πίεση στη Βόρεια Κορέα και να διασφαλίσει ότι η Κίνα θα διατηρήσει τη δέσμευσή της να υποστηρίξει τις κυρώσεις και να απομονώσει το καθεστώς της Βορείου Κορέας.
Ο Jean Lee, ένας από τους συνεργάτες του στο Κέντρο Wilson, υποστηρίζει ότι η ενισχυμένη θέση του κ. Kim έχει τεράστιες συνέπειες για το πώς θα διαχειριστεί όχι μόνο τη συνάντηση με τον D. Trump αλλά και με τον πρόεδρο της Κίνας Xi Jinping.
«Τώρα που έχει εδραιώσει με το πυρηνικό του πρόγραμμα την εξουσία του στο εσωτερικό της χώρας, ο Kim Jong Un στρέφει την προσοχή του στις διασυνοριακές και εξωτερικές υποθέσεις», λέει.
"Είναι σαφές ότι ήθελε να διευθετήσει το ζήτημα για το αν είναι ικανός στρατιωτικός ηγέτης εδώ και πολλά χρόνια.
Χρησιμοποίησε τη ρητορική του Λευκού Οίκου για να δικαιολογήσει το πυρηνικό του πρόγραμμα και τώρα έχει διευθετήσει αυτό το ζήτημα.
Νιώθει σίγουρος».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης