Τελευταία Νέα
Διεθνή

Economist: Τί κρύβεται πίσω από την επιθυμία για συνομιλίες της Βόρειας Κορέας

Economist: Τί κρύβεται πίσω από την επιθυμία για συνομιλίες της Βόρειας Κορέας
Economist: Τί κρύβεται πίσω από την επιθυμία για συνομιλίες της Βόρειας Κορέας
Την παραμονή της πρώτης συνόδου κορυφής μεταξύ των ηγετών της Βόρειας και της Νότιας Κορέας, τον Ιούνιο του 2000, ο τότε πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Σεούλ έστειλε ένα έγγραφο στην Ουάσινγκτον.
Σε αυτό το έγγραφο, ο Stephen Bosworth τόνιζε εάν οι συνομιλίες θα μπορούσαν να είναι μια άνευ προηγουμένου ευκαιρία να μειώσουν οι πυρηνικές εντάσεις στην κορεατική χερσόνησο ή αν θα μπορούσαν να αποδειχθούν παγίδα, εάν μια αφελής Νότιος Κορέα χάσει τον φόβο της για τον σταλινικό βορρά και αρχίσουν να εγείρονται ερωτήματα για το κατά πόσο χρειάζονται ακόμη αμερικανικά στρατεύματα στο έδαφός της.
Το έγγραφο, το οποίο αποχαρακτηρίστηκε και δημοσιεύθηκε τον Δεκέμβριο του 2017, προσφέρει μια έγκαιρη υπενθύμιση ότι για τις αμερικανικές κυβερνήσεις είναι πάντα μια μικτή ευλογία όταν το απομονωμένο, δολοφονικό καθεστώς της Βόρειας Κορέας λέει ότι θέλει να διεξάγει συνομιλίες αναφέρει σε εκτενή ανάλυσή του ο Economist.
Αυτό βοηθάει να εξηγηθεί o προσεκτικός τόνος που υιοθετήθηκε από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ D. Trump, στις 6 Μαρτίου, αφού οι απεσταλμένοι της Νότιας Κορέας επέστρεψαν από συνομιλίες με τον Kim Jong Un, τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας, για να ανακοινώσουν σχέδια για μια πλήρη διάσκεψη κορυφής Βορρά-Νότου τον Απρίλιο.
"Φαίνονται να ενεργούν θετικά", δήλωσε ο κ. Trump για τη Βόρεια Κορέα στο περιθώριο μιας συνάντησης στο Οβάλ Γραφείο με τον πρωθυπουργό της Σουηδίας. Μια συμφωνία για τον τερματισμό των πυρηνικών όπλων της Βόρειας Κορέας θα είναι "σπουδαίο νέο για τον κόσμο", πρόσθεσε ο κ. Trump.
Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Rex Tillerson, τόνισε ότι η κατασκευή πυρηνικού οπλοστασίου της Βόρειας Κορέας είναι μόνο ένας από τους τρόπους με τους οποίους απειλεί την παγκόσμια ειρήνη.
Η ψυχρή ανταπόκριση του αμερικανού ΥΠΕΞ, ήρθε μετά από τις δηλώσεις των απεσταλμένων της Νότιας Κορέας που δήλωσαν ότι η Βόρεια Κορέα επιθυμεί συνομιλίες με τις ΗΠΑ.
Η αντιπροσωπεία της Νότιας Κορέας, με επικεφαλής τον διευθυντή εθνικής ασφάλειας Moon Jae-in, πρόσθεσε ότι η Βόρεια Κορέα έχει «επιβεβαιώσει σαφώς» τη δέσμευσή της, σε μια κορεατική χερσόνησο χωρίς πυρηνικά όπλα και εξήγησε ότι "δεν θα έχει λόγο να κατέχει πυρηνικά όπλα αν είναι εγγυημένη η ασφάλεια του καθεστώτος της και θα αρθούν στρατιωτικές απειλές κατά της Βόρειας Κορέας".
Ο κ. Tillerson κάλεσε ολόκληρο τον κόσμο να απομονώσει και να πιέσει τη Βόρεια Κορέα να σταματήσει "τα παράνομα προγράμματα πυρηνικών και βαλλιστικών πυραύλων".
Επιστρέφοντας στη σύνοδο κορυφής του 2000, έφερε τον αείμνηστο πατέρα του Kim Jong Un, Kim Jong Il, πρόσωπο με πρόσωπο με τον τότε πρόεδρος της Νοτίου Κορέας Kim Dae Jung.
Στην αμερικανική πρεσβεία στη Σεούλ, ο πρέσβης των ΗΠΑ κ. Bosworth παρακολουθούσε τις συνομιλίες και ανησυχούσε.
Ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στο απόρρητο έγγραφο που απέστειλε έκανε λόγο για τον αντίκτυπο του Kim Jong Il που φαινόταν τόσο διαφορετικός από την εικόνα του "εκφυλισμένο και τρελό playboy" που είχαν περάσει τα ΜΜΕ της Νότιας Κορέας.
Στο έγγραφό του ο κ. Bosworth σημείωνε την "απότομη πτώση" στην νοτιοκορεατική αίσθηση της απειλής από τη Βόρεια Κορέας, αν και πρόσθετε ότι μέχρι σήμερα δεν υπήρξε σημαντική μετατόπιση της άποψης για την παρουσία των αμερικανικών στρατευμάτων.
Οι αμερικανικές κυβερνήσεις καταλαβαίνουν επίσης ότι ο σύμμαχός τους, η Νότια Κορέα, έχει καλό λόγο να θέλει την ειρήνη στη χερσόνησο.
Η πρωτεύουσα της Νότιας Κορέας, Σεούλ, βρίσκεται μέσα στο βεληνεκές των πυραυλικών συστημάτων της Βορείου Κορέας, ικανά να πυροδοτήσουν 10.000 πυραύλους ανά λεπτό, όλοι υποστηριζόμενοι από τα αποθέματα χημικών και βιολογικών όπλων του Βορρά.
Αλλά οι διαδοχικές αμερικανικές κυβερνήσεις γνωρίζουν επίσης ότι η Βόρεια Κορέα είναι εξπέρ στο να "παίζει στα δάχτυλα" την επιθυμία της Νότιας Κορέας για ειρήνη και να χρησιμοποιεί τις όποιες συνομιλίες προκειμένου να αγοράσει χρόνο για να κατασκευάσει καινούργια όπλα.
Οι δύο προηγούμενες συνόδους κορυφής Βορρά-Νότου, το 2000 και το 2007, πέτυχαν ελάχιστα, πέρα από την εξασφάλιση των μετρητών και τροφίμων, για να στηρίξουν την παραπαίουσα οικονομία της Βόρειας Κορέας.
Ελάχιστοι Αμερικανοί έχουν τόσο μεγάλη εμπειρία στα θέματα της Βόρειας Κορέας, όπως ο Joseph DeTrani, πρώην αξιωματικός της CIA, ο οποίος από το 2003 έως το 2006 διετέλεσε επικεφαλής της ομάδας διαπραγμάτευσης των ΗΠΑ των συνομιλιών των "έξι μερών", μεταξύ ΗΠΑ, Κίνας, Ιαπωνίας, Νότιας Κορέας, Βόρειας Κορέας και Ρωσίας.
Ο κ. DeTrani, δήλωσε σε συνέντευξή του στις 6 Μαρτίου ότι "είναι ενθαρρυντικό ότι οι Βορειοκορεάτες θέλουν να διεξάγουν συνομιλίες".
Είναι σημάδι ότι οι κυρώσεις αρχίζουν να αποδίδουν καρπούς και ότι ο Kim Jong Un αισθάνεται απομονωμένος.
"Δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι η Βόρεια Κορέα είναι πρόθυμη να αποπυρηνικοποιήσει", λέει ο κ. DeTrani.
"Όταν μιλούσαν για διαβεβαιώσεις ασφαλείας, εννοούσαν κάτι παραπάνω από ένα κομμάτι χαρτί", υπενθυμίζει ο κ. DeTrani.
"Θα έκαναν λόγο για την εχθρική μας στάση και θα ρωτούσαν.
Γιατί χρειάζεστε τις αμερικανικές δυνάμεις στην περιοχή, γιατί χρειάζεστε βάσεις στην Ιαπωνία;"
Οι αξιωματούχοι της Βορείου κατέστησαν σαφές ότι ήθελαν τους Αμερικανούς εκτός της περιοχής και οι ΗΠΑ να δώσουν τέλος στη στρατιωτικές συμφωνίες των ΗΠΑ με τη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία.
Όπως αναφέρει ο Economist αυτού του είδους η αμερικανική υποχώρηση δεν ήταν ποτέ στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και έτσι είναι λογικό να παραμένουμε σκεπτικοί σχετικά με τις πιθανότητες ουσιαστικών διαπραγματεύσεων.
Ωστόσο, σε αυτές τις τεταμένες περιόδους, ακόμη και οι συνομιλίες, για να διερευνηθεί αν υπάρχει κοινό έδαφος για την επανάληψη σοβαρού, άμεσου διαλόγου, είναι καλύτερο από το τίποτα...
Απλά κρατήστε την παράλογη ευφορία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης