Τελευταία Νέα
Διεθνή

FT: Οι επενδυτές πρέπει να προετοιμαστούν καθώς έφθασε το τέλος της… γαλήνης στη Wall Street

tags :
FT: Οι επενδυτές πρέπει να προετοιμαστούν καθώς έφθασε το τέλος της… γαλήνης στη Wall Street
Σε μήνα του... τρόμου εξελίσσεται ο Φεβρουάριος για τις διεθνείς αγορές
Εκτενής ανάλυση αναφορικά με το γεγονός ότι η μεταβλητότητα μοιάζει να είναι, πλέον, το βασικό χαρακτηριστικό των αγορών, μετά από μία μακρά περίοδο σχεδόν απόλυτης ηρεμίας και γαλήνης.
Η επιστροφή της μεταβλητότητας, η οποία από το 2014 έως και σήμερα δεν είχε ταράξει ιδιαίτερα της αγορές και κυρίως τη Wall Street, οδήγησε σε «εξαέρωση» σχεδόν πέντε τρισ. δολαρίων από την κεφαλαιοποίηση των μετοχών σε παγκόσμιο επίπεδο, σε διάστημα λιγότερο των δύο εβδομάδων.
«Πρόκειται για το πιο εντυπωσιακό… κάλεσμα που έχω λάβει εδώ και χρόνια», υποστηρίζει ο Mike Schmanske, πρώην trader της Lehman Brothers και ένας από τους πρωτοπόρους στο trading της μεταβλητότητας.
Το πρώτο… κάλεσμα για την πτώση κατέφθασε την Παρασκευή 2/2 όταν ανακοινώθηκαν τα στοιχεία για την αγορά εργασίας των ΗΠΑ.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση υπήρξε αναπάντεχη και ισχυρή άνοδο στους μισθούς, γεγονός το οποίο οδήγησε σε έκρηξη των αποδόσεων των ομολόγων.
Εντός λίγων ωρών η κρίση στην αγορά κρατικών ομολόγων των ΗΠΑ (η αξία της οποίας αποτιμάται στα 14 τρισ. δολάρια), διοχετεύθηκε στις μετοχές, θέτοντας τη βάση για μία εξαιρετικά άσχημη εβδομάδα για τη Wall Street.
Έως την Πέμπτη 8/2 οι αμερικανικές μετοχές είχαν εισέλθει σε τροχιά διόρθωσης, δηλαδή είχαν υποχωρήσει (συνολικά) κατά 10%.




Κατά τους FT όλη αυτή η φασαρία για τη διόρθωση των αγορών οφείλεται στο γεγονός ότι επαναφέρει στο προσκήνιο ένα ερώτημα που βασανίζει τους ειδικούς εδώ και δύο χρόνια: Τι θα συμβεί όταν η οικονομία επιστρέψει στην ομαλότητα;
Από τη χρηματοοικονομική κρίση του 2008 έως και σήμερα οι αγορές είχαν δεχθεί στήριξη από ένα μείγμα χαμηλών επιτοκίων και αγορών assets από τις κεντρικές τράπεζες.
Όμως η παγκόσμια ανάπτυξη επιστρέφει και το ίδιο ισχύει και για τον πληθωρισμό, με αποτέλεσμα οι κεντρικές τράπεζες να αρχίσουν να… μαζεύονται.
Οι επενδυτές προσπαθούν να δώσουν απάντηση στην ερώτηση εάν η απότομη πτώση των μετοχών αποτελεί μία τεχνική αντίδραση που οφείλεται στη μεταβλητότητα ή εάν αποτελεί μία συστημική προσαρμογή στη νέα πραγματικότητα της παγκόσμιας οικονομίας.
«Το σύστημα έχει αλλάξει», τονίζει ο Jean Ergas, στρατηγικός αναλυτής στη Tigress Parnters και προσθέτει «έχει υπάρξει μεγάλος όγκος carry trade, με τους επενδυτές να δανείζονται με μηδενικά επιτόκια και να αγοράζουν μετοχές που τους προσφέρουν αποδόσεις 2%».



Εντυπωσιακό ξεκίνημα για το 2018 αλλά θα συνεχιστεί;

Το 2018 ξεκίνησε με πραγματική ευφορία για τους επενδυτές, μετά και την ψήφιση της φορολογικής μεταρρύθμισης στις ΗΠΑ, η οποία εκτιμάται ότι θα οδηγήσει ακόμη υψηλότερα την κερδοφορία των αμερικανικών επιχειρήσεων.
Την ίδια ώρα η αμερικανική οικονομία εμφάνιζε πολύ καλή πορεία.
Αποτέλεσμα ο S&P 500 να φθάσει σε ιστορικό υψηλό στις 26 Ιανουαρίου 2018 και η κεφαλαιοποίηση του να ενισχυθεί κατά πέντε τρισ. δολάρια σε ετήσια βάση, ενώ η κεφαλαιοποίηση των μετοχών διεθνώς εκτινάχθηκε σχεδόν στα 14 τρισ. δολάρια.
Αυτή η εντυπωσιακή πορεία οδήγησε και «μικρούς» επενδυτές στις μετοχικές αγορές, οι οποίοι έριξαν περισσότερα από 350 δισ. δολάρια σε μετοχικά αμοιβαία.
Η διόρθωση ξεκίνησε από τις αγορές ομολόγων.
Πάντως τόσο ο Bill Gross όσο και ο Jeffrey Gundlach – δύο από τους πιο γνωστούς και πιο επιτυχημένους διαχειριστές κεφαλαίων για τις αγορές σταθερού εισοδήματος – είχαν φροντίσει, εγκαίρως, να προειδοποιήσουν ότι οι «καλές εποχές» για τις αγορές ομολόγων φθάνουν στο τέλος του.
Η αύξηση των μισθών στις ΗΠΑ έφερε εκ νέου στο προσκήνιο την αγωνία για το πόσες θα είναι οι αυξήσεις επιτοκίων τις οποίες θα αποφασίσει η Fed.
Ταυτόχρονα η καλή πορεία της οικονομίας σε Ευρώπη και Ιαπωνία άρχισε να δημιουργεί ανησυχία για τη μελλοντική πολιτική των ΕΚΤ και Τράπεζα της Ιαπωνίας και κυρίως για τα προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης που έχουν.



«Ο φόβος του πληθωρισμού επέστρεψε στις αγορές και… χτυπάει όλα τα είδη των επενδύσεων», εκτιμά ο Clifford Asness, ιδρυτής της AQR Capital Management.
«Η αισιοδοξία της συγχρονισμένης ανάπτυξης και των θετικών μακροοικονομικών στοιχείων οδήγησε σε εκρηκτικές αποδόσεις τις αγορές στην αρχή του έτους.
Όμως τώρα οι ίδιοι επενδυτές φοβούνται ότι ήταν υπερβολικά αισιόδοξοι», εκτιμά ο Craig Burelle, αναλυτής της Loomis Sayles.



Τη Δευτέρα 5/2 κατέφθασε άλλος ένας παράγοντας αβεβαιότητας, καθώς τα ηνία της Fed, ανέλαβε ο Jay Powell.
Η Wall Street αρχικά εμφανίστηκε ψύχραιμη και ξαφνικά λίγη ώρα πριν από το κλείσιμό της, ο Dow Jones «βούτηξε» κατά 800 μονάδες και μάλιστα σε διάστημα μόλις 10 λεπτών.
Ιστοσελίδες και εφαρμογές στα κινητά… κατέρρευσαν καθώς traders από Vanguard, TD Ameritrade, T Rowe Price και Charles Schwab έτρεξαν να αλλάξουν τις τοποθετήσεις τους.
Αρκετοί εξ αυτών δεν πρόλαβαν ούτε καν να «στείλουν» τις εντολές.
«Μόλις εμφανίστηκε η μεταβλητότητα άρχισαν οι φήμες. Και ως γνωστόν οι φήμες τρέχουν με μεγάλη ταχύτητα», σπεύδει να προσθέσει ο Michael Arone, επικεφαλής επενδύσεων στη State Street Global Advisors.
Οι μεγαλύτεροι χαμένοι της εβδομάδας είναι αυτοί που είχαν επενδύσει ότι το περιβάλλον χαμηλής μεταβλητότητας δεν πρόκειται να αλλάξει.
Όμως καθώς υποχωρούσαν οι μετοχές ο VIX άρχισε να εκτινάσσεται.
Όλες οι επενδυτικές στρατηγικές που πόνταραν ότι και το 2018 θα είναι ένα ήρεμο έτος όπως και το 2017 ξαφνικά κατέρρευσαν.
Δύο ETFs τα οποία πόνταραν στη χαμηλή μεταβλητότητα επίσης διαλύθηκαν.
Την Τρίτη 6/2 η Nomura ανακοίνωσε ότι αποσύρει ένα προϊόν της το οποίο πόνταρε στη μεταβλητότητα του S&P 500.
Εντός μισής ώρας μετά την ανακοίνωση ο ιαπωνικός δείκτης Nikkei υποχώρησε 2,5%, ενώ ακόμη και το bitcoin βρέθηκε εν τω μέσω ρευστοποιήσεων, με την τιμή του να πέφτει κάτω από τα 6.000 δολάρια.
Μόλις ξεκίνησε η διαπραγμάτευση στη Wall Street ο VIX φρόντισε να εκτιναχθεί άνω των 50 μονάδων, κάτι που συνέβη μόλις για δεύτερη φορά από το 2010 έως και σήμερα.
Η Credit Suisse ανακοίνωσε ότι κλείνει το ETFs της, το οποίο πόνταρε στην πτώση του VIX, καθώς και αυτό κατέρρευσε.



«Οι επενδυτές φαίνεται ότι ξεχνούν ότι οι μετοχές δεν μπορούν μόνο να ενισχύονται», τονίζει ο Adam Sender, επικεφαλής του hedge fund Sender Company and Partners.
Ο ίδιος προσθέτει «η διόρθωση είναι κάτι φυσιολογικό.
Είναι κάτι αναπόφευκτο.
Ο φόβος για αύξηση των επιτοκίων ήταν η αφορμή αλλά το σορτάρισμα της μεταβλητότητας ήταν το καύσιμο».
Έως το πρωί της Παρασκευής 9/2 οι βασικοί δείκτες σε ΗΠΑ, Γερμανία και Ιαπωνία είχαν υποχωρήσει άνω του 10% σε σύγκριση με τα υψηλά επίπεδα που είχαν αγγίξει τον Ιανουάριο του 2018.
Για ορισμένους αναλυτές το σοκ που προήλθε από την κατάρρευση των προϊόντων που ποντάρουν στη μεταβλητότητα ήταν χρήσιμη.
«Είναι πάντα καλό οι αγορές να θυμούνται ότι τα σοκ και τα ατυχήματα δεν προέρχονται πάντα από παράγοντες που είναι συστημικές για την οικονομία», δηλώνει ο Victor Haghani, ιδρυτής της Elm Partners.
«Η αγορά έχει συνηθίσει να παίζει… σκάκι και ξαφνικά βρέθηκε αντιμέτωπη με ένα παιχνίδι που είναι μόνο για ειδικούς», προσθέτει ο Nicholas Colas, ιδρυτής της DataTrek.



Αν και κάποιοι επενδυτές αντιμετώπισαν την κρίση ως αγοραστική ευκαιρία οι περισσότεροι προτίμησαν να φύγουν πανικόβλητοι από τις αγορές
Οι επενδυτές απέσυρα περισσότερα από 30 δις. δολάρια από μετοχικά αμοιβαία έως την Τετάρτη 7/2.
Μάλιστα η πτώση των αγορών προκάλεσε τις διαμαρτυρίες του προέδρου των ΗΠΑ, Donald Trump.
«Τις παλιές καλές ημέρες όταν υπήρχαν καλές ειδήσεις η αγορά κινούνταν ανοδικά.
Σήμερα, ενώ υπάρχουν τόσο καλές ειδήσεις για την οικονομία, η αγορά υποχωρεί.
Πρόκειται για τεράστιο λάθος!», φρόντισε να «ανεβάσει» στο Twitter.
Αρκετοί είναι οι αναλυτές που υποστηρίζουν ότι οι ρευστοποιήσεις θα συνεχιστούν, με δεδομένο ότι αρκετές από τις συναλλαγές γίνονται πλέον από μηχανές, με χρήση συγκεκριμένων λογάριθμων και όχι από φυσικά πρόσωπα.
«Είχαμε μία βίαιη αντίδραση χωρίς να υπάρχει κάποιος ουσιαστικός λόγος.
Φανταστείτε τι θα συμβεί εάν υπάρξουν πραγματικά άσχημες ειδήσεις», υπογραμμίζει ο Jonathan Lavine, στέλεχος της Bain Capital…

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης