Τελευταία Νέα
Διεθνή

Καταλονία: Θρίλερ με τη σύγκληση του Κοινοβουλίου αύριο (9/10) - Απρόβλεπτες οι εξελίξεις

Καταλονία: Θρίλερ με τη σύγκληση του Κοινοβουλίου αύριο (9/10) - Απρόβλεπτες οι εξελίξεις
Το ισπανικό συνταγματικό δικαστήριο εξέδωσε διαταγή για να εμποδίσει το καταλανικό περιφερειακό κοινοβούλιο να συνέλθει αύριο (9/10)
Νέες εξελίξεις στο καταλανικό δράμα.
Το ισπανικό συνταγματικό δικαστήριο εξέδωσε διαταγή για να εμποδίσει το καταλανικό περιφερειακό κοινοβούλιο να συνέλθει αύριο (9/10) ενώ δύο μεγάλες τράπεζες αποφάσισαν να μετακομίσουν από την περιοχή.
Το περιφερειακό κοινοβούλιο  της Καταλονίας συναντήθηκε είχε προαναγγείλει τη σύγκλησή του αύριο (9/10), με τον περιφερειακό πρωθυπουργός Carles Puigdemont θα αξιολογήσει τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας (1/10) για την ανεξαρτησία σύμφωνα με το νόμο του δημοψηφίσματος που είχε ακυρώσει τον Σεπτέμβριο 2017  το ισπανικό συνταγματικό δικαστήριο, όπως γράφει ο Wolfgang Munchau αρθρογράφος των Financial Times.
Ο νόμος αυτός όριζε ότι, εντός δύο ημερών από την επίσημη διακήρυξη ενός  θετικού αποτελέσματος στο δημοψήφισμα ανεξαρτησίας, το καταλανικό κοινοβούλιο πρέπει να συνέλθει για να ανακηρύξει την ανεξαρτησία του.
Το καταλανικό σοσιαλιστικό κόμμα PSC, το αδελφικό κόμμα του PSOE, αντέδρασε σε αυτό κάνοντας έκκληση στο Συνταγματικό Δικαστήριο να αναστείλει την αυριανή (9/10) ολομέλεια καθώς και κάθε σχετική μελλοντική δράση.
Το κόμμα υποστήριξε ότι αυτό είναι απαραίτητο για την προστασία των διαδικαστικών δικαιωμάτων των βουλευτών.
Επίσης επισήμανε ότι το περιφερειακό συμβούλιο αγνοούσε σκόπιμα την προηγούμενη εντολή του συνταγματικού δικαστηρίου να ακυρώσει τον νόμο του δημοψηφίσματος. Τελικά το συνταγματικό δικαστήριο ανέστειλε τη συνεδρίαση της ολομέλειας αύριο.
Το Συνταγματικό Δικαστήριο υποστηρίζει στην απόφασή του ότι υπάρχει εξαιρετική επείγουσα ανάγκη στην προκειμένη περίπτωση, καθόσον η συνέχιση της συνόδου ολομέλειας θα μπορούσε να οδηγήσει σε αδυναμία ή πολύ δύσκολη αποκατάσταση της ζημίας, σε σχέση με πιθανή μονομερή ανακήρυξη ανεξαρτησίας.
Η Καταλονία θα εφαρμόσει τον νόμο του δημοψηφίσματος διακηρύσσοντας την ανεξαρτησία της δήλωσεο ηγέτης της Carles Puigdemont.
«Η διακήρυξη της ανεξαρτησίας, που εμείς δεν αποκαλούμε μονομερή διακήρυξη της ανεξαρτησίας, προβλέπεται από τον νόμο του δημοψηφίσματος ως εφαρμογή του αποτελέσματός του και απλά θα κάνουμε αυτό που λέει ο νόμος» εξήγησε ο κυβερνήτης της Καταλονίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης