Τελευταία Νέα
Διεθνή

Gross: Οι επενδυτές θα πρέπει να μειώσουν την όρεξή τους για ανάληψη ρίσκου

tags :
Gross: Οι επενδυτές θα πρέπει να μειώσουν την όρεξή τους για ανάληψη ρίσκου
Ο λανθασμένος καπιταλισμός που βασίζεται στη χρηματοδότηση, αρχίζει να διαβρώνει και όχι να υποστηρίζει την πραγματική οικονομία, δήλωσε ο μεγαλοεπενδυτής
Ο επενδυτής ομολόγων Bill Gross προειδοποίησε σήμερα (13/6/2017) ότι οι επενδυτές θα πρέπει να μειώσουν την όρεξή τους για ανάληψη ρίσκου, δεδομένου ότι ο ρυθμός ανάπτυξης των ΗΠΑ δέχεται πιέσεις από κοσμικές δυνάμεις «που οι νομισματικές και ακόμη και οι μελλοντικές δημοσιονομικές πολιτικές δεν φαίνεται να μπορούν να αντιστρέψουν».
Σε επιστολή του για τις επενδυτικές προοπτικές του Ιουνίου, ο Gross της Janus Henderson δήλωσε:
«Οι στρατηγικές που περιλαμβάνουν μείωση του ρίσκου θα πρέπει τελικά να ξεπεράσουν τους ψεύτικους σίγουρους νικητές που παράγονται από το τύπωμα χρήματος από την κεντρική τράπεζα».
Ο Gross έχει επανειλημμένα πει ότι οι επενδυτές δεν πρέπει να μπαίνουν στον πειρασμό να αγοράζουν μετοχές υψηλής αξίας και εταιρικά ομόλογα, δεδομένου ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, μπορεί να αποτύχει να θεσπίσει πολιτικές για να αυξήσει την ανάπτυξη στο 3 - 4%.
«Οι αρτηρίες του καπιταλισμού είναι πλέον φραγμένες ή ακόμα και αποκλεισμένες από κοσμικές δυνάμεις οι οποίες, όταν συνδυάζονται με χαμηλών/αρνητικών αποδόσεων ασφαλή assets, υπόσχονται να πιέσουν τις ΗΠΑ και την παγκόσμια ανάπτυξη πολύ κάτω από τα ιστορικά πρότυπα», δήλωσε ο Gross.
Ο Gross δήλωσε ότι οι λεγόμενες εταιρείες ζόμπι που χρειάζονται οικονομικά δάνεια για να επιβιώσουν κρατιούνται ζωντανές, σε αντίθεση με τα κατεστραμμένα και τυποποιημένα επιχειρηματικά μοντέλα που διαμορφώνουν τα θεμέλια του καπιταλισμού - όπως οι ασφαλιστικές εταιρείες, τα συνταξιοδοτικά ταμεία και οι τράπεζες - που απειλούνται από τις χαμηλές αποδόσεις που με τη σειρά τους παρήγαγαν υψηλές τιμές assets.
Αυτοί οι τομείς στην πραγματικότητα έχουν μακροπρόθεσμες ωριμάνσεις και λήξεις των υποχρεώσεών τους και τα περιουσιακά τους στοιχεία δεν έχουν αυξηθεί αρκετά ώστε να καλύψουν τις προηγούμενες εγγυήσεις, επομένως βλέπουμε το Πουέρτο Ρίκο, το Ντιτρόιτ και ίσως τον Ιλλινόις τα επόμενα χρόνια να αθετούν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο τις υποσχέσεις τους», δήλωσε.
«Ο λανθασμένος καπιταλισμός που βασίζεται στη χρηματοδότηση, υποστηριζόμενος από την όλο και πιο καταστρεπτική νομισματική πολιτική, αρχίζει να διαβρώνει και όχι να υποστηρίζει την πραγματική οικονομία», συνέχισε ο Gross.
Συνολικά, αντί να κερδίζουν χρήματα επενδύοντας στην πραγματική οικονομία, οι αποταμιευτές/επενδυτές όλο και περισσότερο κατευθύνονται προς την παραγωγή χρημάτων στη χρηματοοικονομική οικονομία, πρόσθεσε.
Αλλά «το να κερδίζεις χρήματα με χρήμα απειλείται σοβαρά.
Πόσο συχνά συμβαίνει αυτό είναι φυσικά το δίλημμα του επενδυτή και το αίνιγμα των πολιτικών.
Αλλά μην γοητεύεστε από τον γαλάζιο ουρανό που δημιούργησε το QE της κεντρικής τράπεζας και τα συνεχώς χαμηλά επιτόκια», κατέληξε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης