Τελευταία Νέα
Διεθνή

FT: Επέλαση της BMW στην αγορά της Κίνας - Αυξάνει κατά 50% την παραγωγή της στη χώρα

tags :
FT: Επέλαση της BMW στην αγορά της Κίνας - Αυξάνει κατά 50% την παραγωγή της στη χώρα
Η Κίνα ξεπέρασε τις ΗΠΑ το 2009 για να γίνει η μεγαλύτερη αγορά αυτοκινήτων στον κόσμο
Για τη BMW αποτελεί μεγάλο στοίχημα η αύξηση της παραγωγής της στο εργοστάσιο της στην Κίνα κατά 50% στα 450.000 οχήματα ετησίως.
Η κίνηση αυτή υπογραμμίζει τον τρόπο με τον οποίο η Κίνα κατέχει κεντρική θέση στην εταιρική στρατηγική της BMW και ένα σημαντικό πεδίο μάχης για τις κορυφαίες εταιρίες αυτοκινήτων.
Η Κίνα ξεπέρασε τις ΗΠΑ το 2009 για να γίνει η μεγαλύτερη αγορά αυτοκινήτων στον κόσμο.
Στα αυτοκίνητα πολυτελείας οι Γερμανοί είναι η κυρίαρχη δύναμη.
Περισσότερο από το 70% από τα 2,2 εκατ. αυτοκίνητα  πολυτελείας που πωλήθηκαν στην Κίνα το προηγούμενο έτος ήταν Γερμανικά, με τις εταιρίες που κυριαρχούν να είναι οι Audi, η BMW και η Mercedes-Benz.







Στην περίπτωση της BMW, η Κίνα αντιπροσωπεύει το 22% των αυτοκινήτων που πωλούνται παγκοσμίως.
Η αυτοκινητοβιομηχανία ελπίζει ότι η στρατηγική της στην Κίνα θα την βοηθήσει να ανακτήσει το συνολικό έπαθλο πωλήσεων στην αγορά premium αυτοκινήτων, που κέρδισε πέρυσι η Mercedes-Benz της Daimler.
Οι επιδόσεις της BMW στην Κίνα μέχρι στιγμής φέτος είναι ελπιδοφόρες, καθώς οι πωλήσεις τους τους πρώτους τέσσερις μήνες αυξήθηκαν κατά 18% στις 191.697 μονάδες, αρκετές για να ξεπεράσουν την Audi, των οποίων οι πωλήσεις στην Κίνα πέφτουν σχεδόν το ένα πέμπτο την ίδια περίοδο σε 154.873 μονάδες.
Το αμάξωμα είναι 95% αυτοματοποιημένο και ένα κατάστημα υψηλής τεχνολογίας μπορεί να κάνει τα σαλόνια της BMW Σειράς 5 ή sedans στο εργοστάσιο 130kg πιο ελαφριά από τις προηγούμενες εκδόσεις του ίδιου μοντέλου.
"Αυτό είναι το πιο μοντέρνο βιώσιμο, αποδοτικό εργοστάσιο αυτοκινήτων μέσα στη BMW", λέει ο Nicolas Peter, διευθύνων σύμβουλος της BMW.
"Σήμερα η Shenyang θέτει ένα νέο πρότυπο.
Ίσως σε δύο χρόνια θα είναι κάπου αλλού, αλλά προς το παρόν αυτό είναι. "
Οι αναλυτές αναφέρουν ότι το νέο εργοστάσιο είναι μόνο η αρχή ενός φιλόδοξου σχεδίου διπλασιασμού της παραγωγής στην Κίνα από 2016 επίπεδα σε 600.000 οχήματα έως το 2020.
"Είναι η καλύτερη αγορά της BMW όσον αφορά τις προοπτικές ανάπτυξης", λέει ο Robin Zhu του Bernstein στο Χονγκ Κονγκ.
Ωστόσο, αξιωματούχοι της BMW δηλώνουν ότι είναι επιφυλακτικοί όσον αφορά την υπερβολική εξάρτηση από την Κίνα. Για πρώτη φορά, αν και η κινεζική αυτοκινητοβιομηχανία σημείωσε το υψηλότερο ποσοστό ανάπτυξης για τρία χρόνια το 2016, η αγορά αναμένεται να υποχωρήσει.
Η McKinsey εκτιμά ότι η αγορά επεκτάθηκε με σύνθετο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 12% από το 2010 έως το 2015. Προβάλλει ότι αυτό θα επιβραδυνθεί στο 5-10% από το 2016 έως το 2020.
Καθώς οι μισθοί στην Κίνα αυξάνονται, δεν μπορεί πλέον να βασίζεται στη φθηνή εργασία ως πηγή της παγκόσμιας ανταγωνιστικότητάς της και τα εργοστάσια υπόκεινται σε πιέσεις για να γίνουν πιο υψηλής τεχνολογίας.
Ο κ. Jiang Youwei, δήμαρχος του Shenyang, λέει ότι οι εγκαταστάσεις της BMW στην πόλη είναι το κλειδί για την οικοδόμηση του Shenyang σε μια «πόλη καινοτομίας» μέχρι το 2030 και «κινητήρα στην αναζωογόνηση της βορειοανατολικής περιοχής της Κίνας».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης