Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Τουρκία εκδιώχνει τον Ολλανδό πρεσβευτή από την Άγκυρα - Νέα κλιμάκωση της κόντρας

Η Τουρκία εκδιώχνει τον Ολλανδό πρεσβευτή από την Άγκυρα - Νέα κλιμάκωση της κόντρας
Κλιμακώνεται η αντιπαράθεση Τουρκίας -Ολλανδίας με αφορμή την απαγόρευση της εισόδου Τούρκων υπουργών στο ολλανδικό έδαφος το Σάββατο 11/3/2017
(upd) Η Άγκυρα αργά απόψε (13/3/2017) ανακοίνωσε πως δεν επιτρέπει την είσοδο του Ολλανδού πρεσβευτή στη χώρα, μετά τη διπλωματική αντιπαράθεση των δύο χωρών με αφορμή την απαγόρευση συγκεντρώσεων Τούρκων υπουργών στην Ολλανδία.
Επίσης ανακοίνωσε, πως απαγορεύει όλες τις διπλωματικές πτήσεις από την Ολλανδία, καθώς και τις υψηλού επιπέδου διμερείς συνομιλίες.

Προσπάθειες αποκλιμάκωσης
Νωρίτερα, η ολλανδική κυβέρνηση κατέβαλε προσπάθειες αποκλιμάκωσης της πρωτοφανούς έντασης στις σχέσεις της με την Τουρκία.
Ο Ολλανδός πρωθυπουργός Marc Rutte σε μία προσπάθεια να ρίξει τους τόνους με την Άγκυρα εκτίμησε, πως η Τουρκία δεν επιχειρεί να επηρεάσει τις κρίσιμες ολλανδικές εκλογές την ερχόμενη Τετάρτη 15/3/2017.
«Δεν πιστεύω πως θέλουν να επέμβουν», δήλωσε τόνισε ο Rutte στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Ρότερνταμ, προσθέτοντας πως δεν διακρίνει μία τέτοια πρόθεση της Άγκυρας.   
Πάντως ο Ολλανδός πρωθυπουργός αναγνώρισε, πως ο εθνικιστής αντίπαλός Geert Wilders με την έντονη αντι-ισλαμική ρητορική μπορεί να είναι ο νικητής των εκλογών.
«Υπάρχει πραγματικός κίνδυνος στις 16 Μαρτίου να ξυπνήσουμε σ' αυτή τη χώρα και ο Wilders να ηγείται του μεγαλύτερου κόμματος και αυτό θα στείλει ένα σινιάλο στον υπόλοιπο κόσμο», υπογράμμισε ο Rutte
Νωρίτα και ύστερα από την κλιμάκωση της έντασης που καταγράφηκε το Σαββατοκύριακο 11-12/3/2017 μεταξύ των δύο χωρών, η Τουρκία προχωρά σε διαβήματα.
Συγκεκριμένα, η Άγκυρα κάλεσε τον Ολλανδό επιτετραμμένο προκειμένου να διαμαρτυρηθεί για τις ενέργειες της αστυνομίας του Ρότερνταμ κατά των Τούρκων διαδηλωτών το Σαββατοκύριακο, με το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών να υποστηρίζει ότι η επέμβαση της αστυνομίας ήταν δυσανάλογη και για αυτό ζητεί να επιληφθεί η δικαιοσύνη.
Υπενθυμίζεται ότι η ολλανδική αστυνομία έκανε χρήση αστυνομικών σκύλων και αντλιών νερού για να διαλύσει εκατοντάδες διαδηλωτές που είχαν συγκεντρωθεί έξω από το τουρκικό προξενείο του Ρότερνταμ προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για την απόφαση των ολλανδικών αρχών να απαγορεύσουν την είσοδο στο προξενείο της υπουργού Οικογενειακών Υποθέσεων της Τουρκίας, από την οποία είχαν ζητήσει να μη έρθει στην Ολλανδία, και στην συνέχεια την απέλασαν.
Απέναντι σε αυτά τα διαβήματα, η Ολλανδία εξέδωσε ταξιδιωτική οδηγία, με την οποία καλεί τους πολίτες της που είναι στην Τουρκία να βρίσκονται σε επαγρύπνηση.
«Από τις 11 Μαρτίου υπάρχει διπλωματική ένταση ανάμεσα στην Τουρκία και την Ολλανδία.
Παραμείνετε σε επαγρύπνηση και αποφύγετε τις συγκεντρώσεις και τους πολυσύχναστους τόπους» αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας.
Ο διπλωματικός αυτός πόλεμος φαίνεται πως έχει ενισχύσει - δύο 24ωρα πριν τις βουλευτικές εκλογές της 15ης Μαρτίου - το προφίλ του σημερινού πρωθυπουργού Mark Rutte, του οποίου τη σκληρή στάση απέναντι στους Τούρκους υπουργούς και διαδηλωτές επιδοκιμάζουν σχεδόν 9 στους 10 Ολλανδούς.
Σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας Peil, το 86% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι συμφωνεί με τις αποφάσεις της ολλανδικής κυβέρνησης στον χειρισμό της κρίσης με την Τουρκία, στηρίζοντας τον πρωθυπουργό Rutte.

Η μεγάλη ένταση στις σχέσεις Ολλανδίας - Τουρκίας θα βοηθήσει Rutte ή Wilders;

Η απάντηση θα δοθεί στις 15 Μαρτίου…. άμεσα.
Ο απαράδεκτος τούρκος πρόεδρος Erdogan και η συνολική στάση της Τουρκίας έχουν προκαλέσει θερμό διπλωματικό επεισόδιο μεταξύ της Ολλανδίας και της Τουρκίας.
Όλα ξεκίνησαν από την μονομερή απόφαση τούρκων υπουργών – συγκεκριμένα της υπουργού οικογένειας και πρόνοιας και του ΥΠΕΞ της Τουρκίας να παραβρεθούν σε εκδηλώσεις και να κάνουν ομιλίες στο Ρότερνταμ.
Οι ολλανδικές αρχές είναι αληθές με ολίγον άκομψο τρόπο έδιωξαν κακήν κακώς την τουρκάλα υπουργό την απέλασαν στην Γερμανία και δεν επέτρεψαν στον τούρκο υπουργό εξωτερικών να επισκεφθεί την Ολλανδία και… έτσι βρέθηκε στην Γαλλία.
Η συνέχεια είναι γνωστή.
Ο Erdogan αποκάλεσε ναζιστές τους ολλανδούς και ο πρωθυπουργός της Τουρκίας ο Μπιναλί Γιλντιριμ προειδοποίησε για αντίποινα.
Τα δύο βασικά ερωτήματα είναι
1)Γιατί οι τούρκοι υπουργοί ήθελαν να πραγματοποιήσουν ομιλίες σε συγκεντρωμένα πλήθη στην Ολλανδία
2)Αυτή η μεγάλη ένταση στις σχέσεις Ολλανδίας – Τουρκίας θα ωφελήσει τον Rutte τον σημερινό πρωθυπουργό ή τον Wilders του εθνικιστικού κόμματος που προηγείται οριακά στις δημοσκοπήσεις;

Απαντήσεις

Η Τουρκία στο πλαίσιο της συνταγματικής αναθεώρησης που θα δώσει υπερεξουσίες στον Erdogan έχει ξεκινήσει την προσέγγιση των τούρκων που διαμένουν στο εξωτερικό ειδικά στην Γερμανία και Ολλανδία (ονομάζονται και κάτω χώρες).
Οι τούρκοι ζητούν να πραγματοποιήσουν ομιλίες οι υπουργοί τους στις τουρκικές μειονότητες ή τουρκικούς πληθυσμούς.
Η Ολλανδία έπρεπε να επιτρέψει στους τούρκους υπουργούς να πραγματοποιήσουν ομιλίες;
Για να δοθεί μια πειστική απάντηση θα ήθελε η Ελλάδα να έρθει τούρκος υπουργός στην δυτική Θράκη και να μιλάει για την μεγάλη Τουρκία;
Προφανώς και η απαίτηση των τούρκων να πραγματοποιήσουν ομιλίες είναι υπερβολική.
Όμως ειδικά στην Ολλανδία ενόψει και των εκλογών στις 15 Μαρτίου ίσως οι ολλανδικές αρχές σκόπιμα να υπερέβαλλαν.
Ο Wilders ο εθνικιστής προηγείται και ο Rutte ο σημερινός πρωθυπουργός άδραξε την ευκαιρία μέσω της έντασης και κρίσης με την Τουρκία να κερδίσει πολιτικούς πόντους.
Το ερώτημα είναι ποιος θα κερδίσει από την ένταση μεταξύ Ολλανδίας και Τουρκίας;
Ο Rutte ο σημερινός πρωθυπουργός ή ο εθνικιστής Wilders;
Η απάντηση θα δοθεί στις 15 Μαρτίου…. άμεσα.

H οικονομική επιτυχία της Ολλανδίας

Η Ολλανδία θα είναι η πρώτη χώρα της ευρωζώνης που θα πετύχει επίσημα τους όρους που θέτει η Συνθήκη του Μάαστριχτ
Συγκεκριμένα η σχέση χρέους προς ΑΕΠ βρέθηκε το 2016 στο 63,7% και θα είναι το πρώτο κράτος από τα ιδρυτικά μέλη της ΕΕ, η Ολλανδία που θα βρεθεί στον στόχο του 60% σχέσης χρέους προς ΑΕΠ.

New York Times: Καταρρέουν οι σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ - Ανεβάζει τόνους ο Erdogan

Σε μια πολύ επικίνδυνη καμπή βρίσκονται οι σχέσεις της Τουρκίας με την Ευρώπη, σύμφωνα με την τελευταία ανάλυση των New York Times, μετά και τις νέες κατηγορίες που εξαπέλυσε κατά της ολλανδικής κυβέρνησης ο Τούρκος πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan, ο οποίος χθες έκανε λόγο για «απομεινάρια του ναζισμού».
Οι κατηγορίες αυτές ήρθαν μετά την απέλαση της υπουργού Οικογενειακών Υποθέσεων της Τουρκίας Fatma Betul Sayan Kaya, η οποία αγνόησε την απόφαση της ολλανδικής κυβέρνησης να μην επιτρέψει τη συμμετοχή μελών της τουρκικής ηγεσίας σε εκδηλώσεις σε ολλανδικό έδαφος εν όψει του δημοψηφίσματος της 16ης Απριλίου, αλλά  και την απαγόρευση προσγείωσης του αεροπλάνου του υπουργού Εξωτερικών Μ. Cavusoglu στο Ρότερνταμ.
Σύμφωνα με τους New York Times, ήταν μια ασυνήθιστα έντονη αντίδραση από τις ολλανδικές αρχές, οι οποίοι έχουν σε γενικές γραμμές λάβει μια ανοιχτή στάση απέναντι στις διαφορετικές απόψεις, αλλά που είναι στη μέση της προεκλογικής εκστρατείας, στην οποία τα θέματα της μετανάστευσης είναι στο επίκεντρο.
Οι αντι-ολλανδικές δηλώσεις από την Τουρκία κλιμάκωσε τις εντάσεις μεταξύ της τουρκικής κοινότητας στην Ολλανδία, η οποία διαμαρτυρήθηκε στο Ρότερνταμ μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής, όταν διαλύθηκαν από αστυνομικούς.
Αν και η τουρκική νομοθεσία απαγορεύει τεχνικά την πρακτική, οι Τούρκοι υπουργοί περιοδεύουν τελευταία στην Ευρώπη, προκειμένου να πείσουν την αρκετά μεγάλη τουρκική διασπορά να ψηφίσει "ναι" στην επέκταση των εξουσιών του Erdogan, εν μέσω φόβων ότι η εκστρατεία του «όχι» μπορεί να κρατήσει επικρατήσει στο δημοψήφισμα του Απριλίου.
Αλλά αυτή η εκστρατεία έχει συγκρουστεί με τος τοπικές εκλογές στην Ολλανδία και τη Γαλλία, όπου οι πολιτικοί της δεξιάς έχουν επενδύσει πολιτικό κεφάλαιο υποδαυλίζοντας τις εντάσεις με τους Τούρκους.
Μάλιστα, η ένταση αυτή έρχεται σε μια περίοδο αυξημένου ευρωπαϊκού συναγερμού εξαιτίας του δημοκρατικού πισωγυρίσματος της Τουρκίας και της αύξησης των ανησυχιών για τη μετανάστευση.
Επίσης, σύμφωνα με τους New York Times, δεν θα πρέπει να είναι ξεχωριστό το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός της Δανίας, Lars Lokke Rasmussen, ακύρωσε μια συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του, Binali Yildirim, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις ρητορικές επιθέσεις της Τουρκίας.
Στη Σουηδία, ένας βουλευτής από το κόμμα του Erdogan, Mehdi Eker, ανέβαλε μια εκδήλωση για το τουρκικό δημοψήφισμα, μετά την αρχική αποχώρηση των στελεχών για λόγους ασφαλείας.
Στη Γαλλία, οι δύο υποψήφιοι της δεξιάς, François Fillon και Marine Le Pen, επέκριναν την απόφαση να επιτραπεί η υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Mevlut Cavusoglu, να κάνει τη δική του καμπάνια στη Γαλλία.
Η Ελβετία και η Αυστρία έχουν ήδη καταστήσει σαφές ότι η εκστρατεία του Erdogan είναι ανεπιθύμητη εκεί.
Στις Κάτω Χώρες, τόσο ο συντηρητικός πρωθυπουργός, Mark Rutte, όσο και ο ακροδεξιός αντίπαλός του, Geert Wilders, ελπίζουν να επωφεληθούν από την ένταση αυτή, αν και δεν είναι άμεσα σαφές ένα θα δούμε αξιόλογα κέρδη.
Στο εσωτερικό της Τουρκίας, ο Erdogan επίσης, κατηγορείται ότι προσπάθησε να κερδίσει την εύνοια των ψηφοφόρων της χώρας, κατασκευάζοντας τεχνητές κρίσεις με την Ευρώπη, προκειμένου να κερδίσει την υποστήριξη των εθνικιστών, οι οποίοι ήταν αναποφάσιστοι για το αν θα υποστηρίξουν την επέκταση των αρμοδιοτήτων του.
Σύμφωνα με τον βετεράνο αρθρογράφο και ακαδημαϊκό, Cengiz Candar, η «τουρκική εξωτερική πολιτική σήμερα - ό, τι είναι, όπου κι αν είναι, από τη Συρία έως την Ευρώπη - έχει σχέση με την εγχώρια πολιτική ατζέντα».
"Δεν υπάρχει τουρκική εξωτερική πολιτική σήμερα," πρόσθεσε ο Cengiz Candar, επισημαίνοντας ότι όλα έχουν σχέση με το δημοψήφισμα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης