Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οι Ελβετοί απέρριψαν σε δημοψήφισμα φιλόδοξη φορολογική μεταρρύθμιση - Πλήγμα στις ξένες επενδύσεις

Οι Ελβετοί απέρριψαν σε δημοψήφισμα φιλόδοξη φορολογική μεταρρύθμιση - Πλήγμα στις ξένες επενδύσεις
Η Ελβετία προσφέρει ειδικό, ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς στις ξένες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο έδαφός της, που επιτρέπει στα καντόνια (περιφέρειες) της χώρας να μειώνουν τους φορολογικούς συντελεστές των ξένων επιχειρήσεων
Οι Ελβετοί απέρριψαν τη φιλόδοξη φορολογική μεταρρύθμιση που προωθούσε η κυβέρνηση της χώρας με στόχο να εκσυγχρονίσει τη διεθνή φορολογική της ανταγωνιστικότητα, καταψηφίζοντας σε δημοψήφισμα που διενεργήθηκε χθες Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2017 το αντίστοιχο σχέδιο μέτρων.
Επιχειρηματικοί και πολιτικοί κύκλοι της Ελβετίας είχαν υποστηρίξει σθεναρά τη φορολογική μεταρρύθμιση, η οποία είχε σχεδιαστεί να αποτρέψει τη μεγάλη αύξηση της φορολόγησης των ξένων επενδυτών.
Ωστόσο, το 59% των Ελβετών ψηφοφόρων ξεκάθαρα καταψήφισε τα σχέδια της κυβέρνησης, η οποία τώρα καλείται να βρει μια εναλλακτική λύση, η οποία θα μπορούσε να περιλαμβάνει αύξηση των φορολογικών συντελεστώντων πολυεθνικών επιχειρήσεων.
«Δεν θα είναι εύκολο να βρεθεί άμεσα μια λύση», όπως ανέφερε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών της Ελβετίας, Ueli Maurer, σύμφωνα με τον οποίο θα χρειαστεί μέχρι και ένας χρόνος μέχρι να συντάξει η ελβετική κυβέρνηση νέα φορολογική μεταρρύθμιση, διακινδυνεύοντας με αυτόν τον τρόπο να απωλέσει ξένες επενδύσεις λόγω των καθυστερήσεων.
Η Ελβετία προσφέρει ειδικό, ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς στις ξένες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο έδαφός της, που επιτρέπει στα καντόνια (περιφέρειες) της χώρας να μειώνουν τους φορολογικούς συντελεστές των ξένων επιχειρήσεων, σε σύγκριση με αυτούς που ισχύουν για τις ελβετικές εταιρείες.
Όμως, το σύστημα προσκρούει σε αντιδράσεις διαφόρων διεθνών οργανισμών - όπως ο ΟΟΣΑ - οι οποίοι το θεωρούν απαράδεκτο, με αποτέλεσμα η Ελβετία να έχει δεσμευτεί να μεταρρυθμίσει το φορολογικό της καθεστώς έως το 2019.
Η κυβέρνηση πρότεινε την εξίσωση των φορολογικών συντελεστών για όλες τις επιχειρήσεις, προσφέροντας φορολογικές απαλλαγές για δαπάνες έρευνας και ανάπτυξης (R&D), οδηγώντας τα καντόνια σε μείωση των φόρων που επιβάλλουν, με τα ελλείμματά τους να προθυμοποιείται να τα καλύψει η ομοσπονδιακή κυβέρνηση.
Ενάντια στη φορολογική μεταρρύθμιση είχαν τεθεί το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα, οι Πράσινοι, εργατικά συνδικάτα και η εκκλησία, που επεσήμαναν ότι η μείωση των φορολογικών εσόδων θα οδηγούσε σε υποβάθμιση των δημοσίων υπηρεσιών, ακόμα και σε αύξηση της φορολόγησης των φυσικών προσώπων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης