Τελευταία Νέα
Διεθνή

Express: Η Ευρωζώνη καταρρέει - Η Γερμανία διατάζει την Ελλάδα να βγει από το ευρώ, αν θέλει κούρεμα χρέους

Express: Η Ευρωζώνη καταρρέει - Η Γερμανία διατάζει την Ελλάδα να βγει από το ευρώ, αν θέλει κούρεμα χρέους
Την ώρα που η κρίση χρέους στην Ελλάδα αναζωπυρώνεται, ο σκληροπυρηνικός Schaeuble επαναφέρει το θέμα του Grexit
Η ζώνη του ευρώ καταρρέει, εκτιμά η βρετανική εφημερίδα «Daily Express», προσθέτοντας πως «η Γερμανία διατάζει την Ελλάδα να βγει από το ευρώ, αν θέλει κούρεμα του χρέους της».
Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα, ο σκληροπυρηνικός Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Wolfgang Schaeuble, προειδοποίησε πως ο μόνος δρόμος για κούρεμα του ελληνικού χρέους περνά από την πόρτα της εξόδου από την Ευρωζώνη.
Την ίδια ώρα, η κρίση χρέος στην Ελλάδα αναζωπυρώνεται ξανά, σημειώνει η εφημερίδα.
Αφού απέκλεισε το ενδεχόμενο κουρέματος του πολύπαθου κράτους της Μεσογείου, στο πλαίσιο συνέντευξής του σε γερμανικό κανάλι, στη συνέχεια υπογράμμισε την ανάγκη οι πιστωτές της χώρας να συνεχίσουν να ασκούν πιέσεις για την εφαρμογή των αυστηρών κανόνων του προγράμματος διάσωσης.
Οι αγορές αναστατώθηκαν στην επαναφορά του ενδεχομένου Grexit στο τραπέζι.
Η Γερμανία είναι η μεγαλύτερη πιστώτρια χώρα της Ελλάδας στην Ευρωζώνη και θέλει να πάρει πίσω όλα τα λεφτά που έδωσε για να εμποδίσει τη χρεοκοπία της χώρας και να σταματήσει τη χρηματοπιστωτική κρίση.
Αλλά έτερος πιστωτής της χώρας, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, παραδέχτηκε αυτή την εβδομάδα πως το ελληνικό χρέος είναι μη βιώσιμο.
Σε απάντηση στο Ταμείο, ο Schaeuble τόνισε πως η Συνθήκη της Λισαβόνας δεν επιτρέπει το κούρεμα του χρέους κράτους-μέλους της Ευρωζώνης και ό,τι η Ελλάδα θα πρέπει να αποχωρήσει από το ευρώ για να επιτραπεί το κούρεμα του χρέους της.
Το ΔΝΤ έχει καταστήσει σαφές πως δε θα πάρει μέρος στο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας, αν το σχέδιο για τη μείωση του χρέους δεν είναι αξιόπιστο.
Ωστόσο, ο Schaeuble επιμένει πως η Αθήνα πρέπει να συνεχίσει με τη λιτότητα και τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις, που έχουν συμφωνηθεί στο πρόγραμμα.
Οι επενδυτές εκφράζουν την ανησυχία τους, καθώς η ένταση για την κρίση αυξάνεται.
Ο αναλυτής της CMC Markets, Michael Hewson, δήλωσε πως «αν και κάποιος θα μπορούσε να υποστηρίξει πως αυτού του είδους η ρητορική δεν είναι ιδιαίτερα εποικοδομητική, όταν πρόκειται για την επίλυση ενός χρονίζοντος προβλήματος, εντούτοις δίνει μια εναλλακτική επιλογή για την Ελλάδα, αν το εμπόδιο επιμείνει».
Ο ίδιος προσέθεσε πως «πρόκειται σίγουρα για μία περίπτωση του “πρόσεχε τι εύχεσαι”».
Η Ευρωζώνη χρειάζεται το ΔΝΤ στο πρόγραμμα, για να έχει αυτό την υποστήριξη όλου του μπλοκ, ειδάλλως το πρόγραμμα θα καταρρεύσει, αναφέρει η εφημερίδα.
Ο επικεφαλής του Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem, δήλωσε χθες (8/2) πως «η πλειοψηφία της [ολλανδικής] Βουλής είναι ξεκάθαρη, ότι αν το ΔΝΤ δε συμμετάσχει ή αποχωρήσει, τότε η στήριξη προς το πρόγραμμα θα χαθεί».
Ο ίδιος έριξε βολές κατά της έκθεσης του ΔΝΤ για το ελληνικό χρέος και κατηγόρησε το Ταμείο ως άκρως απαισιόδοξο για τις προοπτικές της χώρας.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης