Τελευταία Νέα
Διεθνή

Θετικό πρόσημο στις ευρωαγορές, στον απόηχο της ομιλίας Yellen (Federal Reserve)

Θετικό πρόσημο στις ευρωαγορές, στον απόηχο της ομιλίας Yellen (Federal Reserve)
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 σημείωσε κέρδη 0,63%, στις 340,60 μονάδες
Σε θετικό έδαφος ολοκλήρωσαν τη σημερινή, Πέμπτη 17 Νοεμβρίου, συνεδρίαση οι βασικοί δείκτες στην Ευρώπη, με το επενδυτικό ενδιαφέρον να παραμένει στραμμένο στην απέναντι όχθη του Ατλαντικού.
Η Janet Yellen, πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve - Fed), έστειλε το «σήμα» για αύξηση των επιτοκίων του δολαρίου στην επικείμενη συνεδρίαση της νομισματικής επιτροπής FOMC στις 13-14 Δεκεμβρίου.
Εν τω μεταξύ, σήμερα δόθηκαν στη δημοσιότητα τα πρακτικά της συνεδρίασης του Οκτωβρίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), τα οποία επιβεβαιώνουν πως οι αποφάσεις για πιθανή παράταση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης (QE) πέραν του Μαρτίου του 2017 θα ληφθούν στη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου.
Όπως σημειώνει η ΕΚΤ, ενώ η οικονομική ανάκαμψη της Ευρωζώνης παραμένει σε σωστή τροχιά, ο πληθωρισμός αδυνατεί να ακολουθήσει μια πειστική ανοδική τάση.
Η κεντρική τράπεζα της Ευρωζώνης τονίζει ότι η νομισματική πολιτική ξεδιπλώνεται και απαιτείται υπομονή, ώστε να αποτιμηθούν τα αποτελέσματα των μέτρων.
Παράλληλα, ο Mario Draghi, διοικητής της ΕΚΤ, κατέστησε σαφές πως η ΕΚΤ δεν πραγματοποιεί συναντήσεις με εταιρείες για να συζητήσει τους όρους των σχεδιαζόμενων από αυτές ομολογιακών εκδόσεων προτού αγοράσει μέρος αυτών σε ιδιωτικές τοποθετήσεις.
Από την πλευρά του, ο Yves Mersch, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ, δήλωσε σήμερα πως το πρόγραμμα QE είναι προσωρινό και ότι τα μέτρα θα πρέπει να αποσυρθούν το συντομότερο δυνατό.
«Τα μέτρα μας δεν σχεδιάστηκαν για να αποτελέσουν μόνιμο μέρος του συστήματος.
Σχεδιάστηκαν για να χρησιμοποιηθούν ως προσωρινά μέτρα και έτσι πρέπει να αποσυρθούν το συντομότερο δυνατόν» δήλωσε συγκεκριμένα ο Mersch σε ομιλία του στη Φρανκφούρτη.
Στα της συνεδρίασης, άνοδο 0,67% κατέγραψε ο βρετανικός FTSE 100, στις 6.794,71 μονάδες.
Ο γερμανικός δείκτης DAX ενισχύθηκε 0,20% στις 10.685,54 μονάδες, ενώ ο γαλλικός CAC 40 κινήθηκε ανοδικά κατά 0,59%, στις 4.527,77 μονάδες.
Κέρδη καταγράφηκαν και στην ευρωπεριφέρεια, με τον IBEX 35 στην Ισπανία να καταγράφει άνοδο 0,92%, στις 8.718 μονάδες, τον FTSE MIB στην Ιταλία παραμένει οριακά αμετάβλητος, στις 16.555,31 μονάδες και τον PSI 20 στην Πορτογαλία να ολοκληρώνει τη συνεδρίαση στο +0,48% και τις 4.416,19 μονάδες.
Τέλος, ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 σημείωσε κέρδη 0,63%, στις 340,60 μονάδες.

Στα οικονομικά νέα…

Μηνιαία πτώση 0,9% σημείωσαν οι κατασκευές σε επίπεδο Ευρωζώνης τον Σεπτέμβριο του 2016, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Eurostat.
Η αντίστοιχη πτώση σε για την Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν μικρότερη, καθώς ανήλθε στο 0,3%.
Σε ετήσια βάση ωστόσο, ο κατασκευαστικός κλάδος στην Ευρωζώνη ενισχύθηκε κατά 1,8% τον μήνα Σεπτέμβριο 2016, ενώ σε αντίθετο κλίμα υπήρξε πτώση 0,2% σε επίπεδο Ε.Ε.
Τις χειρότερες (μηνιαίες επιδόσεις) κατέγραψαν, όπως φαίνεται παρακάτω, η Ιταλία (-3,9%), η Σλοβακία (-3,1) και η Πορτογαλία (-2,2%).
Αντιθέτως, αξιοπρεπή αύξηση σημείωσαν η Σλοβενία (+4%), η Πολωνία (+3,3) και η Σουηδία (+3,1).
Ο τομέας των καταστίξεων αντικατοπτρίζει σε μεγάλο βαθμό το οικονομικό κλίμα που επικρατεί.
Την τρέχουσα περίοδο, η Ε.Ε. ταλανίζεται από πολλά προβλήματα, όπως η κρίση χρέους και το Brexit.

Στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 2014 βρέθηκε τον Οκτώβριο του 2016 ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη, και πιο συγκεκριμένα στο 0,5%, δεχόμενος ώθηση κυρίως από την ασθενέστερη πτώση στις ενεργειακές τιμές, καθώς και από το αυξανόμενο κόστος των υπηρεσιών.
Παράλληλα, ο πυρήνας του πληθωρισμού, από τον οποίο εξαιρούνται οι τομείς τροφίμων και ενέργειας, παρέμεινε αμετάβλητος τον Οκτώβριο, στο 0,8%, για τρίτο συνεχόμενο μήνα.
Η ζώνη του ενιαίου νομίσματος προσπαθεί από το 2013 να αντιμετωπίσει τον χαμηλό πληθωρισμό, με αρκετούς αναλυτές να προειδοποιούν ότι οι τιμές καταναλωτή θα δυσκολευτούν να αγγίξουν τον στόχο που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για τα επόμενα δύο χρόνια.
Ανάμεσα στις χώρες του ενιαία νομίσματος, το Βέλγιο κατέγραψε τον υψηλότερο ετήσιο ρυθμό πληθωρισμού, στο 1,9%, ενώ τέσσερις χώρες, και συγκεκριμένα οι Κύπρος, Ιρλανδία, Σλοβακία και Ιταλία, κατέγραψαν αποπληθωρισμό σε σύγκριση με τον Οκτώβριο του 2015.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης