Τελευταία Νέα
Διεθνή

Nowotny (ΕΚΤ): Τον Δεκέμβριο η απόφαση για επέκταση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης

Nowotny (ΕΚΤ): Τον Δεκέμβριο η απόφαση για επέκταση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης
Ο Nowotny διευκρίνισε ότι η ΕΚΤ έχει την «ισχυρή πρόθεση» να αποφύγει μια ιαπωνοποίηση - χαμηλή ανάπτυξη, χαμηλά επιτόκια - της κατάστασης στην Ευρώπη
(upd) Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα αποφασίσει για το μέλλον του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης (QE) στη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου, όπως δήλωσε σήμερα, Πέμπτη 27 Οκτωβρίου, ο Ewald Nowotny, μέλος του Συμβουλίου Διακυβέρνησης της ΕΚΤ και διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Αυστρίας.
Ειδικότερα, ο Nowotny, μιλώντας από τη Λευκωσία της Κύπρου, επισήμανε ότι τον Δεκέμβριο θα υπάρξουν δύο αποφάσεις, η μία περί της πιθανής επέκτασης και της διάρκειας αυτής της επέκτασης του QE και η άλλη περί των επιλέξιμων ομολόγων.
Σε κάθε περίπτωση διευκρίνισε ότι η ΕΚΤ έχει την «ισχυρή πρόθεση» να αποφύγει μια ιαπωνοποίηση - χαμηλή ανάπτυξη, χαμηλά επιτόκια - της κατάστασης στην Ευρώπη.
Ο ίδιος επισήμανε πως οι κεντρικές τράπεζες αναγκάζονται να λειτουργούν σε εξαιρετικές περιστάσεις.
Πάντως, εκτίμησε πως οι αγορές είναι προετοιμασμένες να λειτουργούν σε περιβάλλοντα χαμηλών επιτοκίων σε μακροπρόθεσμο επίπεδο.
Παράλληλα, το στέλεχος της ΕΚΤ αναφέρθηκε και στον νέο μηχανισμό για τις διασώσεις των τραπεζών (bail-in), παραδεχόμενος ότι είναι πιο περίπλοκος από ό,τι αρχικά είχε εκτιμηθεί και ότι χρειάζεται ένας βαθμός ευελιξίας.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η δυναμική της χορήγησης δανείων από τις ευρωπαϊκές τράπεζες επανέρχεται σταδιακά.
«Η νομισματική πολιτική είναι επιτυχημένη, αλλά έχει και όρια», επισήμανε, στη συνέχεια, ενθαρρύνοντας τις κυβερνήσεις να προχωρήσουν σε δημοσιονομικά μέτρα, κάτι που επανειλημμένως έχουν ζητήσει στελέχη της ΕΚΤ - μεταξύ των οποίων και ο διοικητής Draghi.
Τέλος, ο Nowotny σημείωσε πως η οικονομική επέκταση της Ευρωζώνης συνεχίζεται με σταδιακό ρυθμό, αλλά και ότι το εργατικό δυναμικό αυξάνεται.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης