Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters: Σχεδόν βέβαιη η επέκταση της ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ πέραν του Μαρτίου 2017

Reuters: Σχεδόν βέβαιη η επέκταση της ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ πέραν του Μαρτίου 2017
«Εξετάζονται πολλά διαφορετικά μέτρα, αλλά σε κάθε περίπτωση η απόφαση θα είναι δύσκολη», σημείωσε μια εκ των πηγών του Reuters
Σχεδόν βέβαιο θα πρέπει να θεωρείται το ενδεχόμενο επέκτασης του προγράμματος αγοράς ομολόγων (Asset Purchase Program - APP) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) πέραν του Μαρτίου του 2017 - οπότε και έχει προγραμματιστεί να ολοκληρωθεί η δράση.
Παράλληλα, η ΕΚΤ αναμένεται και χαλαρώσει τους όρους και τους περιορισμούς του APP για να διασφαλίσει τη διαθεσιμότητα επιλέξιμων ομολόγων, δηλαδή να ανταποκριθεί στο πρόβλημα της σπανιότητας των επιλέξιμων ομολόγων που έχει αρχίσει να δημιουργείται.
Αυτά μεταδίδει το έγκριτο πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο τραπεζικές πηγές με καλή γνώση του ζητήματος.
Οι ίδιες πηγές επεσήμαναν, μιλώντας στο Reuters, ότι οι επερχόμενες κινήσεις της ΕΚΤ αποτελούν μια προσπάθεια ώθησης σε αυτό που φαίνεται ως αρχή της οικονομικής ανάκαμψης της ζώνης του ευρώ.
Σημειώνεται πως στις 20 Οκτωβρίου το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ διατήρησε αμετάβλητη τη νομισματική πολιτική που ασκεί, με την επόμενη συνεδρίαση να είναι προγραμματισμένη για τις 8 Δεκεμβρίου.
Παρότι δεν υπάρχουν ξεκάθαρες ενδείξεις για τη χάραξη της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ, οι πηγές του Reuters ανέφεραν πως είναι σχεδόν σίγουρο ότι το τύπωμα χρημάτων θα συνεχιστεί με κάποια μορφή πέραν του Μαρτίου.
Το πρακτορείο ήρθε σε επικοινωνία με εκπρόσωπο της ΕΚΤ, ο οποίος αρνήθηκε να σχολιάσει τις πληροφορίες.
Πάντως, το αν το ΔΣ της τράπεζας αποφασίσει να διατηρήσει ή να μειώσει τον υφιστάμενο όγκο των αγορών ομολόγων δεν έχει αποφασιστεί ακόμα, αλλά θα εξαρτηθεί από τα νέα μακροοικονομικά μεγέθη, ανέφεραν πηγές του πρακτορείου, με το Reuters να σημειώνει ότι τα πρόσφατα στοιχεία δείχνουν μικρή αύξηση του πληθωρισμού και άλλων οικονομικών δεικτών στην Ευρωζώνη, υποδηλώνοντας μια εκκολαπτόμενη ανάκαμψη.
Ωστόσο, με τον δείκτη τιμών να υπολείπεται του στόχου του 2%, ακόμα και τα πλέον επιθετικά (hawkish) στελέχη της ΕΚΤ δεν είναι προετοιμασμένα να υποστηρίξουν ότι το APP πρέπει να σταματήσει τον Μάρτιο, τόνιζαν οι ίδιες πηγές.
Επιπλέον, σύμφωνα με τις πηγές του Reuters, η επέκταση του προγράμματος σημαίνει ότι μερικοί από τους αυτοπεριορισμούς που έχει επιβάλλει η ΕΚΤ στους επιλέξιμους τίτλους, θα πρέπει να χαλαρώσουν, καθώς καθίσταται όλο και δυσκολότερη η εύρεση επιλέξιμων γερμανικών ομολόγων.
Αυτό δύσκολα θα συμβεί με πλήρη άρση του «capital key», καθώς κάτι τέτοιο θα προκαλούσε πολιτικές αναταραχές, ωστόσο πιο πιθανό θα πρέπει να θεωρείται το ενδεχόμενο μικρών αλλαγών σε αυτό.
«Εξετάζονται πολλά διαφορετικά μέτρα, αλλά σε κάθε περίπτωση η απόφαση θα είναι δύσκολη», σημείωσε μια εκ των πηγών του Reuters.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης