Τελευταία Νέα
Διεθνή

Jordan (SNB): Τα αρνητικά παρεμβατικά επιτόκια της Ελβετίας μπορούν να μειωθούν περαιτέρω

Jordan (SNB): Τα αρνητικά παρεμβατικά επιτόκια της Ελβετίας μπορούν να μειωθούν περαιτέρω
Ο κεντρικός τραπεζίτης της Ελβετίας πιστεύει, ότι η εξομάλυνση των νομισματικών πολιτικών διεθνώς μπορεί να επιτευχθεί μόνον με διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις σε μεγάλες οικονομίες
Τα αρνητικά παρεμβατικά επιτόκια της κεντρικής Ελβετικής Εθνικής Τράπεζας (SNB) έχουν περιθώριο να μειωθούν περαιτέρω, όπως ξεκαθάρισε σήμερα Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2016 ο διοικητής της, Thomas Jordan, προσθέτοντας ότι γνωρίζει καλά τους κινδύνους που ενέχει η εξαιρετικά χαλαρή νομισματική πολιτική για παρατεταμένα χρονικά διαστήματα.
Τον Ιανουάριο του 2015, η SNB εγκατέλειψε αιφνιδίως την πολιτική διατήρησης της συναλλαγματικής ισοτιμίας του ευρώ έναντι του ελβετικού φράγκου σε επίπεδο άνω των 1,20 φράγκων, επιτρέποντας στο νόμισμα της Ελβετίας να ενισχυθεί.
Αντί των παρεμβάσεων στη συναλλαγματική αγορά για την αποτροπή της υπερβολικής ενίσχυσης του φράγκου σε μια οικονομία που βασίζεται στις εξαγωγές, η SNB διάλεξε να χρεώνει (αρνητικό επιτόκιο) 0,75% για τις πλεονάζουσες καταθέσεις που οι εμπορικές τράπεζες της καταθέτουν, δηλώνοντας ανοιχτά ότι αν το ελβετικό φράγκο ενισχυθεί πολύ, τότε θα παρέμβει για την εξασθένησή του.
Σχεδόν δύο χρόνια μετά την επιβολή αρνητικών παρεμβατικών επιτοκίων, ο Jordan εκφράζει την ανησυχία του για το γεγονός, ότι έχουν καταστεί αρνητικά όχι μόνον τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια, αλλά και οι μακροπρόθεσμες αποδόσεις σε ελβετικά κρατικά ομόλογα και σε ορισμένα εταιρικά ομόλογα, προκαλώντας τεράστια προβλήματα σε τράπεζες, συνταξιοδοτικά ταμεία, εταιρείες ασφάλισης ζωής, αποταμιευτές και επενδυτές.
Σύμφωνα με τον Jordan, «στην Ελβετία το κόστος που συνδέεται με το τρέχον αρνητικό επιτόκιο [της SNB] είναι ξεκάθαρα χαμηλότερο από το κόστος διακράτησης μετρητών... κατά συνέπεια, η ζήτηση για μετρητά δεν έχει αυξηθεί σημαντικά... έτσι, το πραγματικά χαμηλότερο όριο για τα επιτόκια δεν έχει επιτευχθεί, αλλά γνωρίζουμε ότι υπάρχει».
Για τον ίδιο, τα αρνητικά επιτόκια στην Ελβετία παράγουν το επιθυμητό αποτέλεσμα, ιδιαίτερα λόγω της υπερτίμησης του ελβετικού φράγκου και του παγκοσμίως χαμηλού επιπέδου επιτοκίων.
Ο κεντρικός τραπεζίτης της Ελβετίας πιστεύει, ότι η εξομάλυνση των νομισματικών πολιτικών διεθνώς - μακριά από αρνητικά ή εξαιρετικά χαμηλά παρεμβατικά επιτόκια - μπορεί να επιτευχθεί μόνον με διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις σε μεγάλες οικονομίες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης