Τελευταία Νέα
Διεθνή

Επέκταση και βελτίωση της ποσοτικής χαλάρωσης περιμένουν από την ΕΚΤ οι αναλυτές

Επέκταση και βελτίωση της ποσοτικής χαλάρωσης περιμένουν από την ΕΚΤ οι αναλυτές
«Οι παρούσες οικονομικές συνθήκες αντανακλούν τις προσδοκίες για επιπρόσθετη δράση της ΕΚΤ»
Επέκταση και βελτίωση των τεχνικών όρων για την ποσοτική χαλάρωση (QE) αναμένουν από τη σημερινή (20/10) συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) οι αναλυτές.
Ειδικότερα, μέσω δηλώσεων τους στο Reuters, οι οικονομολόγοι γνωστών τραπεζικών ιδρυμάτων περιμένουν τη διατήρηση των σημερινών επιτοκίων αλλά και του ποσού των 80 δισ. ευρώ μηνιαίως για το πρόγραμμα αγοράς εταιρικών ομολόγων.
Ορισμένοι μάλιστα τονίζουν πως οι τρέχουσες οικονομικές και χρηματοοικονομικές συνθήκες θα αναγκάσουν τον Mario Draghi να επεκτείνει το QE και πέρα τον Μάρτιο 2017, την προγραμματισμένη δηλαδή ημερομηνία λήξης του.
«Οι παρούσες οικονομικές συνθήκες αντανακλούν τις προσδοκίες για επιπρόσθετη δράση της ΕΚΤ», σχολιάζει ο οικονομολόγος της UniCredit, Marco Valli.
Από την πλευρά της, η Elga Bartsch της Morgan Stanley υποστηρίζει πως η Τράπεζα θα διατηρήσει το QE, αλλά στη συνεδρίαση του Δεκέμβρη θα ανακοινώσει μόνο τις τεχνικές αλλαγές.
«Πιστεύουμε ότι το πρόγραμμα αγοράς περιουσιακών στοιχείων θα επεκταθεί από έξι έως εννέα μήνες.
Στη συνεδρίαση του Δεκέμβρη περιμένουμε να ρυθμιστούν και μερικές τεχνικές παράμετροι του QE», υποστήριξε ο οικονομολόγος της Barclays, Philippe Gudin.
Η ΕΚΤ έχει προχωρήσει σε μία πρωτοφανή χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής, συνολικού μεγέθους 1,74 τρισ. δολ., με επιτόκια κάτω του μηδέν και αγορά εταιρικών ομολόγων, σε μία προσπάθεια να τονώσει τον αδύναμο πληθωρικό και την οικονομική ανάπτυξη στην Ευρωζώνη.
Ωστόσο, ο ετήσιος πληθωρισμός παραμένει πεισματικά μακριά το 2%, που αποτελεί και τον στόχο της Τράπεζας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης