Τελευταία Νέα
Διεθνή

Forbes (BoE): Ο βρετανικός πληθωρισμός ενδέχεται να ξεπεράσει σημαντικά τον στόχο 2%

Forbes (BoE): Ο βρετανικός πληθωρισμός ενδέχεται να ξεπεράσει σημαντικά τον στόχο 2%
Αν και τον περασμένο μήνα η BoE είχε σηματοδοτήσει, ότι θα μείωνε εκ νέου τα επιτόκιά της στις 3 Νοεμβρίου 2016 αν η προοπτική της βρετανικής ανάπτυξης παρέμενε ασθενής, τελικά η βρετανική οικονομία απεδείχθη αειθαλής
Ο βρετανικός πληθωρισμός ενδέχεται να υπερβεί σημαντικά τον στόχο πληθωρισμού 2% (= σταθερότητα τιμών) που υπηρετεί η κεντρική Τράπεζα της Αγγλίας (ΒοΕ), εν μέρει λόγω των μέτρων ποσοτικής χαλάρωσης και μείωσης επιτοκίων που αποφάσισε τον Αύγουστο του 2016 η ίδια η BoE για την άμβλυνση των αρνητικών συνεπειών του Brexit.
Αυτό επεσήμανε σήμερα Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2016 το εξωτερικό μέλος της ισχυρής επιτροπής νομισματικής πολιτικής MPC της BoE, Kristin Forbes, που αποφασίζει μεταξύ άλλων για το επίπεδο των παρεμβατικών επιτοκίων της στερλίνας.
«Συνολικά, εν μέρει λόγω αυτού του πακέτου [μέτρων της BoE], μα και της υποβόσκουσας ορμής στην οικονομία και άλλων μεταβολών στην οικονομία, φαίνεται ότι ο καιρός που ο πληθωρισμός αναπηδούσε περί του μηδενός έχει φύγει για τα καλά», σχολίασε η Forbes, που έχει θητεύσει ως οικονομικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου επί προεδρίας του George Bush.
Η ίδια ψήφισε υπερ της μείωσης των επιτοκίων της BoE κατά 25 μονάδες βάσης τον Αύγουστο του 2016, όμως καταψήφισε την επέκταση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης της κεντρικής Τραπέζης Αγγλίας.
Αν και τον περασμένο μήνα η BoE είχε σηματοδοτήσει, ότι ενδέχεται να μειώσει εκ νέου τα επιτόκιά της στις 3 Νοεμβρίου 2016 αν η προοπτική της βρετανικής ανάπτυξης παρέμενε ασθενής, τελικά η βρετανική οικονομία απέδειξε ότι διαθέτει σημαντικές αντιστάσεις και συνεχίζει να αναπτύσσεται με ρυθμό που εκπλήσσει τους αναλυτές, παρά το Brexit.
Όπως τόνισε η Forbes, ο βαθμός στον οποίο η συναλλαγματική διολίσθηση της στερλίνας θα «περάσει» στις τιμές θα είναι κρίσιμος για τη διαμόρφωση του πληθωρισμού.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης