Τελευταία Νέα
Διεθνή

Έρευνα Reuters: Παράταση και τροποποίηση της ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ τον Δεκέμβριο 2016

Έρευνα Reuters: Παράταση και τροποποίηση της ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ τον Δεκέμβριο 2016
Για να λειτουργήσει η ποσοτική χαλάρωση 80 δισ. ευρώ μηνιαίως της ΕΚΤ χρειάζεται να καταστούν λιγότερο αυστηροί οι κανόνες επιλεξιμότητας ομολόγων που έχει θέσει
Στην τροποποίηση και παράταση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης που εφαρμόζει θα οδηγήσει την ΕΚΤ τον Δεκέμβριο του 2016 η σταθερή αλλά άτονη οικονομική προοπτική της ευρωζώνης, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters μεταξύ οικονομολόγων.
Η προγραμματισμένη σύνοδος του Συμβουλίου Διακυβέρνησης της ΕΚΤ την ερχόμενη εβδομάδα στις 20 Οκτωβρίου 2016 δεν αναμένεται να οδηγήσει σε κάποια τροποποίηση της νομισματικής πολιτικής της κεντρικής τράπεζας της ευρωζώνης.
Παρ'ότι η ΕΚΤ έχει δαπανήσει άνω του 1 τρισ. ευρώ για την αγορά κρατικών ομολόγων ευρωζώνης, έχει μηδενίσει το επιτόκιο αναχρηματοδότησής της και έχει υιοθετήσει αρνητικό επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων, προσφέροντας παράλληλα δεκάδες δισ. ευρώ πρακτικά δωρεάν χρήματος στις εμπορικές τράπεζες για να δανείσουν στην οικονομία, ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη παραμένει χαμηλός και ασθενής.
Αυτό, αποδίδεται τόσο στη μεγάλη υποχώρηση των τιμών ενέργειας την τελευταία διετία, όσο και στην αδύναμη ζήτηση καταναλωτών και επιχειρήσεων, καθώς και στην υψηλή ανεργία σε πολλές μεγάλες ευρωπαϊκές οικονομίες.
Στην έρευνα του Reuters - που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα - το 90% των συμμετεχόντων θεωρούν δεδομένο, ότι η ΕΚΤ μέχρι το τέλος του 2016 θα παρατείνει τη χρονική διάρκεια του προγράμματος ποσοτικής της χαλάρωσης πέραν του Μαρτίου 2017.
Για να λειτουργήσει όμως, η ποσοτική χαλάρωση 80 δισ. ευρώ μηνιαίως της ΕΚΤ χρειάζεται να καταστούν λιγότερο αυστηροί οι κανόνες επιλογής κατάλληλων ομολόγων που έχει θέσει, καθώς το πρόγραμμα είναι τόσο μεγάλο που σε λίγο δεν θα υπάρχουν αρκετά επιλέξιμα ομόλογα να αγοράζει η κεντρική τράπεζα του ευρώ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης