Τελευταία Νέα
Διεθνή

Evans (Fed): Χαμηλά θα παραμείνουν τα επιτόκια στις ΗΠΑ για πολλά ακόμα χρόνια

Evans (Fed): Χαμηλά θα παραμείνουν τα επιτόκια στις ΗΠΑ για πολλά ακόμα χρόνια
Για τον Evans, τα παρεμβατικά επιτόκια της Fed δεν πρόκειται να αυξηθούν σύντομα και αυτό δεν αποτελεί λάθος της κεντρικής τράπεζας του δολαρίου ΗΠΑ
Τα χαμηλά επιτόκια στις ΗΠΑ ήρθαν για να παραμείνουν για πολλά ακόμα χρόνια λόγω της ασθενούς ανάπτυξης, της γήρανσης του ενεργού πληθυσμού και της αδύναμης παραγωγικότητας στη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη.
Αυτό δήλωσε σήμερα Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2016 ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τραπέζης του Σικάγο, Charles Evans, σύμφωνα με τον οποίο η Federal Reserve αδυνατεί να επιτύχει τον πληθωριστικό της στόχο παρά τις προσπάθειές της.
Για τον Evans, τα παρεμβατικά επιτόκια της Fed δεν πρόκειται να αυξηθούν σύντομα και αυτό δεν αποτελεί λάθος της κεντρικής τράπεζας του δολαρίου ΗΠΑ.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η σταθερή υποχώρηση των εκτιμήσεων για το επίπεδο των «επιτοκίων ισορροπίας» σημαίνει, ότι η νομισματική πολιτική της Fed δεν είναι όσο χαλαρή εκτιμούν πολλοί αναλυτές, ενώ ο κίνδυνος για ταχεία ανάκαμψη του αμερικανικού πληθωρισμού είναι μικρότερος, άρα η Fed διαθέτει λιγότερα κίνητρα για αύξηση των επιτοκίων της.
«Ο κίνδυνος να ξεπεράσουμε τον στόχο πληθωρισμού 2% [=σταθερότητα τιμών] είναι χαμηλότερος, όπως και η πιθανότητα να επιτύχουμε πληθωρισμό 2% είναι μικρότερη», επεσήμανε χαρακτηριστικά ο Evans.
Ο ίδιος, κάλεσε τους Αμερικανούς τραπεζίτες να επανασχεδιάσουν τα επιχειρηματικά τους μοντέλα στη βάση μιας «νέας κανονικότητας» χαμηλών επιτοκίων μακροπρόθεσμα, αντί να εναποθέτουν όλες τις ελπίδες τους για κερδοφόρα ανάπτυξη στο ενδεχόμενο αύξησης των επιτοκίων για τη διεύρυνση του spread κέρδους τους (διαφορά μεταξύ επιτοκίου χορηγήσεων και καταθέσεων).
Ο Evans για το 2016 δεν συμμετέχει στην 12μελή επιτροπή νομισματικής πολιτικής FOMC της Federal Reserve που αποφασίζει μεταξύ άλλων για το επίπεδο των παρεμβατικών επιτοκίων του δολαρίου ΗΠΑ.
Η επιτροπή FOMC απαρτίζεται από τα επτά μέλη του Συμβουλίου Διοικητών του Συστήματος Federal Reserve, τον πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Τραπέζης της Νέας Υόρκης και τέσσερις ακόμα - εκ περιτροπής, με ετήσια θητεία - προέδρους εκ των υπολοίπων 11 Ομοσπονδιακών Τραπεζών της Federal Reserve.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης