Τελευταία Νέα
Διεθνή

Yellen: Αλλάζουν τα 'τεστ αντοχής' των αμερικανικών τραπεζών οδηγώντας σε επιπλέον εποπτικά κεφάλαια

Yellen: Αλλάζουν τα 'τεστ αντοχής' των αμερικανικών τραπεζών οδηγώντας σε επιπλέον εποπτικά κεφάλαια
«Οι υφιστάμενες απαιτήσεις διατήρησης ελάχιστων κεφαλαίων πρόκειται να αντικατασταθούν από ένα κεφαλαιακό 'μαξιλάρι' που θα καθορίζεται ειδικά για κάθε τράπεζα... στη βάση των αποτελεσμάτων των 'τεστ αντοχής'»
Σαρωτικές αλλαγές στα «τεστ αντοχής» (stress tests) στα οποία υποβάλλει ετησίως τις μεγάλες τράπεζες στις ΗΠΑ ετοιμάζει η κεντρική τράπεζα του δολαρίου, Federal Reserve, στην προσπάθειά της να διαγνώσει αν θα μπορούσαν να αντέξουν μια γιγαντιαία χρηματο-οικονομική κρίση, χρησιμοποιώντας παράλληλα τα αποτελέσματα και για να καθορίσει τις νέες - επιπλέον - κεφαλαιακές απαιτήσεις που θα τους επιβάλλει για την άμβλυνση των επιπτώσεων μιας οικονομικής επιβράδυνσης.
Αυτά τα ενδιαφέροντα - για αλλαγή - προανήγγειλε την Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2016 η πρόεδρος της Fed, Janet Yellen, κατά τη διάρκεια κατάθεσής της ενώπιον της Επιτροπής Χρηματο-οικονομικών Υπηρεσιών της Βουλής των Αντιπροσώπων, συμπληρώνοντας ότι «εξετάζει την πραγματοποίηση πολλαπλών αλλαγών στη μεθοδολογία και στη διαδικασία των stress tests».
Όπως διευκρίνισε, «οι υφιστάμενες απαιτήσεις διατήρησης ελάχιστων κεφαλαίων πρόκειται να αντικατασταθούν από ένα κεφαλαιακό 'μαξιλάρι' που θα καθορίζεται ειδικά για κάθε τράπεζα ανάλογα με τους κινδύνους που καταγράφει το χαρτοφυλάκιό της, στη βάση των αποτελεσμάτων των 'τεστ αντοχής'».
Για τις οκτώ τράπεζες των ΗΠΑ που αντικειμενικά είναι μεγάλες και θεωρούνται σημαντικές για τη σταθερότητα όχι μόνον του αμερικανικού, αλλά και του παγκόσμιου, χρηματο-οικονομικού συστήματος, οι νέοι αυτοί υπολογισμοί εποπτικών κεφαλαίων «θα οδηγήσουν σε σημαντική σωρευτική αύξηση των κεφαλαιακών τους απαιτήσεων», πάντα σύμφωνα με τη Yellen.
Η ίδια απέφυγε να σχολιάσει τις προοπτικές της αμερικανικής οικονομίας ή της νομισματικής πολιτικής, της οποίας ηγείται.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης