Τελευταία Νέα
Διεθνή

Coeure: Η ευρωζώνη κινδυνεύει να παγιδευτεί επί μακρόν σε ασθενή ανάπτυξη και χαμηλά επιτόκια

Coeure: Η ευρωζώνη κινδυνεύει να παγιδευτεί επί μακρόν σε ασθενή ανάπτυξη και χαμηλά επιτόκια
Coeure: «Αν τυχόν μετακινηθούμε από τα επιτόκια 'να είναι χαμηλά για μακρύ χρονικό διάστημα' στα 'χαμηλά επιτόκια για πάντα', αυτό θα περιόριζε σε μεγάλο βαθμό το περιθώριο ελιγμών παραδοσιακών νομισματικών εργαλείων»
Η ευρωζώνη κινδυνεύει να πέσει σε μια παγίδα ασθενούς ανάπτυξης και χαμηλών επιτοκίων εκτός εάν οι κυβερνήσεις της σταματήσουν να εξαρτώνται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) για να τονώσει την οικονομία και αρχίσουν να υποδύονται τον δικό τους ρόλο.
Αυτό επεσήμανε την Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2016 το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, Benoit Coeure, σύμφωνα με τον οποίο η εξαιρετικά χαλαρή νομισματική πολιτική της κεντρικής τραπέζης της ευρωζώνης δομήθηκε στην απερίφραστη υπόθεση, ότι και οι υπόλοιποι - οι κυβερνήσεις - θα συνεισέφεραν τη δική τους υποστήριξη μέσω κατάλληλων πολιτικών.
Το γεγονός ότι δεν το έχουν πράξει, αυξάνει την πιθανότητα τα παρεμβατικά επιτόκια της ΕΚΤ να παραμείνουν χαμηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
«Αν η δημοσιονομική και η οικονομική πολιτική δεν διαδραματίζουν αυτόν τον ρόλο, τότε διακινδυνεύουμε να παγιδευτούμε σε χαμηλή ανάπυξη και χαμηλή επιτοκιακή ισορροπία», όπως τόνισε ο Coeure από τη Ρώμη.
«Αν τυχόν μετακινηθούμε από τα επιτόκια 'να είναι χαμηλά για μακρύ χρονικό διάστημα' στα 'χαμηλά επιτόκια για πάντα', αυτό θα περιόριζε σε μεγάλο βαθμό το περιθώριο ελιγμών παραδοσιακών νομισματικών εργαλείων, αλλά ακόμα πιο ανησυχητικά, θα διακινδύνευε το συμβόλαιο μεταξύ των γενεών, αλλά τη διάρρηξη της κοινωνικής συνοχής», σύμφωνα με τον Coeure.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης