Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters: Μικρές τροποποιήσεις στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) ετοιμάζει η ΕΚΤ

Reuters: Μικρές τροποποιήσεις στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) ετοιμάζει η ΕΚΤ
Σύμφωνα με το Reuters, η ΕΚΤ δεν εξετάζει την περαιτέρω μείωση των (αρνητικών) επιτοκίων της ή την επέκταση των ομολόγων που αγοράζει σε νέες κατηγορίες
Τροποποιήσεις μικρής έκτασης ετοιμάζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης που εφαρμόζει, το οποίο κρίνει αποτελεσματικό σε γενικές γραμμές, σύμφωνα με ρεπορτάζ του διεθνούς ειδησεογραφικού πρακτορείου ειδήσεων Reuters που επικαλείται «έξι πηγές στο ή κοντά στο Συμβούλιο Διακυβέρνησης» της ΕΚΤ.
Όπως επισημαίνει το Reuters, η ΕΚΤ συνειδητοποιεί ολοένα και περισσότερο τα όρια της ποσοτικής χαλάρωσης (Quantitative Easing - QE), θεωρώντας ότι το πρόγραμμα που η ίδια εφαρμόζει επιδέχεται μικρών διορθώσεων και βελτιώσεων.
«Οι αγορές το παρακάνουν για μία ακόμα φορά, ξεχνώντας, ότι η νομισματική πολιτική δεν ακολουθεί τις αγορές», όπως σχολίασε στο Reuters μέλος του Συμβουλίου Διακυβέρνησης της ΕΚΤ.
Αυτό που είναι πιθανόν να αποφασίσει προσεχώς η ΕΚΤ είναι η παράταση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, το οποίο λήγει τον Μάρτιο του 2017.
Πάντα σύμφωνα με το Reuters, η ΕΚΤ δεν εξετάζει την περαιτέρω μείωση των (αρνητικών) επιτοκίων της, την επέκταση των ομολόγων που αγοράζει σε νέες κατηγορίες ή την εγκατάλειψη της τήρησης της αγοράς κρατικών ομολόγων κατ' αναλογία με το οικονομικό μέγεθος της εκδότριας χώρας-μέλους της ευρωζώνης (capital key) - Αν και το τελευταίο δεν αποκλείεται.
Ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Mario Draghi, έχει ήδη δηλώσει, ότι εξετάζει εναλλακτικές επιλογές για τη διατήρηση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης 1,74 τρισ. ευρώ που ακολουθεί η κεντρική τράπεζα της ευρωζώνης.
Σε κάθε περίπτωση, τυχόν παράταση του προγράμματος θα εξεταζόταν μάλλον τον Δεκέμβριο του 2016, επιτρέποντας στην ΕΚΤ να συνεκτιμήσει όσο το δυνατόν περισσότερα στοιχεία για την πορεία της ανάκαμψης της ευρωζώνης.
Ως γνωστόν, ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ είναι ότι αγοράζει τόσα πολλά κρατικά ομόλογα, που τελειώνουν αυτά τα οποία πληρούν τις ελάχιστες προδιαγραφές που έχει θέσει, όπως η απόδοσή τους να είναι μεγαλύτερη από το επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων της ΕΚΤ (-0,4%).
Μια λύση θα ήταν ο περιορισμός αυτός να ισχύσει για τη μέση απόδοση των κρατικών ομολόγων που αγοράζει η ΕΚΤ σε κάθε χώρα, αντί να ισχύει - όπως τώρα - σε κάθε ομολογιακή έκδοση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης