Τελευταία Νέα
Διεθνή

Yellen (Fed): Παρά την αναβολή αύξησης των επιτοκίων, εμπιστευόμαστε την ανάκαμψη των ΗΠΑ

Yellen (Fed): Παρά την αναβολή αύξησης των επιτοκίων, εμπιστευόμαστε την ανάκαμψη των ΗΠΑ
Για τη Yellen, οι κίνδυνοι για την αμερικανική ανάπτυξη είναι «ισορροπημένοι, σε γενικές γραμμές», επισημαίνοντας ότι περισσότεροι άνθρωποι στις ΗΠΑ πλέον αναζητούν - και βρίσκουν - εργασία, «μια εξέλιξη που καλωσορίζουμε»
Η απόφαση της επιτροπής νομισματικής πολιτικής FOMC της Federal Reserve για διατήρηση των παρεμβατικών επιτοκίων του δολαρίου ΗΠΑ σε αμετάβλητο επίπεδο σε καμία περίπτωση δεν αντικατοπτρίζει κάποια δήθεν έλλειψη εμπιστοσύνης της Fed προς την πορεία ανάκαμψης της αμερικανικής οικονομίας.
Αυτό διευκρίνισε η πρόεδρος του Συστήματος της Federal Reserve, Janet Yellen, την Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2016, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που ακολούθησε την ανακοίνωση για διατήρηση του βασικού παρεμβατικού «επιτοκίου ομοσπονδιακών κεφαλαίων» (federal funds rate) - πρακτικά, ο μέσος όρος επιτοκίου διατραπεζικού δανεισμού overnight χωρίς εξασφαλίσεις - στο πεδίο μεταξύ 0,25% και 0,50%.
Όπως τόνισε η ίδια, ενυπάρχουν κίνδυνοι στην παρατεταμένη διατήρηση των παρεμβατικών επιτοκίων της Fed σε χαμηλό επίπεδο για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ παραμένει αδύναμος, ενώ η αγορά εργασίας δείχνει να απορροφά το πλεονάζον (άνεργο) εργατικό δυναμικό με βραδύτερο ρυθμό, λόγοι για τους οποίους η σήμερα επιτροπή FOMC επέλεξε να περιμένει περισσότερα τεκμήρια διατηρήσιμης οικονομικής ανάκαμψης, προτού αυξήσει εκ νέου τα παρεμβατικά επιτόκια του δολαρίου, σύμφωνα με την ίδια.
Για τη Yellen, οι κίνδυνοι για την αμερικανική ανάπτυξη είναι «ισορροπημένοι, σε γενικές γραμμές», επισημαίνοντας ότι περισσότεροι άνθρωποι στις ΗΠΑ πλέον αναζητούν - και βρίσκουν - εργασία, «μια εξέλιξη που καλωσορίζουμε».
Η επικεφαλής της Fed τόνισε μεταξύ άλλων, ότι οι επενδύσεις των επιχειρήσεων στις ΗΠΑ παραμένουν αδύναμες, με την ανάπτυξη να ωφελείται κυρίως από την αύξηση στις καταναλωτικές δαπάνες.
Η Yellen επανέλαβε - ως αναφέρθηκε και στην επίσημη ανακοίνωση της Federal Reserve, νωρίτερα σήμερα - ότι έχει ενισχυθεί η περίπτωση για μια επικείμενη αύξηση στα παρεμβατικά επιτόκια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης