Τελευταία Νέα
Διεθνή

Lautenschlaeger (ΕΚΤ): Όχι άλλα μέτρα ποσοτικής χαλάρωσης - Υπομονή να λειτουργήσουν τα υφιστάμενα

Lautenschlaeger (ΕΚΤ): Όχι άλλα μέτρα ποσοτικής χαλάρωσης - Υπομονή να λειτουργήσουν τα υφιστάμενα
Η νομισματική πολιτική από μόνη της είναι ανεπαρκής για να επιφέρει ανάπτυξη διαρκείας, λόγος για τον οποίο εναπόκειται στις κυβερνήσεις να εισαγάγουν και να εφαρμόσουν κατάλληλα αναπτυξιακά μέτρα
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) είναι προτιμότερο να απόσχει από νέα μέτρα ποσοτικής και νομισματικής χαλάρωσης, δίδοντας χρόνο στην ήδη εφαρμοζόμενη πολιτική της να δράσει υπέρ της ανάπτυξης και του πληθωρισμού.
Αυτό ανέφερε την Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2016 το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, Sabine Lautenschlaeger, σύμφωνα με την οποία τα αρνητικά παρεμβατικά επιτόκια του ευρώ και το πρόγραμμα μηνιαίας αγοράς ομολόγων αξίας 80 δισ. ευρώ έχουν αρχίσει να αποδεικνύονται αποτελεσματικά.
Κατά την άποψη της ιδίας, περισσότερη ποσοτική χαλάρωση και νομισματική τόνωση διακινδυνεύει να καταστήσει τα μέτρα πλήρως αναποτελεσματικά, ενδεχομένως μεγεθύνοντας παράλληλα τις αρνητικές τους παρενέργειες.
«Αντί για νέα και πάντοτε περισσότερο ακραία μέτρα, χρειαζόμαστε λίγη υπομονή... μέχρι να είμαστε σε θέση για μια τελευταία αποτίμηση του προγράμματος αγοράς ομολόγων», τόνισε χαρακτηριστικά η Lautenschlaeger.
Για την ίδια, τα αρνητικά παρεμβατικά επιτόκια βαραίνουν τους αποταμιευτές, τις τράπεζες και τις ασφαλιστικές εταιρείες, ενώ μπορούν να δημιουργήσουν «φούσκες» αποτιμήσεων σε διάφορες αγορές, αλλά και να μειώσουν την πίεση προς τις κυβερνήσεις να δράσουν μεταρρυθμιστικά στις οικονομίες που διαχειρίζονται.
Η Lautenschlaeger διευκρίνισε, ότι παρά τους κινδύνους και τις παρενέργειες, συνεχίζει να θεωρεί δικαιολογημένο μέτρο της ΕΚΤ τα αρνητικά επιτόκια, υπό τις τρέχουσες οικονομικές συνθήκες.
Προειδοποίησε, ότι η νομισματική πολιτική από μόνη της είναι ανεπαρκής για να επιφέρει ανάπτυξη διαρκείας, λόγος για τον οποίο εναπόκειται στις κυβερνήσεις να εισαγάγουν και να εφαρμόσουν κατάλληλα αναπτυξιακά μέτρα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης