Τελευταία Νέα
Διεθνή

Dijsselbloem: Οι επώδυνες μεταρρυθμίσεις και η λιτότητα δημιούργησαν πρόσφορο έδαφος για λαϊκισμούς

Dijsselbloem: Οι επώδυνες μεταρρυθμίσεις και η λιτότητα δημιούργησαν πρόσφορο έδαφος για λαϊκισμούς
«Η χειρότερη αντίδραση απέναντι σε υπαρκτά προβλήματα είναι να επαναλάβει κανείς τις παλιές απαντήσεις για περισσότερη και βαθύτερη ενοποίηση»
Οι επώδυνες μεταρρυθμίσεις και οι πολιτικές λιτότητας δημιούργησαν πρόσφορο έδαφος για λαϊκισμούς, υποστήριξε ο πρόεδρος του Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem.
Στο πλαίσιο της ομιλίας του στο ετήσιο συνέδριο του ινστιτούτου Bruegel, ο υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας πως ο λαϊκισμός μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνον αν οι πολίτες της Ε.Ε. απολαμβάνουν περισσότερη «ειλικρίνεια και Δικαιοσύνη».
«Η Ε.Ε. τις τελευταίες δεκαετίες έχει οικοδομηθεί με μεγάλα ιστορικά βήματα.
Έλαβε πολλά ρίσκα που αποδυνάμωσαν ολόκληρο το κατασκεύασμα.
Οπότε καλό είναι να μην κάνει ακόμα πιο μεγάλα άλματα στο σκοτάδι, όπως έγινε και στο παρελθόν.
Η απάντησή μου στον λαϊκισμό δεν είναι μια διάλεξη για το πώς μπορούμε να βελτιώσουμε το διοικητικό πλαίσιο της Ένωσης.
Και η απάντησή μου δεν είναι να σκεφτούμε ένα άλλο μεγάλο έργο που απαιτεί μια βαθιά βουτιά στα νερά της ολοκλήρωσης.
Όχι τώρα, σε μια εποχή που οι βασικές αρχές μας είναι τόσο ασταθείς και οι άνθρωποι αμφισβητούν τη νομιμότητα της Ε.Ε. στο σύνολό της.
Η χειρότερη απάντηση σε πραγματικά προβλήματα είναι να επαναλάβει απλώς την παλιά απάντηση της όλο και βαθύτερης ολοκλήρωσης», υποστήριξε ο αξιωματούχος, σύμφωνα με την ολλανδική εφημερίδα Τrow, ενώ συμπλήρωσε:
«Οι καιροί δεν προσφέρονται για νέες χίμαιρες.
Η χειρότερη αντίδραση απέναντι σε υπαρκτά προβλήματα είναι να επαναλάβει κανείς τις παλιές απαντήσεις για περισσότερη και βαθύτερη ενοποίηση.
Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να εξηγήσουμε τι είναι η Ευρώπη και τι δεν είναι. Να ενισχύσουμε και να φέρουμε σε πέρας αυτό που έχουμε.
Να προστατεύσουμε τα εξωτερικά μας σύνορα ώστε να μπορέσουμε να θέσουμε υπό έλεγχο την μετανάστευση και την ενσωμάτωση.
Να μεταρρυθμίσουμε το κράτος πρόνοιας που έχουμε ώστε να είναι ωφέλιμο για όλες τις γενιές».
Επίσης, δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις απανωτές κρίσεις που ταλανίζουν το οικοδόμημα της Ε.Ε., όπως η προσφυγική, η οικονομική αλλά, πλέον, και η τρομοκρατική απειλή:
«Η προσφυγική κρίση και η τρομοκρατική απειλή που ήλθαν παράλληλα με την χρηματοπιστωτική κρίση, μας έδειξαν με τον πιο επώδυνο τρόπο πως δεν είμαστε σε θέση να εγγυηθούμε στους πολίτες το επίπεδο ευημερίας και ασφάλειας που εύλογα μας ζητούν.
Αισθάνονται πως η ΕΕ δεν είναι η λύση για τα προβλήματά τους».
Στη συνέχεια, ο Ολλανδός τόνισε πως «η Ευρώπη υποφέρει από ένα μετατραυματικό σύνδρομο στρες», με το οποίο «κάθε μικρή αναποδιά αντιμετωπίζεται αμέσως ως ένας προάγγελος μιας καινούριας, μεγάλης, κρίσης».
«Πάρτε για παράδειγμα την νευρικότητα στα χρηματιστήρια στις αρχές του χρόνου ή την αντίδραση των αγορών μετά το δημοψήφισμα για το Brexit.
Ακόμα και η παραμικρή αρνητική εξέλιξη, αντιμετωπίζεται αμέσως ως η απαρχή μιας νέας κρίσης».
Καταλήγοντας, εξέφρασε την ανάγκη η Ευρωπαϊκή Ένωση να σταματήσει να σταματήσει να χρησιμοποιείται ως «αποδιοπομπαίος τράγος» από αυτούς που έχουν να λάβουν δύσκολες αποφάσεις.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης