Τελευταία Νέα
Διεθνή

Sky News: Ένταση ανάμεσα σε Βόρεια και Νότια Κορέα με αφορμή την αυτομόληση διπλωμάτη στη Σεούλ

Sky News: Ένταση ανάμεσα σε Βόρεια και Νότια Κορέα με αφορμή την αυτομόληση διπλωμάτη στη Σεούλ
Ο Τhae Yong Ho, που ήταν αναπληρωτής πρέσβης της Βόρειας Κορέας στο Λονδίνο, είναι ο πιο υψηλόβαθμος διπλωμάτης που αυτομόλησε στη Ν. Κορέα
Η Β. Κορέα περιέγραψε έναν υψηλόβαθμο διπλωμάτη, ο οποίος αυτομόλησε στη Νότια Κορέα σαν ένα «ανθρώπινο απόβρασμα», ισχυριζόμενη και ότι καταζητείται για σειρά εγκλημάτων, αναφέρει το Sky News.
Πρόκειται για τον Thae Yong Ho, που όπως ανακοινώθηκε από τη Νότια Κορέα έφτασε στη χώρα με την οικογένειά του, ενώ ήταν αναπληρωτής πρέσβης της Βόρειας Κορέας στο Λονδίνο.
Στην επίσημη ανακοίνωση της Β. Κορέας αναφέρεται ότι τον Ιούνιο του 2016 είχε ζητηθεί από τον Thae να επιστρέψει στη χώρα του για να ανακριθεί για μία σειρά εγκλημάτων.
Οι κατηγορίες που τον βαραίνουν είναι ότι καπηλεύτηκε κυβερνητικά κεφάλαια, διέρρευσε εμπιστευτικές πληροφορίες και επιτέθηκε σεξουαλικά σε ανήλικο.
Το Πρακτορείο Κεντρικών Ειδήσεων της Κορέας (KCNA) μετέδωσε ότι «θα έπρεπε να τιμωρηθεί με βάση τον νόμο για τα εγκλήματα που διέπραξε, αλλά απέρριψε εκτός από την πατρίδα του και τους συγγενείς του, αποφασίζοντας να διαφύγει για να σώσει τον εαυτό του και δείχνοντας έτσι ότι είναι ένα ανθρώπινο απόβρασμα, που δεν διαθέτει αφοσίωση, συνείδηση και ηθική, στοιχεία που απαιτούνται από όλα τα ανθρώπινα όντα».
Κατηγόρησε επίσης τη Σεούλ ότι χρησιμοποιεί την αυτομόληση του Thae για να προσβάλλει την κυβέρνηση της Βόρειας Κορέας.
Στράφηκε επίσης και κατά της βρετανικής κυβέρνησης, επειδή δεν εξέδωσε τον Thae στη Βόρεια Κορέα.
Συγκεκριμένα υποστήριξε ότι η Μ. Βρετανία νόθευσε την εικόνα της ως νομοταγούς χώρας από τη στιγμή που παρέδωσε φυγόδικους χωρίς διαβατήρια για να γίνουν μαριονέτες της Νότιας Κορέας.
Ο Τhae είναι ο πιο υψηλόβαθμος διπλωμάτης που αυτομόλησε στη Ν. Κορέα.
Το 1997 ο Βορειοκορεάτης πρέσβης στην Αίγυπτο εγκαταστάθηκε στις ΗΠΑ.
Τεχνικά, η Βόρεια και η Νότια Κορέα παραμένουν σε πόλεμο, καθώς η σύρραξη του 1950-1953 έληξε με ανακωχή και όχι με συνθήκη ειρήνης.
Σύμφωνα με την κυβέρνηση της Νότιας Κορέας 29 χιλιάδες άνθρωποι έχουν αυτομολήσει στη χώρα από τη Βόρεια Κορέα στα χρόνια που ακολούθησαν τον πόλεμο.
Η Πιονγκγιάνγκ συχνά κατηγορεί τη Νότια Κορέα ότι απαγάγει πολίτες της ή, τους ενθαρρύνει για να αυτομολήσουν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης