Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters: Έφτασε η ώρα τόνωσης της παγκόσμιας οικονομίας μέσω φιλόδοξων δημοσιονομικών προγραμμάτων

Reuters: Έφτασε η ώρα τόνωσης της παγκόσμιας οικονομίας μέσω φιλόδοξων δημοσιονομικών προγραμμάτων
Ο πλέον αποτελεσματικός τρόπος δημοσιονομικής τόνωσης της ανάπτυξης κρίνονται τα δημόσια έργα υποδομών και η αύξηση του κατώτατου μισθού
Η οικονομική ανάπτυξη και ο πληθωρισμός παγκοσμίως θα μειωθούν περαιτέρω κατά τη διάρκεια του 2016 παρά την υιοθέτηση μέτρων πρωτοφανούς ποσοτικής χαλάρωσης μέσω και αρνητικών επιτοκίων από τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες του πλανήτη.
Σε αυτό το δυσοίωνο οικονομικό μέλλον, η συντριπτική πλειονότητα 86% των εκατοντάδων οικονομολόγων που έλαβαν μέρος σε παγκόσμια έρευνα του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters την τελευταία εβδομάδα θεωρούν ότι έφτασε η ώρα ανάληψης φιλόδοξων δημιοσιονομικών μέτρων υπέρ της ανάπτυξης από τις μεγάλες ανεπτυγμένες οικονομίες του πλανήτη, αντί για περισσότερο επιθετική νομισματική χαλάρωση.
Σύμφωνα με το Reuters, οι ανεπτυγμένες οικονομίες θα μπορούσαν να ακολουθήσουν το παράδειγμα που έδωσε ο Καναδάς τον περασμένο μήνα, υιοθετώντας ένα πακέτο δημοσιονομικών μέτρων τόνωσης της μακροπρόθεσμης ανάπτυξης της χώρας.
Σύμφωνα με τους περισσότερους οικονομολόγους που έλαβαν μέρος στην έρευνα του Reuters, ως ο πλέον αποτελεσματικός τρόπος δημοσιονομικής τόνωσης κρίνονται τα δημόσια έργα υποδομών και η αύξηση του κατώτατου μισθού, αλλά και οι μόνιμες μειώσεις φόρου και η αύξηση των δαπανών στην Παιδεία και στις οικονομικές μεταρρυθμίσεις.
Η παγκόσμια ανάπτυξη αναμένεται να διαμορφωθεί σε περίπου 3% εφέτος και σε 3,3% το 2017, δηλαδή περίπου δύο ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερα από τον ρυθμό ανάπτυξης που καταγραφόταν προ οκταετίας, πριν την έναρξη της κρίσης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης