Τελευταία Νέα
Διεθνή

Economist: Αναπόφευκτη μια χρεοκοπία της Βενεζουέλας – Θα παρουσιάσει χρηματοδοτικό κενό 30 δισ. δολ. το 2016

Economist: Αναπόφευκτη μια χρεοκοπία της Βενεζουέλας – Θα παρουσιάσει χρηματοδοτικό κενό 30 δισ. δολ. το 2016
Αν και η Βενεζουέλα κατάφερε να αποπληρώσει 2,3 δισ. δολάρια προς ομολογιούχους, κυρίως διαχειριστές κεφαλαίων και επενδυτές που ειδικεύονται στο χρέος αναδυόμενων αγορών, ωστόσο τα προβλήματα για τη χώρα της Λατινικής Αμερικής δεν φαίνεται να τελειώνουν.
Όπως σημειώνεται σε δημοσίευμα του Economist, ο κίνδυνος χρεοκοπίας της Βενεζουέλας λόγω των εναπομεινάντων 64 δισ. δολ. ομολόγων της σε ξένο νόμισμα έχει αυξηθεί έντονα.
Στο δεύτερο ήμισυ του 2016, η κυβέρνηση της Βενεζουέλας και η PDVSA, η κρατική πετρελαϊκή εταιρεία, πρέπει να αποπληρώσουν 6 δισ. δολ. σε πιστωτές (διάγραμμα).



Με το πετρέλαιο της Βενεζουέλας, που αποτελεί τη μόνη εξαγωγή της, να πωλείται μόλις στα 25 δολάρια το βαρέλι, η κύρια πηγή ξένου συναλλάγματος της χώρας αρχίζει να εξαντλείται.
«Πλέον, είναι θέμα χρόνου πότε θα χρεοκοπήσει και όχι αν θα χρεοκοπήσει», σημειώνει ο Russ Dallen της Latinvest, μιας επενδυτικής τράπεζας.
Με τα πρόσφατα χαμηλά στην τιμή του πετρελαίου της, η Βενεζουέλα θα κερδίσει 22 δισ. δολάρια από τις εξαγωγές της φέτος, μια πτώση 77% έναντι του 2012.
Η κυβέρνηση έχει μέχρι τώρα προχωρήσει σε περιορισμούς των εισαγωγών στο μισό έναντι του 2012.
Αυτό σε συνδυασμό με τους ελέγχους στις τιμές και ένα περίεργο σύστημα πολλαπλών συναλλαγματικών ισοτιμιών, έχει οδηγήσει σε ελλείψεις σε βασικά είδη, όπως το ρύζι ή το χαρτί τουαλέτας.
Είναι δύσκολο να δει κανείς, σημειώνει ο Economist, πώς οι εισαγωγές μπορούν να πιεστούν περαιτέρω χωρίς να προκληθεί κοινωνική έκρηξη.
Ακόμη όμως και με τις εξαγωγές σε πολύ χαμηλά επίπεδα, η Βενεζουέλα εκτιμάται ότι θα παρουσιάσει χρηματοδοτικό κενό άνω των 30 δισ. δολαρίων το 2016, με τα προς πώληση assets αξίας 52 δισ. δολ. να συρρικνώνονται ταχύτατα.
Ένα σημαντικό μέρος των αποθεματικών της είναι με τη μορφή χρυσού, ο οποίος διακρατείται στα θησαυροφυλάκια της κεντρικής τράπεζας της Βενεζουέλας, ένα δυσκίνητο μέσο πληρωμής.
Ο πρώην πρόεδρος Chavez, σε μια κίνηση εθνικιστικής χειρονομίας, έφερε 160 τόνους στη Βενεζουέλα από το εξωτερικό και τώρα τουλάχιστον 27 τόνοι εκτιμάται ότι έχουν χρησιμοποιηθεί για την εξυπηρέτηση του χρέους της χώρας.
Ο πρόεδρος Maduro τώρα παραδέχεται ότι η Βενεζουέλα αντιμετωπίζει μια οικονομική καταστροφή.
Μάλιστα, προχώρησε σε αύξηση της τιμής του πετρελαίου και μείωσε τον αριθμό των επίσημων συναλλαγματικών ισοτιμιών από τρεις σε δύο.
Η ισχυρότερη ισοτιμία για το μπολιβάρ έχει οριστεί στα 10 ανά δολάριο από το 6,3.
Αυτό ωστόσο αφήνει το πετρέλαιο της Βενεζουέλας να είναι το πιο φθηνό στον κόσμο.
Η χώρα, όμως, παραμένει χωρίς σχέδιο για την αποπληρωμή του χρέους της, πέραν των ευχών για μια ανάκαμψη της τιμής του πετρελαίου.
Το 2007 η Βενεζουέλα διέκοψε τη συνεργασία με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, μια πιθανή πηγή βοήθειας.
Θα μπορούσε να στραφεί στην Κίνα, που ήδη την έχει δανείσει πάνω από 50 δισ. δολ. και αναμένει αποπληρωμή σε πετρέλαιο.
Η Κίνα ίσως συμφωνήσει, με αντάλλαγμα πρόσβαση με ευνοϊκούς όρους στα πετρέλαια και ορυκτά της Βενεζουέλας.
Με την κινεζική βοήθεια και μια πιο ευνοϊκή αγορά πετρελαίου, είναι πιθανόν η Βενεζουέλα να αποφύγει τη χρεοκοπία, όμως αυτή η βοήθεια μπορεί να συνεπάγεται υψηλό τίμημα.

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης