Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κομισιόν: Να επιταχυνθεί η δημιουργία των hot spot - Πιέσεις για να καταστεί δυνατή η επαναπροώθηση μεταναστών στην Ελλάδα

Κομισιόν: Να επιταχυνθεί η δημιουργία των hot spot - Πιέσεις για να καταστεί δυνατή η επαναπροώθηση μεταναστών στην Ελλάδα
Επισημαίνεται ακόμα, η μεγάλη καθυστέρηση στο πρόγραμμα μετεγκατάστασης των προσφύγων
(upd)Τις πιέσεις της προς την Ελλάδα εντείνει η Κομισιόν, για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, καθώς η Ε.Ε. κάλεσε τη χώρα μας να βελτιώσει τις διαδικασίες και τις συνθήκες υποδοχής των αιτούμενων ασύλου, ώστε να γίνει δυνατή η επαναπροώθηση των μεταναστών προς τη χώρα, στο πλαίσιο μίας καλύτερης διαχείρισης της μεταναστευτικής κρίσης.
Μεταξύ των συστάσεών της προς την Ελλάδα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφέρεται "σε επείγοντα μέτρα που πρέπει να ληφθούν με στόχο μία πιθανή επανάληψη ορισμένων επαναπροωθήσεων στο πλαίσιο των ρυθμίσεων της συνθήκης του Δουβλίνου", η οποία προβλέπει ότι υπεύθυνη για την εξέταση των αιτήσεων παροχής ασύλου είναι η χώρα εισόδου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με έκθεση προόδου που παρουσιάσθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες.
Πολλές ενέργειες σχετικά με το μεταναστευτικό έχουν ξεκινήσει να υλοποιούνται, αλλά η πρόοδος επιτυγχάνεται με πολύ αργούς ρυθμούς, αναφέρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Η Ελλάδα τον Σεπτέμβριο ενημέρωνε την ευρωπαϊκή ηλεκτρονική βάση αποτυπωμάτων μόλις κατά 8%, ποσοστό που έφτασε το 78% τον Ιανουάριο και πρέπει να γίνει 100%, επισημαίνεται επίσης.
Τα αντίστοιχα ποσοστά για την Ιταλία ήταν 36% και 87% αντίστοιχα.
Οι μετανάστες που φτάνουν στην ΕΕ θα προστατεύονται εφόσον το δικαιούνται, αλλά δεν εναπόκειται σε αυτούς η απόφαση για το πού θα εγκατασταθούν, δηλαδή σε ποια από τα κράτη - μέλη. Αντίθετα, σημειώνεται στην έκθεση, οι μετανάστες που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις ασύλου θα επαναπατρίζονται.
Επισημαίνεται ακόμα, η μεγάλη καθυστέρηση στο πρόγραμμα μετεγκατάστασης των προσφύγων, το οποίο πρέπει «επειγόντως» να τρέξει, καθώς μόλις για 497 πρόσφυγες έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία.
«Τα κράτη - μέλη πρέπει να δείξουν αλληλεγγύη και υπευθυνότητα», αναφέρει το κείμενο.

Κομισιόν: Οι ελληνικές αρχές έχουν κάνει βελτιώσεις στη λειτουργία των hot spots

«Οι ελληνικές αρχές έχουν κάνει βελτιώσεις στη λειτουργία των hot spots και έχουν ολοκληρώσει τις τυπικές λειτουργικές διαδικασίες, αλλά και τη διαδικασία άμεσης μεταφοράς των ανθρώπων που αποβιβάζονται στα νησιά στα κέντρα καταγραφής», αναφέρετε σε έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη διαχείριση του προσφυγικού στην Ελλάδα, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα.
Συγκεκριμένα, η έκθεση επισημαίνει ότι η δημιουργία των hot spots στα ελληνικά νησιά (Λέσβος, Χίος, Σάμος, Λέρος και Κως) καθυστέρησε, διότι δεν υπήρχαν οι κατάλληλες υποδομές και οι εγκαταστάσεις έπρεπε να χτιστούν από την αρχή.
Το μόνο λειτουργικό hot spot βρίσκεται στη Λέσβο, ενώ όσον αφορά τις εγκαταστάσεις στα υπόλοιπα νησιά, συνεχίζονται οι εργασίες.
Για να επιτευχθεί ο στόχος λειτουργίας των hot spots έως τις 15 Φεβρουαρίου, ο ελληνικός στρατός έχει αναλάβει την ανοικοδόμησή τους.
Η Επιτροπή επισημαίνει ότι οι ελληνικές Αρχές έχουν κάνει βελτιώσεις στη λειτουργία των hot spots και έχουν ολοκληρώσει τις τυπικές λειτουργικές διαδικασίες, αλλά και τη διαδικασία άμεσης μεταφοράς των ανθρώπων που αποβιβάζονται στα νησιά στα κέντρα καταγραφής. Παράλληλα, η Frontex έχει αρχίσει τις παράκτιες περιπολίες στη Λέσβο, τη Χίο και τη Σάμο που έχουν φέρει αποτελέσματα.
Τονίζεται ότι έχει σημειωθεί «αξιοσημείωτη αύξηση» όσον αφορά το ποσοστό των μεταναστών από τους οποίους έχουν ληφθεί δακτυλικά αποτυπώματα (από 8% στο τέλος Σεπτεμβρίου 2015 σε 78% τον Ιανουάριο 2016).
Επιπλέον, από τη στιγμή που θα είναι πλήρως επιχειρησιακά και εξοπλισμένα, τα κέντρα πρώτης υποδοχής στην Ελλάδα, αναμένεται να φθάσουν σε συνολική ικανότητα λήψης δακτυλικών αποτυπωμάτων της τάξης των 11.000 ατόμων ημερησίως, αριθμός που υπερβαίνει κατά πολύ τους μέσους αριθμούς αφίξεων τον Ιανουάριο.
Παράλληλα, στην έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επισημαίνεται ότι ειδικοί εμπειρογνώμονες ελέγχουν τα ταξιδιωτικά έγγραφα για τον εντοπισμό πλαστών και παραποιημένων εγγράφων.
Η μετεγκατάσταση από την Ελλάδα 66.400 ατόμων που χρειάζονται διεθνή προστασία, όπως συμφωνήθηκε από τα κράτη μέλη, άρχισε με πολύ αργό ρυθμό μέχρι σήμερα έχουν γίνει μόνο 218 μετεγκαταστάσεις. Μόνο 15 κράτη μέλη προσέφεραν στην Ελλάδα συνολικά 1081 θέσεις για μετεγκατάσταση, ενώ 16 κράτη μέλη έχουν ορίσει υπαλλήλους-συνδέσμους για τη στήριξη της διαδικασίας επί τόπου.
Οι ελληνικές αρχές βελτιώνουν τις ικανότητές τους καταγραφής και έχουν ανοίξει δεύτερο γραφείο στη Σάμο όπου υπάρχει πλέον η υποδομή για παροχή καταλύματος και μεταφοράς, με τη στήριξη του ΔΟΜ και της UNHCR. Το Δεκέμβριο του 2015, η Επιτροπή ενέκρινε ένα πρόγραμμα 80 εκατ. ευρώ για την υποστήριξη της ικανότητας υποδοχής στην Ελλάδα, που περιλαμβάνει δίκτυο 20.000 θέσεων αιτούντων άσυλο υπό τη διαχείριση της UNHCR, καθώς και τη στήριξη της δημιουργίας 7.000 θέσεων στις περιοχές των κέντρων πρώτης υποδοχής.
Στο πλαίσιο αυτού του καθεστώτος, υπάρχουν σήμερα 16.400 διαθέσιμες θέσεις.
Εκτός από τις διαθέσιμες επί του παρόντος 7.181 θέσεις σε προσωρινές και πιο μακροπρόθεσμες εγκαταστάσεις στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, η Ελλάδα διαθέτει 10.447 θέσεις στην ηπειρωτική χώρα.
Ως εκ τούτου, ο συνολικός αριθμός των υφιστάμενων θέσεων υποδοχής στην Ελλάδα ανέρχεται επί του παρόντος σε 17.628. Ωστόσο, εξακολουθεί να υπάρχει έλλειψη 12.342 θέσεων σε σύγκριση με τις 50.000 νέες θέσεις για τις οποίες η Ελλάδα δεσμεύτηκε τον Οκτώβριο του 2015.
Από τις αρχές του 2015, η Ελλάδα έχει προβεί σε 16.131 αναγκαστικές επιστροφές και 3.460 υποστηριζόμενες οικειοθελείς επιστροφές οικονομικών μεταναστών που δεν είχαν δικαίωμα ασύλου στην Ευρώπη.
Ο αριθμός αυτός παραμένει ανεπαρκής στο πλαίσιο των άνω των 800.000 αφίξεων το 2015.

Αβραμόπουλος: Η Ελλάδα είναι εκτός Δουβλίνου από το 2011 - Δεν υπάρχει κίνδυνος αποβολής από τη Σένγκεν

«Η Ελλάδα είναι εκτός Δουβλίνου από το 2011. Ήρθε η ώρα να αλλάξει αυτό», δήλωσε ο επίτροπος Μετανάστευσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος, συμπληρώνοντας ότι αυτό δε «σημαίνει όμως μεταφορά ανθρώπων» πίσω στην Ελλάδα.
Παράλληλα απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο αποβολής της Ελλάδας από τη Συνθήκη Σένγκεν. 
Όπως εξήγησε, στόχος είναι να πληρούνται οι όροι, οι οποίοι δεν πληρούνταν για χρόνια αλλά όταν θα αρχίσουν πραγματοποιούνται επιστροφές θα ληφθεί υπόψη και η μεταναστευτική πίεση, έτσι ώστε να μην επιβαρυνθεί περαιτέρω η χώρα.
Ο Δ. Αβραμόπουλος τόνισε επίσης ο η Επιτροπή θα κάνει το Μάρτιο πρόταση για την αναθεώρηση του Δουβλίνου, καθώς το πλαίσιο αυτό δεν είναι πλέον το «κατάλληλο» για την αντιμετώπιση του προβλήματος.
«Το Δουβλίνο υπάρχει και πρέπει να το σεβαστούμε μέχρι να το αναθεωρήσουμε», κατέληξε ο Έλληνας επίτροπος.

Financial Times: Σχέδιο της Κομισιόν για επαναπροώθηση προσφύγων στην Ελλάδα - Εντείνεται η πίεση στην Αθήνα

Το σχέδιο της Κομισιόν για επαναπροώθηση προσφύγων στην Ελλάδα αποκαλύπτουν οι Financial Times, προκειμένου να ενταθεί η πίεση προς την Ελλάδα.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρουσιάσει λίστα με συγκεκριμένα μέτρα που αναμένει η Ελλάδα προκειμένου να ευθυγραμμιστούν με τα διεθνή πρότυπα οι εγκαταστάσεις της.
Στα μέτρα θα περιλαμβάνεται και η πρόβλεψη για επιτροπές που θα εξετάζουν τα αιτήματα για άσυλο.
Σύμφωνα με τους FT, η πίεση των Βρυξελλών για τις συνθήκες για τους αιτούντες άσυλο εντείνεται την ώρα που η Κομισιόν ξεκινά μια ξεχωριστή αξιολόγηση ων «ελλείψεων» των ελέγχων στα εξωτερικά σύνορα της Ελλάδας.
Όπως σημειώνεται, τα παραπάνω ενδέχεται να προκαλέσουν νέα δυσαρέσκεια στην Αθήνα, με την ελληνική κυβέρνηση είναι ήδη αγανακτισμένη με το βάρος που έχει επιφέρει στην χώρα η κρίση.
Η συνθήκη του Δουβλίνου, είναι το βασικό σημείο διαφωνίας, καθώς απαιτεί η χώρα μέλος στην οποία φθάνουν πρώτα οι πρόσφυγες, εν προκειμένω η Ελλάδα, να τους καταγράφει και να δέχεται την αίτησή τους για χορήγηση ασύλου.
Θεωρητικά, το Δουβλίνο επιτρέπει στους αιτούντες άσυλο που αργότερα κινούνται σε άλλες περιοχές του ευρωπαϊκού μπλοκ να επαναπροωθούνται στην ευρωπαϊκή χώρα στην οποία έφθασαν πρώτα, σημειώνει η βρετανική εφημερίδα.
Η Ελλάδα και άλλα κράτη έχουν κατηγορηθεί ότι δεν ανταποκρίνονται στις ευθύνες που τους αναλογούν βάσει της συμφωνίας του Δουβλίνου, με αποτέλεσμα οι μετανάστες να περνούν γρήγορα στη Γερμανία και σε άλλες χώρες-μέλη.
Ωστόσο οι απελάσεις προς την Ελλάδα, ουσιαστικά, έχουν απαγορευτεί από το 2011, όταν το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έκρινε πως το σύστημα χορήγησης ασύλου της χώρας είναι «εξευτελιστικό».
Στη συνέχεια εκδόθηκε απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, η οποία απαγορεύει στις χώρες μέλη να στείλουν τους ανθρώπους πίσω σε χώρες που ενδέχεται να έχουν «απάνθρωπη» ή «εξευτελιστική» αντιμετώπιση.
Η de facto εξαίρεση της Ελλάδας από τους κανόνες του Δουβλίνου έχει δημιουργήσει πρόβλημα στο σύστημα, τονίζουν οι Financial Times.
Παρά το γεγονός ότι η Ε.Ε. δεν έχει πολλά περιθώρια να πιέσει την Ελλάδα, οι αξιωματούχοι στηρίζονται στην απειλή λήψης δραστικότερων μέτρων, μεταξύ των οποίων η αποβολή από την Σένγκεν και η εγκατάλειψη των προσπαθειών για μοιραστούν στις διάφορες χώρες οι πρόσφυγες, ως «κίνητρο» για αλλαγή της ελληνικής στάσης.
Η Κομισιόν αναμένεται να παραδώσει σήμερα στην Ελλάδα μια λίστα με συγκεκριμένα μέτρα, προκειμένου να βελτιωθούν οι εγκαταστάσεις υποδοχής, οι υγειονομικές παροχές και να δημιουργηθεί ένα καλύτερο σύστημα επιτροπών οι ποίες θα εξετάζουν τις υποθέσεις ασύλου.
Επίσης θα ζητηθεί από την Ελλάδα να αναφέρει την πρόοδό της σε μηνιαία βάση.
Και όλα αυτά ενόψει της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής στις 18-19 Φεβρουαρίου.
Οι ευρωπαίοι ηγέτες θα ζητήσουν από τις χώρες που βρίσκονται στα σύνορα της Ε.Ε., όπως η Ελλάδα και η Ιταλία, να αρνηθούν την είσοδο σε όσους δεν έχουν υποβάλει αίτημα για άσυλο «παρά το ότι είχαν την ευκαιρία», όπως προκύπτει από το προσχέδιο συμπερασμάτων..
Η Σύνοδος Κορυφής θεωρείται από κορυφαίους αξιωματούχους της Ε,.Ε. ως η τελευταία ευκαιρία για να βελτιωθεί η στρατηγική της Ευρώπης απεναντι στην προσφυγική κρίση και να αρχίσουν οι προετοιμασίες για ένα Plan B, σε περίπτωση που απαιτηθούν την άνοιξη πιο δραστικά μέτρα για να σταματήσουν οι προσφυγικές ροές.
Ο Αλέξης Τσίπρας έχει ήδη εκφράσει τη δυσαρέσκειά του και προειδοποιεί ότι η Ελλάδα κινδυνεύει να μετατραπεί σε μια μαύρη τρύπα προσφύγων που θα παγιδευτούν στη χώρα, στην προσπάθειά τους να φτάσουν στις χώρες της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης.
Όπως σημειώνουν οι Financial Times, είναι διάχυτες οι υποψίες ότι η Κομισιόν εντείνει τις πιέσεις προς την ελληνική κυβέρνηση
«Το διαβάζω αυτό με πολιτικό τρόπο. Είναι ένας τρόπος για να απειληθεί η Ελλάδα», ανέφερε πολιτικός αναλυτής στους FT.

Πρώτη Ενημέρωση: 14:27, Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου)
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης