Τελευταία Νέα
Διεθνή

Economist: Γιατί πέφτουν οι τιμές των τραπεζικών μετοχών σε Ευρώπη και ΗΠΑ - Η Ελλάδα μέρος του προβλήματος

tags :
Economist: Γιατί πέφτουν οι τιμές των τραπεζικών μετοχών σε Ευρώπη και ΗΠΑ - Η Ελλάδα μέρος του προβλήματος
Tα αρνητικά επιτόκια της ΕΚΤ δρουν ως φόρος τραπεζικών κερδών
Στο ζήτημα της μεγάλης και ταχείας πτώσης των τιμών των τραπεζικών μετοχών στην Ευρώπη στέκεται άρθρο του έγκυρου βρετανικού περιοδικού Economist, σύμφωνα με το οποίο οι τραπεζικοί τίτλοι έχουν απωλέσει σχεδόν το ένα τέταρτο της αξίας τους μέχρι στιγμής στο 2016.
Επιχειρώντας να εξηγήσει καλύτερα τί συμβαίνει, ο Economist αναφέρει μια σειρά από λόγους που οδηγούν σε πτώση τις τραπεζικές μετοχές, μεταξύ άλλων η ανεπαρκής ανάπτυξη στις ευρωπαϊκές οικονομίες επί σειρά ετών, η οποία επηρεάζει την ανακτησιμότητα των δανείων που έχουν χορηγήσει οι τράπεζες, αυξάνοντας τις επισφαλείς απαιτήσεις τους.
Χαρακτηριστική περίπτωση - πλην της ελληνικής - αποτελεί η Ιταλία, στην οποία τα μη εξυπηρετούμενα τραπεζικά δάνεια υπολογίζεται ότι ανέρχονται στο 16,7% του συνόλου, έναντι πανευρωπαϊκού μέσου όρου 5,6%.
Ένας ακόμα λόγος που οι τραπεζικές μετοχές έχουν υποστεί μεγάλες απώλειες είναι και η Deutsche Bank, τα υπαρξιακά προβλήματα της οποίας αντικατοπτρίζονται τόσο στις μετοχές της (διαπραγματεύονται στο 40% της λογιστικής της αξίας), όσο και στα ομόλογά της, καθώς μεγαλώνει ο φόβος των επενδυτών ότι δεν θα καταφέρει να πληρώσει όλα τα κουπόνια στις υπό προϋποθέσεις μετατρέψιμες ομολογίες της (CoCos) αξίας 5 δισ. δολαρίων, που εκδόθηκαν στο πλαίσιο των νεων κανόνων διάσωσης των τραπεζών από τους επενδυτές και πελάτες της.
Μέρος του προβλήματος φέρονται να είναι και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι τράπεζες και η οικονομία της Ελλάδος, που αποτελεί διαρκή πηγή αποσταθεροποίησης της ευρωζώνης.
Ιδιαίτερη επιρροή φέρεται να έχει στο μέλλον των εμπορικών τραπεζών της Ευρώπης και η νομισματική πολιτική αρνητικών επιτοκίων του ευρώ που έχει υιοθετήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), καθώς δημιουργεί την προοπτική αρνητικών επιτοκίων για πολλά ακόμα χρόνια.
Αυτό, καθιστά αρνητικές και τις προοπτικές κερδοφορίας των εμπορικών τραπεζών, καθώς δεν μπορούν να περάσουν τα αρνητικά επιτόκια που αντιμετωπίζουν στους πελάτες τους, με αποτέλεσμα τα αρνητικά επιτόκια της ΕΚΤ να δρουν ως φόρος τραπεζικών κερδών.
Δεν είναι όμως μόνον η Ευρώπη που διαθέτει προβλήματα με τις τράπεζές της, καθώς σύμφωνα με εκτιμήσεις της Bank of America Merrill Lynch μέχρι στιγμής τα χρηματο-πιστωτικά ιδρύματα στις ΗΠΑ έχουν ανακοινώσει κέρδη τετάρτου τριμήνου 2015 μειωμένα κατά 4,2% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2014.
Όπως και να έχουν τα πράγματα, οι αγορές ανησυχούν για το ενδεχόμενο επιβράδυνσης της παγκόσμιας ανάπτυξης, που είναι ικανή να προκαλέσει μεγάλο πλήγμα στα επιχειρηματικά κέρδη και, κατά συνέπεια, στην ικανότητα των οφειλετών να τιμούν τις δανειακές τους υποχρεώσεις.

(Πρώτη Ενημέρωση: 19:13, Τρίτη 9 Φεβρουαρίου)
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης