Τελευταία Νέα
Διεθνή

IHS Insight: Τα χειρότερα έπονται για το πετρέλαιο – Θα φθάσει τα 20 δολάρια – Ο ρόλος της Σαουδικής Αραβίας

IHS Insight: Τα χειρότερα έπονται για το πετρέλαιο – Θα φθάσει τα 20 δολάρια – Ο ρόλος της Σαουδικής Αραβίας
Η Σαουδική Αραβία μπορεί να επηρεάσει τις τιμές, ανάλογα με την ποσότητα πετρελαίου που απελευθερώνει στις αγορές
Απώλειες μεγαλύτερες του 70% καταγράφει το πετρέλαιο από τα επίπεδα που βρισκόταν το καλοκαίρι του 2014, κινούμενο τώρα πέριξ των 28 δολαρίων το βαρέλι.
Ωστόσο, τα χειρότερα έπονται για το πετρέλαιο, σύμφωνα με τον επικεφαλής οικονομολόγο της IHS Insight, Nariman Behravesh, ο οποίος τονίζει είναι απολύτως εφικτό η τιμή του «μαύρου χρυσού» να φθάσει στα 20 δολάρια το βαρέλι.
Αν και όπως σημειώνει, αν συμβεί κάτι τέτοιο, θα είναι προσωρινό, διότι σε αυτά τα επίπεδα τιμών μεγάλο μέρος της παραγωγής δεν θα είναι επικερδές, σημείωσε με δηλώσεις του στο Business Insider από το Νταβός της Ελβετίας.
Η Σαουδική Αραβία αναμφισβήτητα πλήττει ακόμη και τη δική της οικονομία, διότι παράγει τόσο πολύ πετρέλαιο που μπορεί να αλλάξει τις τιμές με βάση την ποσότητα που απελευθερώνει στην αγορά.
Το σύνολο της οικονομίας της Σαουδικής Αραβίας έχει χτυπηθεί βαρύτατα και μάλιστα ανακοίνωσε ότι το έλλειμμα για το 2015 «χτύπησε» το ποσό των 98 δισ. δολαρίων, καθώς δαπανά περισσότερα χρήματα από όσα λαμβάνει και αυτό κυρίως εξαιτίας των χαμηλών τιμών του πετρελαίου.
Έτσι, η Σαουδική Αραβία έχει τη δύναμη να δώσει ώθηση στην οικονομία της με μια απλή αλλαγή πολιτικής.
Όπως ανέφερε ο κ. Behravesh, ο πόνος που αισθάνεται διατηρώντας χαμηλά τις τιμές του πετρελαίου δεν θα σταματήσει για τη χώρα αν δεν σταματήσει την προσφορά πετρελαίου σύντομα.
«Οι Σουαδάραβες θέλουν να παίξουν το "μεγάλης διάρκειας παιχνίδι". Ενώ ο προϋπολογισμός τους είναι υπό πίεση, ακόμη έχουν άφθονα συναλλαγματικά αποθέματα και θα μπορέσουν να κρατηθούν για ακόμη ένα με δύο χρόνια», σημειώνει και προσθέτει ότι «νικητές είναι οι καταναλωτές πετρελαίου στον αναπτυγμένο κόσμο, αλλά και στις αναδυόμενες αγορές, όπως για παράδειγμα η Ινδία».
Οι ηττημένοι, από την άλλη, σύμφωνα με τον επικεφαλής οικονομολόγο της IHS Insight είναι οι παραγωγοί με υψηλό κόστος, όπως η Ρωσία και η Βενεζουέλα.
Ο κ. Behravesh αναφέρθηκε και στην Κίνα, σημειώνοντας ότι η οικονομία της επιβραδύνεται για καιρό και το υψηλό της χρέος, όπως και η περίσσεια βιομηχανική της ικανότητα είναι πολύ γνωστά προβλήματα.
Ο πραγματικός λόγος για τα πρόσφατα χρηματοοικονομικά προβλήματα της Κίνας είναι η χρηματιστηριακή φούσκα και η χαοτική απάντηση της κυβέρνησης στην κατάρρευση και τις έντονες πτωτικές πιέσεις στο χρηματιστήριο, κάτι που σύμφωνα με τον Behravesh έχει πλήξει τις αγορές και έχει υποβαθμίσει την εμπιστοσύνη στις αρχές της Κίνας.
«Η έκθεση του αναπτυγμένου κόσμου στην Κίνα είναι σχετικά μικρή», σημειώνει και προσθέτει ότι σε περίπτωση που η Κίνα μπορέσει να σταθεροποιήσει τη χρηματοοικονομική της αγοράς, τότε και οι παγκόσμιες αγορές θα ανακτήσουν την ηρεμία τους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης