Τελευταία Νέα
Διεθνή

Draghi: Προτεραιότητα τα NPLs για να πετύχει η ανακεφαλαιοποίηση - Τέσσερις όροι για συμμετοχή της Ελλάδας στο QE

tags :
Draghi: Προτεραιότητα τα NPLs για να πετύχει η ανακεφαλαιοποίηση - Τέσσερις όροι για συμμετοχή της Ελλάδας στο QE
O διοικητής της ΕΚΤ ενημέρωσε το Ευρωκοινοβούλιο για τις προθέσεις της κεντρικής τράπεζας
(upd3)Οι ελληνικές τράπεζες πιθανότητα να μην χρειαστούν και τα 25 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίησή τους, δήλωσε από το βήμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο διοικητής της ΕΚΤ, Mario Draghi, ενώ ξεκαθάρισε ότι έχει αποκλειστεί το ενδεχόμενο bail in στις καταθέσεις. 
O διοικητής της ΕΚΤ χαρακτήρισε προτεραιότητα την αντιμετώπιση του προβλήματος των κόκκινων δανείων
, προκειμένου να ολοκληρωθεί επιτυχώς η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών και να αρθούν σταδιακά τα capital controls.
Απαντώντας σε ερώτηση του ευρωβουλευτή της ΝΔ, Γιώργου Κύρτσου, ο κεντρικός τραπεζίτης τόνισε ότι η επιτυχής κατάληξη του διαλόγου θα οδηγήσει στην επιτυχία της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.
Ο Draghi τάχθηκε κατά της συνολικής προστασίας της πρώτης κατοικίας, τονίζοντας ότι δεν είναι βιώσιμη δημοσιονομικά, ενώ παράλληλα είναι ηθικά εσφαλμένη.
Όπως εξήγησε, πρέπει να επανέλθει η νοοτροπία αποπληρωμής των χρεών, διαφορετικά το τραπεζικό σύστημα δεν μπορεί να λειτουργήσει ορθώς.
O διοικητής της ΕΚΤ χαρακτήρισε ισχυρό το τρέχον ελληνικό πρόγραμμα, ενώ υπογράμμισε την ανάγκη να ληφθούν μέτρα για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων στις ελληνικές τράπεζες.
Με βάση τις προϋποθέσεις, στο εγγύς μέλλον τα ελληνικά ομόλογα θα είναι μέρος του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, δήλωσε ο Draghi.
Ο Draghi έθεσε τέσσερις όρους για τη συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων
1) να βρίσκεται σε πρόγραμμα προσαρμογής
2) να τηρεί τους στόχους του προγράμματος
3) να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις
4) να έχει την ανάλογη πιστοληπτική ικανότητα
Συζητάμε αν ο ELA πρέπει να παραμείνει ένα εθνικό θέμα, σημείωσε ο Draghi.
«Ενδεχομένως πρέπει να εξελιχθεί σε ένα μέσο του ευρωσυστήματος», ανέφερε ο διοικητής της ΕΚΤ για τον μηχανισμό έκτακτης ρευστότητας.
Επίσης προανήγγειλε αποχώρηση της ΕΚΤ από την τρόικα, τονίζοντας ότι ο ρόλος της κεντρικής τράπεζας δεν θα διαρκέσει για πάντα.
Επίσης ο Draghi ξεκαθάρισε ότι η ΕΚΤ δεν παρακρατά τα κέρδη από τα ελληνικά ομόλογα.
Όπως εξήγησε, "Τα κέρδη που κατέγραψε η ΕΚΤ από ελληνικά κρατικά ομόλογα που είχαν αγοραστεί από την ΕΚΤ στο πλαίσιο του προγράμματος SMP διανέμονται στις εθνικές κεντρικές τράπεζες και στη συνέχεια μεταφέρονται στους εθνικούς προϋπολογισμούς.

Για τη νομισματική πολιτική
Η ΕΚΤ θα επανεξετάσει τη νομισματική της πολιτική στη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου, επανέλαβε ο διοικητής της ΕΚΤ, κατά την τοποθέτησή του στην Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων. 
Ο κεντρικός τραπεζίτης σημείωσε ότι η αύξηση του πληθωρισμού κοντά στον στόχο που έχει θέσει η ΕΚΤ, θα χρειαστεί περισσότερο χρόνο από όσο είχε υπολογίσει η κεντρική τράπεζα τον Μάρτιο, όταν ανακοίνωσε το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.
«Θα παρακολουθούμε προσεκτικά τους κινδύνους για τη σταθερότητα των τιμών, οι οποίοι καθυστερούν την επιστροφή του πληθωρισμού στα επιθυμητά επίπεδα, δηλαδή κοντά στο 2%», υπογράμμισε ο Draghi απευθυνόμενος στους ευρωβουλευτές.
Εάν το εκτελεστικό συμβούλιο καταλήξει στο συμπέρασμα ότι απειλείται μεσοπρόθεσμα η σταθερότητα των τιμών, τότε η ΕΚΤ θα κάνει χρήση όλων των εργαλείων που έχει στη διάθεσή της, επανέλαβε ο κεντρικός τραπεζίτης.
Όπως σημείωσε, η ΕΚΤ έχει αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο να συνεχιστεί το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και μετά τα τέλη Σεπτεμβρίου του 2016 προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος για τον πληθωρισμό.
Επίσης είναι πιθανό να ληφθούν και άλλα μέτρα πέραν του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης (QE).
Όσον αφορά την πορεία της ανάκαμψης στην Ευρωζώνη, ο Draghi σημείωσε ότι προχωρά με μέτριους ρυθμούς.
Η οικονομική δραστηριότητα έχει δείξει έναν βαθμό ανεκτικότητας στις εξωτερικές επιρροές που τείνουν να επηρεάζουν αρνητικά τη ζήτηση.
Ωστόσο το καθοδικό ρίσκο από την πορεία της παγκόσμιας ανάπτυξης είναι ξεκάθαρο, σημείωσε ο Draghi.

Ο ρόλος της ΕΚΤ στα προγράμματα διάσωσης
Στη συνέχεια ο Draghi αναφέρθηκε στα προγράμματα προσαρμογής και τον ρόλο που έχει διαδραματίσει η ΕΚΤ στις διαπραγματεύσεις και στην εποπτεία της εφαρμογής τους.
Για να κατανοήσει κανείς τον ρόλο της ΕΚΤ στα προγράμματα διάσωσης, θα πρέπει να ανακαλέσει στη μνήμη του τις συνθήκες κάτω από τις οποίες υιοθετήθηκαν.
Τα κράτη που μπήκαν σε πρόγραμμα, στράφηκαν για βοήθεια στην Κομισιίν και το ΔΝΤ.
Επίσης ζητήθηκε από την ΕΚΤ να συνεισφέρει σε μια περίοδο που η Ευρώπη το χρειαζόταν όσο ποτέ, εξήγησε ο Draghi.
‘Εκτοτε η ΕΚΤ προσφέρει τις συμβουλές της στις πέντε χώρες που υιοθέτησαν πρόγραμμα προσαρμογής.
«Ωστόσο δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι εθνικές κυβερνήσεις είναι υπεύθυνες για την εφαρμογή των προγραμμάτων, ενώ η τελική ευθύνη για τον σχεδιασμό και τις εκταμιεύσεις των δόσεων, επαφίεται στο Eurogroup», εξήγησε ο κεντρικός τραπεζίτης.
Από το 2010, τρείς χώρες ολοκλήρωσαν με επιτυχία τα προγράμματα , με την Ιρλανδία να αποτελεί ένα πολύ καλό παράδειγμα για τον τρόπο με τον οποίο το μνημόνιο μπορεί να οδηγήσει στην απαραίτητη προσαρμογή και να αποκαταστήσει την χρηματοοικονομική σταθερότητα.
«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα προγράμματα είναι επίπονα. Ωστόσο δεν πρέπει να επιρρίπτουμε την ευθύνη για τις καταστροφές από τη φωτιά στην πυροσβεστική», ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Η ΕΚΤ δρα με βάση τους κανόνες, το νομικό της πλαίσιο και την αρχή της ανεξαρτησίας. Αυτό έκανε με την Ιρλανδία, το ίδιο κάνει με Ελλάδα και Κύπρο», σημείωσε ο Draghi.
Τέλος, ο διοικητής της ΕΚΤ υπογράμμισε την ανάγκη να ολοκληρωθεί η τραπεζική ένωση, προκειμένου να διασφαλιστεί η σταθερότητα και να αποφευχθούν ανάλογες διασώσεις στο μέλλον.

Πρώτη ενημέρωση: 10:59, Πέμπτη 12 Νοεμβρίου 2015

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης