Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Η Άβαξ μεταφέρει συμμετοχές στην Άβαξ Παραχωρήσεις για καλύτερη αποτύπωση της αξίας

Η Άβαξ μεταφέρει συμμετοχές στην Άβαξ Παραχωρήσεις για καλύτερη αποτύπωση της αξίας
Στις κατασκευές η Διοίκηση αναμένει σημαντική άνοδο στις δραστηριότητας του Τομέα, με νέα έργα που ενσωματώνουν διευρυμένα περιθώρια κέρδους
Σχετικά Άρθρα
Στη μεταφορά των συμμετοχών του προς την 100% θυγατρική ΑΒΑΞ Παραχωρήσεις μαζί με τον συνδεδεμένο τραπεζικό δανεισμό, προχωρά η Άβαξ, προκειμένου να γίνει πιο ευκρινής η δομή και η αξία του χαρτοφυλακίου παραχωρήσεων και ΣΔΙΤ του Ομίλου.
Η διοίκηση παρουσίασε στους αναλυτές τα αποτελέσματα και σύμφωνα με ενημέρωση αναφέρθηκε στις νέες επενδύσεις, όπου ο όμιλος κινείται σε πολλαπλά μέτωπα και πιο συγκεκριμένα:

-Προεπιλογή σε διαγωνισμούς 25 έργων ΣΔΙΤ, συνολικoύ προϋπολογισμού 3,5-4,0 δισ. ευρώ
-Κατάθεση Πρότυπης Πρότασης για επεκτάσεις Αττικής Οδού, με μορφή παραχώρησης
-Μεγαλύτερη ευελιξία στη χρηματοδότηση νέων επενδύσεων από την ΑΒΑΞ με στοχευόμενο βαθμό απόδοσης equity IRR μεταξύ 9-14%
-Στην Ενέργεια συνεχίζει την πορεία ανάπτυξης της 100% θυγατρικής Ixion Energy με στοχευόμενο equity IRR 10-15% μέσα από:
*νέα έργα ΑΠΕ και αποθήκευσης ενέργειας
*δημόσιο δίκτυο σταθμών φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων Plug Λειτουργία
*έργα εξοικονόμησης ενέργειας (φωτοβολταϊκά στέγης κτιρίων)
*διαχείριση ενέργειας (trading)
-Στον τομέα του Real Estate εστιάζει σε οικιστικές αναπτύξεις με υψηλές στοχεύσεις IRR.

Οι Κατασκευές, οι Συμμετοχές και οι νέες Επενδύσεις είναι οι δραστηριότητες που, σύμφωνα με τη διοίκηση του Ομίλου ΑΒΑΞ αποτελούν τους πυλώνες ανάπτυξης της εταιρίας.
Το υψηλό ανεκτέλεστο υπόλοιπο έργων, η συνεχής βελτίωση της καθαρής κερδοφορίας, η αναλογία 54-46 ανάμεσα σε ιδιωτικά και δημόσια έργα, και η υψηλή τεχνογνωσία και εμπειρία της ΑΒΑΞ σε πολύ απαιτητικά έργα, συνθέτουν το μίγμα ισχύος για τον Όμιλο ΑΒΑΞ, υποστήριξε η διοίκηση.
Στους αναλυτές και τους θεσμικούς επενδυτές παρουσιάστηκαν οι επικαιροποιημένες προβλέψεις του οίκου EDISON και της Optima Bank, με εκτιμώμενη τιμή μετοχής €3,00 και €2,79 αντιστοίχως, και περιθώριο ανόδου +90% και +76% από τα τρέχοντα επίπεδα.
Στις κατασκευές η Διοίκηση αναμένει σημαντική άνοδο στις δραστηριότητας του Τομέα, με νέα έργα που ενσωματώνουν διευρυμένα περιθώρια κέρδους.
Στις Συμμετοχές, ο Όμιλος διατηρεί  ισχυρό χαρτοφυλάκιο από το οποίο αναμένονται αποδόσεις.
Αναλυτικότερα:

-Οι συμμετοχές σε Παραχωρήσεις (Ολυμπία οδός, Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου, Μορέας, Flyover), ΣΔΙΤ (Διαχείριση Απορριμμάτων Ν. Ηλείας, Αθηναϊκοί Σταθμοί Αυτοκινήτων, Σταθμός Αγίου Νικολάου ΟΛΠ, Salonica Car Park) και Μαρίνες (Αθηνών, Λεμεσού) αποτιμώνται σε €465 εκατομμύρια την τρέχουσα περίοδο, λαμβάνοντας υπόψη τον υπολειπόμενο χρόνο και το χαρακτήρα κάθε σύμβασης
-Παρά τη λήξη της Αττικής Οδού (Οκτώβριος 2024) τα αναμενόμενα μερίσματα (nominal) ανέρχονται σε €1,1 δισ. περίπου, διατηρώντας την μακροχρόνια αξία του χαρτοφυλακίου συμμετοχών του Ομίλου.

Γ.Κ.
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης