Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ευρωκοινοβούλιο: Η ατμοσφαιρική ρύπανση προκαλεί 400.000 πρόωρους θανάτους ετησίως στην ΕΕ

Ευρωκοινοβούλιο: Η ατμοσφαιρική ρύπανση προκαλεί 400.000 πρόωρους θανάτους ετησίως στην  ΕΕ
«Στόχος η μείωση του κόστους που προκαλεί η ατμοσφαιρική ρύπανση ως και 40 δισ. ευρώ μέχρι το 2030
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υπερψήφισε τα νέα εθνικά ανώτατα όρια για τις εκπομπές έξι βασικών ρύπων, συμπεριλαμβανομένων του διοξειδίου του θείου, των σωματιδίων και των οξειδίων του αζώτου.
Με στόχο να μειωθεί κατά 40 δισ. ευρώ μέχρι το 2030 το κόστος που προκαλεί η ατμοσφαιρική ρύπανση.
Ανυπολόγιστο είναι, όμως, και το κόστος στην υγεία των ανθρώπων, αφού σύμφωνα με το Ευρωκοινοβούλιο το 2010 η ατμοσφαιρική ρύπανση προκάλεσε πάνω από 400.000 πρόωρους θανάτους στην ΕΕ.
Επίσης, πάνω από το 62% του εδάφους της ΕΕ εκτίθεται στον ευτροφισμό, συμπεριλαμβανομένου του 71% των οικοσυστημάτων Natura 2000.
Όσο για τις οικονομικές επιπτώσεις, το συνολικό κόστος  είναι της τάξης των 330-940 δισ. ευρώ ετησίως, συμπεριλαμβανομένης της άμεσης οικονομικής ζημίας ύψους 15 δισ. ευρώ από τις χαμένες εργάσιμες ημέρες,  4 δισ. ευρώ από το κόστος της υγειονομικής περίθαλψης, 3 δισ. ευρώ λόγω της απώλειας καλλιεργειών και  1 δισ. ευρώ από ζημιές σε κτίρια (στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ).
"Η ατμοσφαιρική ρύπανση έχει τεράστιες επιπτώσεις στην υγεία των ατόμων και προκαλεί μεγάλα οικονομικά κόστη» ανέφερε χαρακτηριστικά η εισηγήτρια του Hνωμένου Βασιλείου Julie Gering και συμπλήρωσε.
Η παρούσα νομοθεσία θα βοηθήσει σε όλα τα επίπεδα διακυβέρνησης εντός των κρατών μελών, συμπεριλαμβανομένων των τοπικών αρχών, οι οποίες έχουν δεσμευτεί σε αυτήν τη διαδικασία.
Το κείμενο που υιοθετήσαμε πιέζει επίσης την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να συμφωνήσει άμεσα επί του  νέου κανονισμού για τις εκπομπές υπό πραγματικές συνθήκες οδήγησης (RDE). Η κοινή γνώμη απαιτεί την ανάληψη άμεσης δράσης στον τομέα αυτό μετά και τις πρόσφατες αποκαλύψεις για το σκάνδαλο στην αυτοκινητοβιομηχανία».
Το Ευρωκοινοβούλιο ενέκρινε τα προτεινόμενα ανώτατα όρια για το διοξείδιο του θείου (SO2), τα οξείδια του αζώτου (NOx), τις πτητικές οργανικές ενώσεις (NMVOC) πλην του μεθανίου, το μεθάνιο (CH4), την αμμωνία (ΝΗ3) και τα αιωρούμενα σωματίδια (PM2.5), τα οποία θα πρέπει να επιτευχθούν μέχρι το 2020 και το 2030, όπως αυτά προτάθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Επίσης, ζητάει η μελλοντική οδηγία για τα μελλοντικά εθνικά ανώτατα όρια εκπομπών (NEC) να συνεισφέρει στην μείωση των εκπομπών υδραργύρου στην ΕΕ αλλά επισημαίνει ότι θα πρέπει πρώτα να διεξαχθεί μία μελέτη αντίκτυπου προτού τεθούν ανώτατα όρια για αυτές τις εκπομπές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης