Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οι ΗΠΑ απειλούν το Ισραήλ... τέλος τα όπλα - Πόλεμος στη Rafah - Παραδοχή Biden ότι αμερικανικές βόμβες σκότωσαν άμαχους στη Γάζα

Οι ΗΠΑ απειλούν το Ισραήλ... τέλος τα όπλα - Πόλεμος στη Rafah - Παραδοχή Biden ότι αμερικανικές βόμβες σκότωσαν άμαχους στη Γάζα
Καμία θετική εξέλιξη από τις διαπραγματεύσεις στο Κάιρο - Εμμένουν στις θέσεις τους Hamas και Ισραήλ
(upd9) Στην παραδοχή ότι άμαχοι Παλαιστίνιοι στη Γάζα σκοτώθηκαν από … αμερικανικές βόμβες προχώρησε για πρώτη φορά δημοσίως ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Joe Biden, ο οποίος απείλησε το Ισραήλ ότι εάν εισβάλλει στη Rafah, τότε οι ΗΠΑ θα σταματήσουν να το προμηθεύουν με όπλα.
Πάντως, παρά τις απειλές και τις προειδοποιήσεις, ο ισραηλινός στρατός εξακολουθεί να σφυροκοπά και να βομβαρδίζει τη Γάζα, και ιδιαίτερα τη Rafah και τα κεντρικά εδάφη, τη στιγμή που παρατείνονται και οι διαπραγματεύσεις στο Κάιρο με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων μερών, συμπεριλαμβανομένου και του Ισραήλ.
Μέχρι στιγμής δεν έχει προκύψει κάποιο θετικό αποτέλεσμα, με την Hamas, η οποία φέρεται να έχει συναινέσει στην πρόταση για εκεχειρία, διαμηνύει πως αυτή είναι η τελευταία ευκαιρία για τους Ισραηλινούς ομήρους να επιστρέψουν ζωντανοί στα σπίτια τους.

Νεκροί από αμερικάνικες βόμβες

Στην παραδοχή ότι άμαχοι Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί στη Γάζα εξαιτίας των αμερικανικών βομβών προχώρησε σε συνέντευξη του στο CNN ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Joe Biden.
«Άμαχοι πολίτες σκοτώθηκαν στη Γάζα ως αποτέλεσμα της χρήσης αυτών των βομβών» τόνισε ο Biden, ο οποίος έσπευσε να επισημάνει πως οι ΗΠΑ θα σταματήσουν κάποιες παραδόσεις όπλων, εάν οι Ισραηλινοί αποφασίσουν να εισβάλλουν στη Rafah.
«Τους το ξεκαθάρισα πως εάν πάνε στη Rafah…, τότε δεν θα τους δώσω τα όπλα που χρησιμοποιούνται ιστορικά εναντίον πόλεων, όπως η Rafah» υπογράμμισε ο Αμερικάνος πρόεδρος.
Σημειώνεται πως αξιωματούχος των ΗΠΑ είχε αναφέρει πως την περασμένη εβδομάδα ανεστάλησαν οι παραδόσεις «1.800 βομβών 2.000 λιβρών (907 κιλών) και 1.700 βομβών 500 λιβρών (226 κιλών)» στον ισραηλινό στρατό.
Για ακόμα μια φορά ο Biden επανέλαβε πως η εισβολή στη Rafah θα είναι λάθος, τονίζοντας ότι μέχρι στιγμής ο ισραηλινός στρατός δεν έχει ξεπεράσει κόκκινες γραμμές και δεν έχει εισβάλλει σε πυκνοκατοικημένες περιοχές και συνοικίες της Rafah.

Τι απαντά το Ισραήλ

Από την πλευρά του πάντως το Ισραήλ, απαντώντας στις απειλές του Biden, υποστηρίζει πως η διακοπή των αποστολών όπλων, μπορεί να βλάψει σημαντικά την ικανότητα του Ισραήλ να επιτύχει τους στρατιωτικούς του στόχους.
Ο Gilad Erdan, πρέσβης του Ισραήλ στα Ηνωμένα Έθνη, είπε πως η απόφαση του Biden μπορεί να εμποδίσει το Ισραήλ ή τουλάχιστον να επηρεάσει σημαντικά την ικανότητα του Ισραήλ να επιτύχει έναν από τους βασικούς στόχους του σε αυτόν τον πόλεμο που είναι η ανατροπή της κυβέρνησης της Hamas.
«Δεν πιστεύω ότι υπήρχαν κακές προθέσεις πίσω από αυτές τις δηλώσεις, αλλά είναι σαφές ότι οποιοσδήποτε περιορισμός στο Ισραήλ, προερχόμενος από τους συμμάχους του, ερμηνεύεται από τους εχθρούς του ως κάτι που τους δίνει ελπίδα να επιτύχουν στις ενέργειές τους.
Μπορεί να ενθαρρύνει τους εχθρούς του κράτους του Ισραήλ και του ισραηλινού έθνους», είπε ο Erdan.

Πόλεμος στη Rafah

Παρά τις προειδοποιήσεις του Biden, οι Ισραηλινοί σφυροκοπούν αδιάκοπα τη Rafah, με πληροφορίες να αναφέρουν πως υπήρξαν ομοβροντίες του ισραηλινού πυροβολικού σε θέσεις κοντά στο συνοριακό πέρασμα της Γάζας με την Αίγυπτο.
Οι Ισραηλινοί φέρονται να έχουν συγκεντρώσει μεγάλες δυνάμεις με τανκ στα προάστια της Rafah και να πλήττουν κατοικημένες περιοχές, με την Hamas να υποστηρίζει πως έπληξε ισραηλινές δυνάμεις εκτοξεύοντας αντιαρματικές ρουκέτες και όλμους.
Παλαιστίνιοι λένε πως απο τα πυρά των ισραηλινών τανκ σκοτώθηκαν τρεις άνθρωποι ενώ δεκάδες άλλοι τραυματίστηκαν κοντά σε τζαμί στην ανατολική γειτονιά της Βραζιλίας ενώ υπήρξαν αναφορές για πυρά από ισραηλινό ελικόπτερο και για την εμφάνιση drones πάνω από σπίτια σε διάφορες συνοικίες.
Το Ισραήλ υποστηρίζει ότι μέλη της Hamas κρύβονται στη Rafah.

Κατά τη διάρκεια αυτής της εβδομάδας ο ισραηλινός στρατός έδωσε εντολή για την εκκένωση κάποιων τμημάτων της Rafah και εκτιμάται ότι περίπου 80.000 από τα 1,4 εκατομμύρια των Παλαιστίνιων που βρίσκονται στην πόλη, αποχώρησαν προς άλλες περιοχές μέσα σε διάστημα τριών ημερών.
Οι Ισραηλινοί υποστηρίζουν πως πραγματοποιούν μια περιορισμένη επιχείρηση στη Rafah, την οποία θεωρούν ως το τελευταίο οχυρό της Hamas, τη στιγμή που οι Παλαιστίνιοι κάνουν λόγο για «τυφλά χτυπήματα».
Όπως επισημαίνει ο IDF, οι επιχειρήσεις έγιναν στο πλαίσιο αξιοποίησης πληροφοριών για την εξόντωση τρομοκρατών και υποδομών τους.

Κόλλησαν οι διαπραγματεύσεις

Όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται στο Κάιρο, αυτές δεν φαίνεται να έχουν αποδώσει κάτι θετικό.
Άλλωστε και τα μηνύματα που εκπέμπονται από Ισραήλ και Hamas δεν αφήνουν και πολλά περιθώρια για αισιοδοξία.
Η Hamas υποστηρίζει πως δεν πρόκειται να κάνει άλλες παραχωρήσεις, κατηγορώντας το Ισραήλ πως «δεν καταβάλλει σοβαρές προσπάθειες για την επίτευξη μιας συμφωνίας» και ότι χρησιμοποιεί τις συνομιλίες ως κάλυψη για την εισβολή στη Rafah.
Από την πλευρά του το Ισραήλ επισημαίνει ότι δεν πρόκειται να συμφωνήσει σε ένα σχέδιο που προβλέπει το τέλος του πολέμου και που αφήνει την Hamas στην εξουσία στη Λωρίδα της Γάζας.
Μάλιστα Ισραηλινός αξιωματούχος σημείωσε πως δεν έχει καταγραφεί καμία πρόοδος στις διαπραγματεύσεις, αν και τόνισε πως παραμένουν στις συνομιλίες οι Ισραηλινοί διαπραγματευτές.

Σύγκλιση…

Πάντως, το αιγυπτιακό Al Qahera μετέδωσε ότι υπάρχει σύγκλιση απόψεων σε κάποια σημεία μεταξύ Ισραήλ και Hamas.
Εν τω μεταξύ, με ενδιαφέρον αναμένεται η στάση των Ισραηλινών διαπραγματευτών στις σημερινές συνομιλίες, δεδομένου ότι χθες ο διευθυντής της CIA, William Burns είχε συνομιλίες με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Benjamin Netanyahu σχετικά με το ενδεχόμενο κατάπαυσης του πυρός.

Η πρόταση

Όπως έχει γίνει γνωστό, η πρόταση για εκεχειρία τρεις φάσεις, εκ των οποίων η κάθε μια έχει διάρκεια 42 ωρών.
Αρχικά θα γίνει πλήρης αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων, κατόπιν θα επιστρέψουν στα σπίτια τους οι εκτοπισμένοι, έπειτα θα ανταλλαχθούν Ισραηλινοί όμηροι στη Γάζα με Παλαιστίνιους φυλακισμένους στο Ισραήλ, με καταληκτικό σκοπό τη «μόνιμη κατάπαυση του πυρός».
Την πρόταση αυτή την έχει απορρίψει το Ισραήλ, καθώς υποστηρίζει πως είναι «μακριά από τις απαιτήσεις» της.

Κλειστό το πέρασμα Kerem Shalom για 4η ημέρα

Την ίδια στιγμή, κλειστό παραμένει για 4η συνεχόμενη ημέρα το πέρασμα Kerem Shalom, το οποίο επλήγη από τουλάχιστον 10 πυραύλους την περασμένη Κυριακή με αποτέλεσμα τον θάνατο τεσσάρων Ισραηλινών στρατιωτιών.
Σημειώνεται πως το εν λόγω πέρασμα είναι το κεντρικό σημείο από όπου διέρχεται η διεθνής ανθρωπιστική βοήθεια προς τους κατοίκους τη Γάζας.
Χθες το Ισραήλ είχε ανακοινώσει πως το πέρασμα είχε ανοίξει, κάτι που διέψευσαν οι Παλαιστίνιοι.

Συναγερμός πάλι για τα νοσοκομεία

Υπό αυτές τις συνθήκες, ο Tedros Adhanom Ghebreyesus, γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, επισήμανε ότι έχουν απομείνει τρεις ημέρες με καύσιμα για τα νοσοκομεία στη νότια Λωρίδα της Γάζας.
Σύμφωνα με τον Ghebreyesus το κλείσιμο του συνοριακού περάσματος στη Rafah, δεν επιτρέπει τη παράδοση καυσίμων, γεγονός που όπως λέει ο διευθυντής του ΠΟΥ, θα σημάνει και το τέλος όλων των ανθρωπιστικών επιχειρήσεων στην περιοχή.
Επιπλέον, ο Ghebreyesus επισήμανε πως το Al – Najjar, ένα από τα τρία νοσοκομεία στη Rafah, σταμάτησε να λειτουργεί λόγω των συγκρούσεων που μαίνονταν σε κοντινή απόσταση.

ΟΗΕ: Κανένα μέρος δεν είναι ασφαλές στη Γάζα – Πάνω από 80.000 Παλαιστίνιοι έχουν εγκαταλείψει την Rafah

Η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες ανακοίνωσε σήμερα, Πέμπτη (9/5) ότι περίπου 80.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τη Rafah, στη νότια Λωρίδα της Γάζας, από τις 6 Μαΐου, όταν το Ισραήλ διέταξε τους Παλαιστίνιους που ζούσαν στο ανατολικό τμήμα της πόλης να απομακρυνθούν.
«Από τότε που οι ισραηλινές δυνάμεις ενίσχυσαν τις επιχειρήσεις τους στις 6 Μαΐου, περίπου 80.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τη Rafah, αναζητώντας καταφύγιο αλλού, το τίμημα που πληρώνουν αυτές οι οικογένειες είναι αφόρητο», αναφέρει η UNRWA στο X, διευκρινίζοντας ότι «κανένα μέρος δεν είναι ασφαλές» στη Λωρίδα της Γάζας.
Το Ισραήλ στηρίζει ότι οι μαχητές της Hamas κρύβονται στη Rafah, όπου εκατοντάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι έχουν καταφύγει αφού διέφυγαν από τις μάχες σε άλλα σημεία της Γάζας, και ότι πρέπει να τους εξοντώσει για τη δική του ασφάλεια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης