Τελευταία Νέα
Διεθνή

El Economista: Μπροστά σε δύσκολο σταυροδρόμι ο Τσίπρας – Το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης και η ρήξη στον ΣΥΡΙΖΑ

El Economista: Μπροστά σε δύσκολο σταυροδρόμι ο Τσίπρας – Το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης και η ρήξη στον ΣΥΡΙΖΑ
Η έγκριση των προαπαιτούμενων μέτρων δίνει το «πράσινο φως» για να επιστρέψουν στην Αθήνα οι εκπρόσωποι των θεσμών
Δύο δύσκολοι δρόμοι ανοίγονται πλέον μπροστά στον έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, σύμφωνα με την ισπανική οικονομική εφημερίδα «El Economista», μετά την έγκριση και του δεύτερου πακέτου των προαπαιτούμενων μέτρων.
Ο πρώτος είναι ότι αυτό προς το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης της χώρας, ύψους 86 δισ. ευρώ, οι διαπραγματεύσεις για το οποίο μπορούν πλέον να ξεκινήσουν, αφού έγιναν νόμοι του κράτους τα δύο πακέτα μεταρρυθμίσεων που απαιτούσαν οι δανειστές της χώρας.
Ο δεύτερος δρόμος είναι αυτός της διάσπασης του ίδιου του ΣΥΡΙΖΑ, που σε μια ακραία περίπτωση μπορεί να ανακοινώσει ακόμη και πρόωρες εκλογές.
Οι αντάρτες βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνεται στο άρθρο, οι οποίοι σχεδόν στο σύνολό τους ανήκουν στη ριζοσπαστική πτέρυγα, την «Αριστερή Πλατφόρμα», καταψήφισαν και στη δεύτερη ψηφοφορία τα προαπαιτούμενα, ενάντια στην πρόταση του ίδιου του κόμματός τους.
Αυτή η κίνηση, παρά τις προειδοποιήσεις του ίδιου του Αλέξη Τσίπρα, οδηγεί στην διάσπαση του κόμματος.
Έτσι, ο Αλέξης Τσίπρας έχει προαναγγείλει ότι τον Σεπτέμβριο θα λάβει χώρα το ετήσιο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, στο οποίο εκτιμάται ότι μπορεί να υπάρξουν εξελίξεις που θα αλλάξουν ακόμη και την ιδέα – ουσία του ΣΥΡΙΖΑ.
Πολλοί αναλυτές επιμένουν ότι τον Σεπτέμβριο οι αντάρτες βουλευτές θα διαχωριστούν από τον ΣΥΡΙΖΑ και πιθανόν σε αυτούς να προστεθεί και ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης.
Με την εκπλήρωση των προαπαιτούμενων της τρόικας, δίνεται πλέον το «πράσινο φως» ώστε να επιστρέψουν στην Αθήνα οι ελεγκτές της τρόικας, κάτι που η κυβέρνηση της χώρας θέλει να υποβαθμίσει.
Πέραν από θέμα γοήτρου σε επικοινωνιακό επίπεδο, σημειώνεται στο άρθρο, η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα θέλει να διατηρήσει στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο τις διαπραγματεύσεις, το Eurogroup και τη Σύνοδο Κορυφής και όχι στα χέρια των αντιπροσώπων των τριών θεσμών (Κομισιόν, ΕΚΤ και ΔΝΤ).

Μεταφραστική επιμέλεια: Ελένη Κάτσουρα
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης